El Ple de la Paeria estrena la participació ciutadana directa
La nova Corporació Municipal ha celebrat aquest divendres el seu primer Ple ordinari. En la sessió d’avui s’ha estrenat la participació ciutadana directa en què hi han intervingut les entitats Marea Blanca, Òmnium Lleida-Ponent, Societat Civil Catalana, Impulso Ciudadano i la PAH. A més, s’ha pogut seguir el Ple en la llengua de signes.
El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit la sessió del Ple del mes de juliol on s’ha aprovat el Pla Especial Urbanístic per concretar la qualificació urbanística, com a equipament comunitari de titularitat pública, de l’equipament de l’AEM. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat en referència a aquest punt que “amb l’expropiació del camp de l’AEM estem parlant d’una remunicipalització del servei”.
Així mateix, dins de l’ordre del dia figurava l’ordre del dia del conveni de col·laboració excepcional entre la Paeria i el Força Lleida CE, per valor de 216.000 euros, que ha tirat endavant amb el suport del ple. Entre altres expedients, també s’han aprovat el conveni de col·laboració entre la Fundació Privada de l’Auditori i l’Orquestra i l’Ajuntament de Lleida per l’adhesió al programa APROPA CULTURA, de diferents equipaments culturals de l’Ajuntament de Lleida, o la ratificació de les bases de la 10a edició del Premi Baula de Participació Ciutadana.
El ple ordinari del mes de juliol ha debatut 18 mocions, de les quals se n’han aprovat 14 , entre elles, s’ha aprovat parcialment la que ha presentat Òmnium en defensa del marc legal establert per a l’ús de la llengua catalana. La moció, que ha votat els punts per separat, ha tirat endavant amb què la Paeria renovi el seu compromís amb la normalització de la llengua catalana en el sí de lai institució i en la relació amb totes les lleidatanes i els lleidatans, i la reiteració del compromís de la Paeria amb la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya (i de Lleida) i el seu ús preferent en tots els àmbits de decisió municipal i de tracte a la ciutadania, i la reiteració del seu compromís amb l’especial protecció de la llengua catalana, com a garantia dels drets lingüístics dels ciutadans i les ciutadanes.
L’altra moció que s’ha presentat a la nova tarima per a les entitats ciutadanes ha estat la presentada per Marea Blanca, que també ha estat aprovada. En aquest cas, s’ha defensat la sanitat, la seva gestió pública i el futur del sistema sanitari públic i les polítiques de salut a les terres de Lleida. En l’àmbit sanitari, s’ha comptat amb el suport majoritari en una altra moció per garantir un servei sanitari de qualitat a la ciutat.
Les mocions que han tirat endavant per una unanimitat han estat per demanar la redacció d’un Pla estratègic de l’esport municipal (PEEM); la de demanar la constitució d’una comissió d’estudi dels serveis públics municipals externalitzats; sobre la participació dels grups municipals a totes les comissions, i per impulsar la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i el Col·legi de Veterinaris.
Durant la sessió, que ha durat més de 8 hores, s’ha donat llum verda a reclamar a la Generalitat de Catalunya major finançament i cobertura de necessitats en les actuacions en política social per a col·lectius amb especials vulnerabilitats; sobre la promoció de l’habitatge social a la ciutat de Lleida; reclamar a la Generalitat el reconeixement i pagament del deute amb la Paeria; que s’intervingui a l’Escola Alba amb la reforestació i l’adequació del pati; sobre la defensa del Real Aeri Club de Lleida i sobre la vigilància i la seguretat ciutadana al barri del Camp d’Esports.
Finalment, s’ha retirat la moció del grup municipal de CiU per a una solució definitiva a l’aparcament provisional del carrer Segrià.