Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies La Paeria ofereix més de 5.800 places i 136 grups activitats de tot tipus per a la gent gran de Lleida el curs 2016-2017

La Paeria ofereix més de 5.800 places i 136 grups activitats de tot tipus per a la gent gran de Lleida el curs 2016-2017

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat la Guia d’Activitats per a la Gent Gran als membres de les 14 llars municipals que incorpora nous cursos i recursos formatius Una de les novetats d’enguany és el canvi de lloc per fer les inscripcions a les activitats. Enguany, a partir del 13 de setembre, per tal de facilitar la tramitació, les inscripcions es faran a l’àrea de la Gent Gran, a la Rambla de Ferran, 13 a la planta baixa segons el calendari que s’ha establert per a les diferents llars i/o activitats i que està detallat a la Guia

L’Ajuntament de Lleida ha presentat una nova edició de la Guia d’activitats per a la gent gran per al curs 2016-2017. La Guia torna a ampliar l’oferta, amb 5.872 places d’activitats físiques i esportives (1.470 places), de noves tecnologies (1.220), de prevenció i salut (2.757) i formatives (425), que s’iniciaran la setmana del 10 d’octubre i finalitzaran al tercera setmana de maig, dividint el període en dos semestres. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat aquest divendres totes les novetats que incorpora aquesta publicació que recull les activitats municipals per a la gent gran, les que es realitzen en col·laboració amb la Fundació La Caixa i, aquest any, com a novetat, també hi consten les que cada llar organitza per als seus associats.

L’alcalde ha explicat que la guia s’elabora atenent l’interès i les propostes que fa la gent gran i, alhora, ha posat de relleu “estem oberts que vosaltres ens proposeu activitats que us puguin interessar per poder anar incorporant-les”. A més, Ros ha destacat que de les 23.000 persones que a Lleida tenen més de 65 anys, el 16% (9.000) són socis de les llars municipal, la qual cosa demostra com és d’actiu i el nivell d’associacionisme de la gent gran. El paer en cap ha indicat que la Paeria “us vol acompanyar en aquesta etapa en què teniu ganes d’aprendre i de participar en la vida social i cultural de la ciutat”, però també, “com la societat ha de procurar unes millors condicions de vida”, per això l’Ajuntament de Lleida vetlla per tenir i mantenir els serveis municipals específics per a la gent gran, com són el servei gratuït de teleassistència per a persones majors de 65 anys amb 3.950 usuaris o el Servei d’Atenció Domiciliària amb 567 persones i 48.000 hores de servei en el que portem d’any. Tot això, ha subratllat Ros, “amb una dotació pressupostària important com són els 2.363.000 € que destinem a la gent gran, dels quals 786.000€ (33,3% del total) són dedicats al manteniment i funcionament de les llars de jubilats, a les seves activitats i a les subvencions a entitats.

Una de les novetats d’aquest curs 2016-2017 és el canvi de lloc per fer les inscripcions a les activitats. Enguany, a partir del 13 de setembre, per tal de facilitar la tramitació, les inscripcions es faran a l’àrea de la Gent Gran, a la Rambla de Ferran, 13 a la planta baixa segons el calendari que s’ha establert per a les diferents llars i/o activitats i que està detallat a la Guia.

Per la seva banda, Rodamilans ha explicat que cal continuar potenciant la participació de voluntaris sèniors (actualment hi ha 250) en tasques de formació a les llars i, alhora, ha destacat que “sou vosaltres qui ens heu de dir què hem de fer, perquè ningú com vosaltres sap les necessitats que tenen les persones grans”. Aquesta oferta d’activitats respon als objectius de manteniment d’una vida activa i un bon estat físic i psíquic de les persones grans i la prevenció de situacions de risc del col·lectiu. També es potencia la promoció de la participació a través del voluntariat i les activitats intergeneracionals. Entre les activitats hi ha una àmplia variació: físico-esportives, noves tecnologies, prevenció i salut, formatives, de temps lliure, etc. i com a novetat s’ha incorporat un taller específic per a  treballar les emocions. 

A la Guia hi figuren un seguit d’activitats que cal destacar pel seu valor diferencial, o bé, perquè són activitats de nova incorporació:



  1. Taller  d’horticultura  terapèutica:  L’horticultura  terapèutica és el procés d’utilitzar l’horticultura, les plantes i el seu cultiu com a instrument educatiu, socialitzador i terapèutic per desenvolupar o recuperar l’autonomia personal, integrant l’aprenentatge d’habilitats bàsiques, millorant el funcionament físic i cognitiu, abordant habilitats socials i incorporant hàbits de vida saludable. Aquest taller es realitza  a la Llar de Sta. Teresina, que disposa d’un pati exterior amb espai per ubicar les taules de cultiu. El curs passat hi van participar 10 persones.
  2. Mou peça: els escacs han esdevingut una excel·lent eina pedagògica, intel·lectual, esportiva, lúdica i fins i tot, social i sanitària. Els escacs entre altres beneficis, permeten treballar la presa de decisions, millorar el pensament crític, planificar i fer previsions, millorar la concentració i el pensament lògic...... sempre des d’un enfocament lúdic. Taller impartit pel Gran Mestre Internacional d’escacs Josep Oms i el seu equip. Taller adaptat als diferents nivells de coneixement del joc dels participants. Es duu a terme a la Llar El Pilar.
  3. Taller d’escriptura i expressió: en aquest  taller es treballa la creació literària per tal de cultivar l’expressió i la comprensió de les emocions en un col·lectiu com el de la gent gran, educada majoritàriament en entorns en què les emocions no s’expressaven. Es dóna un espai a totes les necessitats expressives dels participants, compartint vivències i idees. S’ofereixen 2 grups d’aquesta activitat: un a la Llar de Democràcia i l’altre a la de Pardinyes.
  4. Camina i fes salut: caminar és un dels exercicis més saludables i a l’abast de qualsevol persona. A més, si es fa en grup, s’afavoreixen també les relacions interpersonals. Aquesta activitat, conduïda per un voluntari sènior, consisteix en una caminada setmanal per la ciutat i per l’entorn més proper: l’horta.
  5. Taller envellint i embellint positivament: l’Envelliment és un procés natural i progressiu. Una vida satisfactòria no és aquella que no té dificultats ni entrebancs, al contrari, una vida plena i satisfactòria és aquella que es viu amb ànim i optimisme, que depèn més de l’actitud que dels esdeveniments que ens esperen.

El que es pretén en aquest taller és facilitar eines i estratègies per tal de viure d’una manera més positiva en tots els àmbits de la nostra vida. Afrontant l’envelliment de forma positiva amb estils de vida saludables que permetin gaudir d’aquesta etapa de la vida. Durant les sessions es treballaran aspectes com: què són les emocions i per a què serveixen, com identificar-les i regular-les o com afrontar reptes amb bona actitud

Les activitats que s’inclouen a la Guia s’emmarquen en cinc grans blocs:



  1. Activitats fisico esportives: adreçades a mantenir el bon estat  físic i psíquic de la gent gran. En aquest apartat hi trobem activitats com gimnàstica, tai-txi,  aquagym. En total s’ofereixen 1.470 places per a tot el curs.
  2. Noves tecnologies: pretenen facilitar l’accés de les persones grans a les noves tecnologies i sistemes de comunicació. S’inclouen les diferents activitats que es realitzen en el marc del conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i la Fundació Bancària La Caixa. Es tracta d’una programació dissenyada de forma que cada persona es pugui inscriure al curs que més s’adapti al seu nivell i anar progressant en l’aprenentatge.  S’ofereixen 1.220 places per a tot el curs. Les llars que disposen de ciberaules les mantenen com espais oberts per tal que els associats de les llars hi puguin accedir dins de l’horari de la llar.
  3. Activitats de prevenció i salut:  per a promoure hàbits de vida saludable i prevenir situacions de risc per la salut física i/o psíquica de les persones grans. S’inclouen activitats com els tallers de Memòria Activa, taller d’Horticultura i taller Envellint i embellint positivament. En aquest apartat, es programen durant tot el curs un seguit de xerrades sobre temes preventius i d’hàbits saludables amb la col·laboració de diferents  entitats de la ciutat (col·legis professionals, associacions d’afectats...). Aquí també incloem les activitats de voluntariat i acció social i les de salut i benestar programades en el marc del conveni de col·laboració amb Fundació Bancària La Caixa. S‘ofereixen un total de 2.757 places durant tot el curs.
  4. Activitats formatives: per impulsar la formació al llarg de la vida. Tenim tallers com: Parlem de Cinema i Taller de Creació Literària. En aquest apartat, cal destacar que el curs passat es va iniciar la participació de voluntaris sènior en tallers formatius (anglès, informàtica, lectura funcional...) a diferents llars. Hi van participar un total de 16 voluntaris. Les places totals ofertades són 425.
  5. Activitats de temps lliureconjunt d’activitats destinades a fomentar el lleure de les persones grans. S’hi inclouen activitats com: Matinals de cinema, visites guiades a exposicions... Aquí destaquen les promocions que organitzem conjuntament amb la Fundació Teatre de la Llotja i que són: el programa “ Porta el teu nét a la Llotja “ que pretén que avis i néts vagin junts al teatre, inculcant d’aquesta manera, l’afició dels més joves i fent que avis i néts comparteixin activitats lúdiques. El programa  “ Porta la teva parella a la Llotja “que pretén que la persona gran convidi a la seva parella o un altre familiar.

Cal destacar, a més, que es mantenen els mateixos preus dels cursos.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration