Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies El Servei de Primera Acollida de la Paeria atén 840 consultes relacionades amb la situació legal i els tràmits per la regularització d’immigrants

El Servei de Primera Acollida de la Paeria atén 840 consultes relacionades amb la situació legal i els tràmits per la regularització d’immigrants

Durant el 2017, ha ofert 38 tallers formatius, que van des de coneixements lingüístics fins a aspectes laborals, pels quals han passat més de 900 persones Sis grups d’acollida, amb 23 voluntaris, acompanyen a 16 refugiats en el servei d’aparellament i mentoria

El Servei de Primera Acollida Municipal ha atès durant l’any 2017 un total de 840 consultes d’informacions diverses, principalment relacionades amb la situació legal i els tràmits necessaris per a la regularització administrativa, segons el balanç de la Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació.

Durant el mateix període de l’any, aquest servei municipal ha ofert 38 tallers formatius: 5 de Coneixement de l’Entorn, amb un total de 80 participants; 3 de Coneixements laborals, amb 55 usuaris; 14 de Coneixements Lingüístics en castellà, amb 381 assistents; 11 de Coneixements en català, amb 262 participants, i 5 tallers de lectoescriptura en català, amb altres 123. En total, més de 900 persones han fet ús d’aquests serveis.

El Servei d’Acollida Municipal està orientat a la promoció de l’autonomia personal i adreçat a les persones que, per motiu del seu desconeixement de la societat d’acollida o del seu origen es puguin trobar en desavantatge, contribuint així a fer efectius els principis d’igualtat i de cohesió social.

Els punts forts del Servei d’Acollida Municipal es troben en els tallers formatius d’alfabetització, de coneixements lingüístics i de coneixement de l’entorn proper, així com en el servei d’informació i assessorament i de traduccions en diferents llengües.

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gomez, ha explicat el funcionament d’aquest servei municipal al secretari general de Migracions i Ciutadania Oriol Amorós, amb qui ha mantingut una reunió de treball, aquesta setmana a Lleida.

Els dos eixos principals de la reunió entre Joan Gómez i Oriol Amorós han estat el Servei de Primera Acollida de persones migrades, projecte inclòs dins del Contracte Programa signat entre l’Ajuntament i la Generalitat, i el Programa de mentoria de persones refugiades.

L’Ajuntament de Lleida també participa activament en aquest darrer programa de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. La mentoria social és un instrument d'intervenció, que promou la relació entre persones voluntàries. Les relacions de mentoria aporten benefici mutu, no estan subjectes a judici ni estan organitzades per tercers.

El juliol de 2017, es va realitzar una prova pilot, que va permetre els primers aparellaments entre persones refugiades i grups d’acollida. Actualment ja hi ha al voltant de 100 aparellaments actius arreu del territori català, amb la participació de 210 persones refugiades acompanyades de 350 mentors. A Lleida hi ha 6 grups d’acollida (23 persones) en actiu, que acompanyen a 16 persones refugiades.

De cara al 2018, hi ha la previsió d’arribar als 200 grups d’acollida actius de manera permanent, amb presència territorial a totes les demarcacions.

Actualment s’impulsa un nou període de crida a la participació, inscripcions i formació, adreçat a nou voluntariat de municipis on s’estima que cal ampliar la bossa de persones mentores disponibles.

A més de la mentoria, el Programa Català de Refugi també inclou mesures de suport econòmic i d’habitatge per tal que les persones refugiades assoleixin com més aviat millor la plena independència econòmica en la nostra societat.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida