Els Serveis Municipals d’Atenció Domiciliària de la Paeria arriben a 2.200 famílies de Lleida
2.191 famílies de Lleida, el que implica 3.271 persones, són usuàries d’un o més Serveis Municipals d’Atenció Domiciliària. El paer en cap, Àngel Ros, ha destacat la qualitat dels programes que la Paeria ofereix a la gent gran i ha remarcat que la teleassistència, l’ajut a domicili o el menjar sobre rodes permeten que aquest col·lectiu mantigui una certa autonomia a casa seva i “milloren la qualitat de vida”. 65 professionals presten a la ciutadania aquests serveis que, segons que ha subratllat el paer en cap, han d’arribar a totes les persones que els poden necessitar.
L’Ajuntament ha fet públiques les xifres dels usuaris dels Serveis d’Atenció Domiciliària amb l’objectiu de difondre’ls entre els possibles receptors. El Servei d’Ajut a Domicili arriba a 477 famílies que inclouen 864 famílies. Aquest programa preveu una sèries de tasques dutes a terme en el propi domicili de la persona o família, adreçades a donar suport i millorar les situacions generades per la manca d’autonomia física, psíquica o social així com situacions de dependència.
Pel que fa a la Teleassistència, el nombre d’usuaris són 1.889 famílies, que impliquen 2.631 persones, de les quals, el 70 per cent tenen 80 anys o més. Funciona mitjançant un terminal instal·lat al domicili de la persona i una unitat de control remot en format de penjoll o polsera que permet estar connectat de forma permanent amb el centre d'atenció 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Es complementa amb serveis com les Unitats Mòbils, els dispositius de seguretat (detectors de foc, gas, caigudes, mobilitat...) o el reforç en el seguiment de les persones més fràgils.
El Menjar sobre Rodes l’utilitzen 29 famílies, xifra que suposa 34 persones. El servei garanteix una alimentació equilibrada a les persones grans que viuen soles, o acompanyades també d’altres persones grans i tenen dificultats de tipus economicosocial i d’estat de salut, que els impedeixen de manera autònoma elaborar els àpats diaris. Permet al beneficiari seguir una dieta adient a les seves necessitats.
El 81 per cent dels usuaris dels Serveis Municipals d’Atenció Domiciliària tenen 65 anys o més. El 42 per cent són persones que viuen soles i el 68 per cent, dones. Els interessats a accedir a algun d’aquests programes, poden demanar informació als Serveis Socials de cada barri. L’Ajuntament de Lleida destina 2 milions d’euros als serveis de Teleassistència, d’Ajut a Domicili i de Menjar sobre Rodes. El conjunt dels serveis socials de la ciutat suposa el 10 per cent del pressupost municipal.