Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies L’Ajuntament de Lleida aprova una moció per garantir el dret a l’habitatge, demanar la dació en pagament i llogar els pisos municipals a preus més assequibles

L’Ajuntament de Lleida aprova una moció per garantir el dret a l’habitatge, demanar la dació en pagament i llogar els pisos municipals a preus més assequibles

- El text, aprovat pel PSC i CIU, insta el govern central a reformar la Llei Hipotecària per adoptar la via de la dació en pagament, impulsar mesures perquè el futur banc dolent destini com a mínim el 50% dels habitatges que adquireixi a lloguer social i a posar en marxa un Programa d’Atenció a les persones desnonades que implementi un programa de mesures que permeti el reallotjament de famílies desnonades en nous habitatges en règim de lloguer assequible. -La moció també insta a Generalitat i a l’EMU a mobilitzar el parc d’habitatges i impulsar la taula d’emergències socials per adaptar el lloguer social a les rendes de cada família

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui, amb els vots del PSC i CIU, i el recolzament parcial del PP, una moció per garantir el dret a l’habitatge que promou una millor cobertura social de les persones en situació de desnonament. L’esperit de la moció és anar més enllà del Reial Decret-Llei 27/2012 de mesures urgents per reforçar la protecció als deutors hipotecaris i fer possible mecanismes com la dació en pagament, la posada en marxa de mesures per reallotjar famílies desnonades en nous habitatges amb lloguers assequibles, així com el compromís d’ajuntaments i Generalitat de posar a disposició de les famílies desnonades el parc d’habitatges existent amb condicions adaptades a la situació de cada nucli familiar.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que “polítics i governs hem de tenir especial sensibilitat pel que fa referència al dret a l’habitatge i a la problemàtica social derivada dels desnonaments. El ple ha aprovat la moció que havíem presentat el PSC i CIU, recolzada parcialment pel PP, que fa palès clarament l’opció de dació en pagament quan es produeixen situacions de desnonaments cap a famílies.El desnonament ha de ser l’opció de dació en pagament ha des ser l’excepció clara”. El paer en cap ha remarcat però que “cal resoldre el problema abans d’arribar a situacions dramàtiquesi la moció insta el govern a modificar el decret en el sentit que pugui servir a moltes més persones que les condicions restrictives en què es va aprovar. Insta també els bancs a posar els seus habitatges al servei de l’acció social al dret a l’habitatge i a nosaltres mateixos, ajuntaments i generalitat, que el nostre parc d’habitatges també estigui al servei d’aquest dret a l’habitatge quan les condicions socials són d’especial dificultat i que adaptem les rendes a les condicions socials de les persones que hi tenen necessitat i dret”. 

La moció impulsa el compromís conjunt de Generalitat i Ajuntament a que hi hagi un parc d’habitatges socials “que en condicions assumibles pels ciutadans resolgui aquests drets que tenim totes les persones. La sensibilitat està creixent però mai és prou i hem d’aconseguir que una de les problemàtiques socials d’quest país no sigui ni l’habitatge ni l’alimentació i això és tasca d etots els que hi tenim responssabilitat política”, ha explicat l’alcalde Ros.

La Taula d’Emergència Social, que preveu la moció i ja està constituïda, compta en l’actualitat amb una borsa de 20 habitatges. “Estem posant tots els habitages que tenim, a partir d’aquí ajustem, valorem demandes i ajustem els preus pagats inicialment al que poden pagar els usuaris” , ha explicat la 1a tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme Marta Camps. La taula està integrada per la Generalitat i l’EMU.

Cal destacar que en aquests moments, el 90% de l’ajut social de l’Ajuntament s’està destinant a ajuts per lloguer d’habitatge.

La moció s’ha aprovat amb els vots a favor de PSC i CiU, el PP hi ha donat suport parcial, ha votat en contra el primer punt i s’ha abstès al punt número 4.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida