Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies El Grup d’estudis d’Immigració i Minories Ètniques de la UAB i el Casal dels Infants per l’Acció Social als barris de Barcelona guanyen el III Premi Candi Villafañe

El Grup d’estudis d’Immigració i Minories Ètniques de la UAB i el Casal dels Infants per l’Acció Social als barris de Barcelona guanyen el III Premi Candi Villafañe

- En aquesta edició s’havien presentat 27 propostes a les dues modalitats del premi. - L’alcalde de Lleida Àngel Ros ha destacat l’èxit de participació de la convocatòria i ha recordat el treball incansable de Candi Villafañe per la igualtat de drets

El projecte “Per què no participem!” del Grup d’estudis d’Immigració i Minories Ètniques de la UAB i el projecte “Cercles: Xarxes familiars de suport i ajuda mutua per superar el context de crisi”, del Casals dels Infants per a l’acció social als barris de Barcelona, han guanyat el III Premi Candi Villafañe de Projectes per a la Promoció d’Igualtat d’oportunitats i la no discriminació en les modalitats A (projecte d’intervenció a realitzar) i B (projecte d’intervenció en procés o realitzat), respectivament. El projecte “ FEM UN HORT ”, realitzat per l’Ajuntament de Banyoles, ha rebut una menció especial del jurat. Els guardons s'han lliurat aquesta tarda a la Paeria en un acte que ha presidit l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del 2n tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social i Ocupació, Josep Presseguer.



El premi, convocat per la Paeria biennalment i amb àmbit estatal, és un reconeixement a tots aquells projectes que fomenten la igualtat d’oportunitats i, alhora, és una plataforma de reconeixement i de visibilitat de les intervencions que generen una major consciència social sobre les necessitats i la feina feta i per fer en matèria d’igualtat d’oportunitats.



L’alcalde ha recordat que “la creació del premi significa un record al desaparegut Candi Villafañe com a persona solidària, lluitadora i sensible envers les desigualtats socials, i un reconeixement al seu treball com a regidor de Serveis Personals de l’Ajuntament de Lleida”. El paer en cap ha explicat que un dels llegats de qui fou regidor de Serveis Personals de l’Ajuntament de Lleida entre els anys 2003 i 2007 fou la seva lluita per l’extensió del concepte de la igualtat de drets: “En Candi ens recordava que tots podem tenir diferències menys en els drets, les diferències no han d’afectar als drets de les persones al treball o a qualsevol oportunitat. Dia a dia continuem treballant a nivell local, especialment des de Benestar i Cohesió Social, tenint-ho molt present”. Tall de veu Alcalde de Lleida



El projecte “ PER QUÈ NO PARTICIPEM!, Del Grup d’estudis de d’Immigració i Minories Ètniques- GEDIME. Universitat Autònoma de Barcelona està adreçat a la coresponsabilitat educativa i inclou no només les famílies (pares, mares, fills i filles) i el personal docent, sinó que engloba tots els agents locals del territori (educatius i socials), així com la resta de veïns i veïnes que comparteixen espai i temps amb els infants. En aquest sentit, el projecte conclou que és molt important entendre l’educació com una fet comunitari, i és imperatiu un treball en xarxa que permeti la participació de tots aquests agents. El foment de la participació de les famílies a l’escola i la sensibilització per la importància de la coresponsabilitat educativa potencia la conformació d’una identitat col•lectiva basada en valors i motivacions comunes que porten a la generació de capital social i xarxes comunitàries.

Pel que fa al projecte guanyador en la modalitat B “ Cercles: xarxes familiars de suport i ajuda mútua per superar el context de crisi”, presentat pel Casals dels Infants per a l’acció social als barris es tracta d’una acció adreçada a famílies que viuen en situació de risc d’exclusió social i que requereixen d’una orientació i acompanyament per fer front als moments difícils que estan patint. Molts dels serveis que s’adrecen a aquest col•lectiu els hi ofereixen un suport individualitzat, però aquest acompanyament no és suficient, moltes de les possibles solucions passen per la implicació de l’entorn, d’altres famílies i de la ciutadania en general que poden oferir uns recursos que aquests serveis no poden assumir. La metodologia es basa en la idea de la configuració de grups de famílies, els anomenats Cercles de suport entre famílies que es formen i es dinamitzen amb el suport d’un tècnic però que basen la seva evolució i capacitat de resposta a les seves necessitats en la seva pròpia competència i capacitat de cercar solucions amb solidaritat mútua.

També s’ha decidit concedir una menció especial al projecte “ FEM UN HORT ”, presentat en la modalitat B, realitzat per l’Ajuntament de Banyoles . Aquest projecte consisteix a impulsar conjuntament el funcionament d’un hort entre una escola bressol i un centre ocupacional i especial de treball, difondre la tasca dels joves discapacitats a diversos àmbits del municipi i els infants i implicar-los en el treball del banc d’aliments del municipi, amb el que això representa. La finalitat principal del projecte és fomentar les competències personals i de relació dels joves amb discapacitat i dels infants, aportar elements de creixement personal i implicar-los activament en la vida activa del municipi, fomentant la igualtat d’oportunitats. En aquest projecte els joves participen en la planificació i desenvolupament del projecte, adoptant nous rols i noves perspectives.

En el marc del lliurament del premi Àngel Puyol González, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i expert en filosofia moral i política, ha ofert la conferència “Què volem amb la igualtat d’oportunitats?”. Puyol ha treballat en línies de recerca sobre els teories de la justícia i de igualtat i bioètica.

Gran participació en la convocatòria

En les dues anteriors edicions, es van seleccionar els projectes següents:

- 2008: “Guia de camins i senders naturals accessibles de Lleida” i “Laboratori antiracista”.

- 2010: “Dispositiu d’Igualtat d’Oportunitats-DIDO” i el projecte “que te CRAE’S”.

La convocatòria del premi s’ha adreçat a totes les entitats d’iniciativa social, administracions locals, centres educatius i centres universitaris d’àmbit estatal, que han presentat un projecte d’intervenció en igualtats d’oportunitats, en una de dues modalitats que contempla aquest guardó:

- Modalitat A: Projecte d’intervenció a realitzar

- Modalitat B: Projecte d’intervenció en procés o finalitzat. Projectes inèdits que s’hagin realitzat en els darrers tres anys.

L’èxit de participació de la tercera convocatòria queda reflectit en el nombre de projectes presentats, 27, 8 en la modalitat A, de projectes d’intervenció a realitzar, i 19 que optaven a la modalitat B, de projectes d’ intervenció en procés o finalitzats. Segons el jurat aquest índex de participació mostra la feina que s’està fent o està en projecte en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats i també la motivació per donar a conèixer l’esforç dels/de les professionals i voluntariat que la impulsen.

Cadascuna de les modalitats està dotada amb un únic premi de 2.500 €.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration