Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies Normalitat en l’inici de la campanya d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

Normalitat en l’inici de la campanya d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

L’Oficina única d’atenció social ha atès els primers usuaris que avui s’hi han atansat, perquè dimecres puguin començar a utilitzar els diferents serveis que s’ofereixen, com el servei d’alimentació, de dutxes, consigna, roba de treball o d’assessorament sociolaboral, allotjament d'urgència a la Fundació Jericó i accions de promoció de la salut. Es preveu que l’oficina tanqui el 20 d’agost i la resta de serveis, el 22 La proposta de gestió integral es treballa en xarxa, amb professionals del sector i diferents entitats de la ciutat, i té com a principal objectiu atendre les necessitats bàsiques de les persones que arriben a Lleida cercant feina a la campanya agrària

El projecte d’atenció a les persones temporeres que arriben a la ciutat de Lleida durant la campanya de la fruita ha iniciat aquest dilluns l’activitat de l’oficina única d’atenció social amb total normalitat. Enguany el projecte ha traslladat l’atenció a l’espai del pavelló 3 de Fira de Lleida, on es concentren el diferents serveis. Avui s’han atès els primers usuaris que han anat a l’oficina i dimecres s’obriran la resta de serveis, seguint la mateixa pauta que en les anteriors campanyes.

El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones. Xavier Rodamilans, ha assegurat que l’inici ha estat tranquil i que la presència de persones a l’oficina ha estat gradual i sense cap incidència. El model integral que s’aplica s’ha estat treballant en les darreres temporades i Rodamilans ha insistit en què el propòsit principal és que cap persona temporera dormi al carrer i que “l’atenció que rebi sigui amb dignitat”. Així les treballadores socials adscrites a l'oficina única faran la primera valoració social de les persones i l'atenció que es correspongui en funció de.la seva vulnerabilitat. Així, el projecte flexibilitza els seus criteris i serveis en funció del risc que es detecti, posant especial èmfasi en dones soles, embarassades, persones grans o massa joves, amb problemes de salut física, mental o discapacitats com a prioritàries.

La Paeria i les diferents entitats coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, mostrant sensibilitat a l’hora d’atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d’entorn i els mediadors culturals.

Així, per tercer any, el projecte incorpora cada cop accions en l’àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris i els sindicats CCOO i UGT. Juntament amb els tècnics municipals, ofereixen assessorament sobre drets, la legislació laboral, riscos laborals o informació clau sobre denúncies i possibles vulneracions de drets. A més, s’augmentaran les derivacions de la Fundació Pagesos Solidaris per participar en tallers formatius, itineraris, etc. L’atenció és a demanda, a Fira de Lleida.

La Xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques, amb un centenar de voluntaris, està integrada per Càritas Diocesana de Lleida, Creu Roja de Lleida, ADRA, Associació ESCLAT – Sta. Teresina, Arrels- Sant Ignasi, Troballes-Empresa d’Inserció, Unió de Pagesos i l’Associació Antisida de Lleida, i Fundació Jericó –amb la participació també dels sindicats abans esmentats-. El tinent d’alcalde Rodamilans ha agraït la implicació de la xarxa per tirar endavant amb aquest projecte, que és “modèlic” pel treball tècnic, social i laboral que s’hi fa.

La campanya manté el mateix funcionament, els serveis i els recursos que en anteriors edicions, oferint-los principalment a Fira de Lleida i l’allotjament temporal a la Fundació Jericó, que disposa de 83 places, i dona sopar i bossa d’aliments en format pícnic per dinar. L’Oficina única d’atenció social té horari de matins, de dilluns a divendres, de 09 a 13 h i els dilluns a la tarda, de 18 a 20 h. Al mateix espai, s’hi troba el servei de dutxes, d’alimentació, de consigna, de bugaderia i de rober. El servei de menjador – sopar és al Menjador municipal (a La Saleta - c/ Panera 7). Es complementa amb les accions de caràcter sociolaboral i les de promoció de la salut, que es gestionen a través de la mateixa Oficina o quan cal a l’associació Antisida.

La proposta de gestió integral per a l’atenció de persones temporeres preveu que la finalització de la campanya sigui a finals d’agost, el dia 22 (el dia 20 l’oficina única) després de fer una valoració de les necessitats i la seva continuïtat. Els objectius del projecte integral són garantir l’acollida i l’atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient com perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; facilitar l’accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris, o coordinar els esforços de les entitats.

L’equip que s’encarrega de desenvolupar el projecte està format per treballadors i educadors socials, administratius, mediadors culturals, etc. que, quan es requereix, reben formació específica o complementària per garantir el coneixement i el servei adient. S’ha de tenir en compte que també es compta amb suport d’Associacions d’immigrants de Lleida per si és necessari mediar amb algunes persones.

Rambla de Ferran, 13, 2n
25007 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida