Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies Àngel Ros: “els ajuntaments ens sentim responsables dels drets i dels serveis públics bàsics de la ciutadania”

Àngel Ros: “els ajuntaments ens sentim responsables dels drets i dels serveis públics bàsics de la ciutadania”

L’alcalde de Lleida destaca que els municipis estan garantint el dret a l’habitatge i l’accés als subministraments públics en un temps de crisi i, també, de canvi d’era que s’està pilotant des de les ciutats

El paer en cap, Àngel Ros, ha posat en relleu el lideratge polític dels ajuntaments i el seu paper crucial a l’hora de donar resposta a les necessitats de la ciutadania en temps de crisi. “Estem garantint el dret a l’habitatge i l’accés als subministraments públics”, ha assegurat en el debat que ha compartit avui amb les alcaldesses i l’alcalde de les altres tres capitals catalanes, Ada Colau (Barcelona), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) i Marta Madrenas (Girona).

El col·loqui, organitzat per alcaldes.eu i El Punt Avui, s’ha celebrat a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El títol: ‘Ciutats capitals. El municipalisme lidera la nova política?’.

“Estem en un moment de canvi polític perquè estem, socialment, en una situació de canvi d’era”, ha manifestat l’alcalde, una etapa que s’està pilotant des de les ciutats. Àngel Ros ha assenyalat que els ajuntaments han canviat el concepte de competència i, fins i tot, de finançament, pel de responsabilitat ja que, sense tenir atribucions, els municipis se senten responsables de l’educació de la ciutadania, de la promoció econòmica i de la indústria cultural i, també, del fet que els veïns i veïnes tinguin feina.

Aquesta responsabilitat, en temps de crisi, és especialment palpable en la lluita contra la pobresa energètica i pel dret a l’habitatge que estan liderant els ajuntaments: “ens sentim responsables dels drets i dels serveis bàsics de la ciutadania. L’interès ciutadà està per davant que l’estructura d’una organització política que presenta, en una societat de canvi d’era, unes limitacions que generen restriccions serioses al desenvolupament de la ciutadania”, ha dit.

Sobre el tema de l’habitatge, el paer en cap ha explicat que Lleida preveu arribar enguany als 700 pisos municipals per a usos socials, cedits per entitats bancàries o adquirits a les mateixes, una dinàmica que s’ha activat des de l’aprovació al 2014 d’una ordenança municipal que gravava la possessió de pisos buits.

Els quatre alcaldes i alcaldesses s’han mostrat crítics amb la reforma de la llei local de la LRSAL. El paer en cap ha qualificat de “mala pràctica” i de “menysteniment als ajuntaments” tant la limitació de les competències municipals que representa com, també, la indicació del govern central de que es continuessin prestant els serveis des de l’1 de gener però sense preveure cap finançament, com sí es planteja per a les Comunitats Autònomes.

L’alcalde Ros ha ressaltat el paper de capitalitat que exerceix Lleida en un marc geogràfic on no existeixen ciutats de dimensions semblants, com sí passa, per exemple a Tarragona. Lleida és, per tant, un referent comercial, educatiu, cultural i de serveis, en especial els sanitaris, en un ampli radi d’acció que també inclou la Franja de Ponent.

Cohesió social, factor de competitivitat

El paer en cap s’ha referit a la cohesió social com un factor de competitivitat de les ciutats i l’ha equiparat al que per a una empresa representa la motivació del personal.

Sobre els futurs models de governança a escala mundial, Àngel Ros creu que es consolidaran tres grans agents: els estats-nació amb unes competències decreixents, les xarxes de ciutats amb un sistema de relació molt més formal que en l’actualitat i grans àrees culturals que, alhora, seran grans àrees econòmiques.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration