Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Serveis adreçats a la infància i a les seves famílies Notícies Àngel Ros reivindica davant del Senat reconeixement i recursos per als serveis d’Educació que presten els ajuntaments

Àngel Ros reivindica davant del Senat reconeixement i recursos per als serveis d’Educació que presten els ajuntaments

L'alcalde de Lleida i president de la Comissió d'Educació de la FEMP reclama un Pacte d’Estat per a l’Educació on es reconeguin, per Llei, les competències municipals en aquest àmbit i s’estableixi el seu finançament

El paer en cap i president de la Comissió d’Educació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Àngel Ros, ha defensat avui al Senat que la Llei reconegui el paper dels ajuntaments en l’Educació, les competències que hi exerceixen sense tenir-les atorgades i la necessitat que aquestes comptin amb el finançament que pertoca.

L'alcalde de Lleida ha comparegut aquest matí al Senat per tal de defensar el posicionament dels ajuntaments espanyols en l’àmbit educatiu. La intervenció forma part del treball previ per arribar a un Pacte d’Estat Social i Polític per a l’Educació.

Ros ha remarcat el paper cabdal que ja tenen ara els ajuntaments en el model educatiu i ha demanat que es potenciï mitjançant una definició clara de les seves competències educatives, la consignació de recursos econòmics suficients per afrontar-les i promovent la participació dels governs locals en la planificació educativa.

L’alcalde ha respost les preguntes que li han plantejat representants de Comunitats Autònomes que han assistit a la Comissió així com membres dels grups polítics PP, PSOE, Ciutadans i Podemos. Àngel Ros ha remarcat que els ajuntaments estan cobrint serveis que no estan prestant ni l’Estat ni les Comunitats Autònomes, com les escoles bressol, l’educació artística, l’educació en el lleure i l’educació per als infants en risc.

Finançament estable

L’alcalde de Lleida ha demanat que es garanteixi l’oferta universal de les escoles bressol municipals mitjançant un finançament estable, línies d’ajuts als municipis per poder compensar les desigualtats educatives i la participació municipal en el disseny de l’oferta educativa i dels mapes escolars.

Els ajuntaments plantegen a més la necessitat de garantir la universalitat del dret a l’educació, inclòs l’ensenyament post obligatori, vetllant pel desenvolupament rural i la igualtat d’oportunitats.

El paer en cap també ha demanat reconeixement del paper que realitzen els municipis en l’educació complementària escolar, en la qual Lleida és capdavantera amb la xarxa de centres oberts. Això inclou àmbits com la prevenció de l’abandonament escolar, els estudis artístics, per als quals els municipis demanen també un finançament estable i beques per donar-hi garanties d’accés a tots els ciutadans, l’atenció a l’assetjament escolar i el manteniment dels centres docents.

Altres reivindicacions que ha plantejat Ros en nom dels ajuntaments són  garantir el finançament per promoure els programes de camins escolars segurs; facilitar l’obertura de centres educatius en vacances escolars; promoure la formació per al treball; recuperar els programes professionals en conveni amb els governs locals; i definir les competències delegades als municipis en l’àmbit de l’Educació al llarg de la vida.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida