El Vè Memorial Hortènsia Alonso, dedicat a “L’atenció a les dones en situació de violència masclista”
En el marc dels actes organitzats amb motiu del 25 de Novembre- Dia Internacional per a l’Eradicació de la violència contra les dones, l’Ajuntament de Lleida, des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat, la Creu Roja i el Centre Dolors Piera d’Igualtat i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida, coorganitzen un any més el Memorial Hortènsia Alonso. Aquesta jornada tècnica estarà dedicada a millorar l’atenció i el suport que reben les dones que pateixen o han patit qualsevol tipus de violència masclista. El Vè Memorial Hortènsia Alonso vol posar de manifest la importància de la conscienciació i del paper dels i les professionals dels diferents serveis (judicial, sanitari, mitjans de comunicació, cossos de seguretat...) en l’atenció de les dones en situació de violència masclista per tal d’evitar la victimització secundària causada per una mala atenció en els diferents àmbits.
Tindrà lloc el proper dijous 24 de novembre, a l’Auditori del Centre de Cultures Transfronterer de la UdL – al Campus de Cappont- i està adreçada tant a professionals dels àmbits de serveis socials, judicial, educació, salut, cossos policials, com a estudiants o persones interessades en aquest tema. La jornada compta amb el suport de la Comissió d’Avaluació i Seguiment del Protocol d’Atenció a les dones en situació de violència masclista al municipi de Lleida, i també de l’Institut Català de les Dones.
La jornada es retransmetrà en directe a través del canal d’streaming de la UdL. S’inaugurarà a les 9.30 h. amb la benvinguda per part de les autoritats de les entitats organitzadores i començarà, a les 10 h., amb una conferència marc titulada "Els elements clau en l’atenció a les dones en situació de violència masclista", que anirà a càrrec de Leonor Cantera, professora titular de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que parlarà, des d’un punt de vista general, sobre els elements clau en l’atenció de les dones en situació de violència masclista.
A continuació es durà a terme una Taula de Diàleg, conduïda per la periodista de Catalunya Ràdio, Roser Perera, amb l’objectiu de reflexionar sobre com evitar la victimització secundària de les dones en situació de violència masclista en els diferents circuits professionals d’atenció. La taula estarà participada per expertes de primera línia com són la magistrada del jutjat número 2 de violència sobre la dona de Barcelona, Francisca Verdejo, coneguda per les seues intervencions en diferents mitjans de comunicació , com el capítol de Salvados titulat “El machismo mata” conduït per Jordi Évole; la també mediàtica metgessa, endocrina i professora de l’assignatura Salut de les Dones i Violència de gènere del màster oficial en línia de la UdL en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat , Carme Valls Llobet, reconeguda a nivell estatal i internacional per les seues aportacions sobre morbiditat diferencial; la professora i periodista Joana Gallego, especialista en gènere i mitjans de comunicació ; Ester Blay Gil, experta en models policials i atenció a víctimes i Úrsula Santa Cruz, coordinadora del Servei de violència masclista de la Fundació SURT.
La inscripció a la jornada és gratuïta i es pot fer a través del correu electrònic formacio-lleida@creuroja.org.
Per a l’estudiantat de la Universitat de Lleida, el V Memorial Hortènsia Alonso està reconegut amb 1 crèdit ECTS de matèria transversal.
Per altra banda, el V Memorial Hortènsia Alonso, inclou també un altre acte, que tindrà lloc el mateix 24 de novembre a les 19h, i que sota el títol Ferides. Històries de violència masclista, consistirà en una lectura de relats anònims de violència masclista i en un taller sobre el mateix tema, a càrrec de l’Associació LIKA i del SIE-Lleida. Es durà a terme a l’Ateneu Cooperatiu La Baula i està organitzat pel Grup Dones de Lleida, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida.