Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies La Paeria finalitza la campanya d’atenció a persones temporeres

La Paeria finalitza la campanya d’atenció a persones temporeres

Ha atès 896 amb una mitjana diària de 12,6. L’allotjament a l’Alberg Jericó ha registrat 4.559 serveis Enguany ha centralitzat els serveis a l’antic convent de Sant Clara i ha donat continuïtat al projecte integral de la campanya anterior, amb el treball conjunt de la Xarxa, al qual s’ha incorporat un servei d’informació i d’orientació sociolaboral i de salut, que ha estat ben valorat

La Paeria ha finalitzat el projecte d’atenció i acollida a les persones que arriben a la ciutat durant la campanya de la fruita. Des que es va posar en marxa el 12 de juny s’han atès 896 persones, amb una mitjana diària de 12,6. L’antic convent de Santa Clara, on l’Oficina única d’atenció social ja es va ubicar l’any passat, ha centralitzat els serveis. Entre altres, amb dades acumulades fins el s’han comptabilitzat 4.559 pernoctacions, amb 736 persones diferents -el 82% dels demandants d’allotjament-. D’aquestes, 500 no tenien treball ni ingressos econòmics en el moment de gestionar el servei. S’ha de dir que el percentatge de persones allotjades s’ha reduït les últimes setmanes de la campanya. Destaquen els 3.941 sopars que s’han servit, els 2.052 serveis de dutxa o les 542 bosses d’aliments que s’ha repartit. Durant la campanya s’ha fet 2.271 entrevistes d’atenció social.

El projecte ha incorporat enguany accions en l’àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris, i enguany s’ha habilitat nou un punt d’informació i orientació sindical, amb professionals de CCOO i UGT i el suport de voluntariat d’Esclat Pare Palau i tècnics municipals. El que s’ha pretès ha estat assessorar sobre drets, la legislació laboral, riscos laborals o informació clau sobre denúncies i possibles vulneracions de drets.

El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha remarcat l’ampliació dels horaris d’atenció social i el treball en xarxa que es fa amb les entitats que col·laboren en el projecte. Rodamilans ha destacat la capacitat del projecte d’atendre les necessitats, de donar suport i de conciliar determinades situacions que s’han generat aquest estiu, davant la demana d’allotjament, que ha estat molt alta des de l’obertura de l’oficina única d’atenció social.

El perfil l’usuari és el d’un home de 26 a 46 anys, provinent majoritàriament de l’Africa Subsahariana i el Magreb –enguany ha arribat gent més jove-. El 56% dels temporers atesos han vingut per primer cop a Lleida davant l’oferta existent.

La Paeria desenvolupa el projecte d’atenció a temporers amb la col·laboració de les entitats ADRA, Càritas Diocesana, Creu Roja de Lleida, Esclat-Santa Teresina, Fundació Arrels-Sant Ignasi, Fundació Pagesos Solidaris, Fundació Jericó, Troballes i l’Associació Antisida de Lleida, a més de les entitats esmentades per al servei informatiu sociolaboral i de salut. Al marge dels professionals del sector, hi participen unes 150 persones voluntàries.

La Paeria continua prestant els serveis necessaris d’atenció a les persones i es manté el servei de l’allotjament. En aquest sentit, els serveis socials valoren les demanes i s’atenen de manera individualitzada. Alhora, es continuarà amb la intervenció al carrer per conèixer la realitat del moment i intervenir en els casos de situació de risc que es detectin.

El model integral que s’aplica en el projecte té com a objectiu que cap persona temporera dormi al carrer i que sigui atesa amb tota la dignitat. D’aquesta manera, la Paeria i les diferents entitats coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, mostrant sensibilitat a l’hora d’atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d’entorn. El projecte passa per garantir l’acollida i l’atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient com perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; facilitar l’accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris, o coordinar els esforços de les entitats.

S’ha de recordar que l’Ajuntament de Lleida s’ha reunit aquest mes d’agost amb les diferents administracions del territori implicades en la campanya d’atenció a les persones que arriben a Lleida durant la campanya de la fruita. En aquesta reunió es va acordar cercar conjuntament alternatives d’allotjament per evitar que cap persona temporera dormi al carrer.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida