L’Ajuntament de Lleida destina un total de 30.000 euros diaris a polítiques per als drets de les persones a la ciutat
L’Ajuntament de Lleida destina un total de 30.000 euros diaris a polítiques per als drets a les persones a la ciutat, una xifra que suposa un total de 10.807.989 d’euros per l’any 2015. L’alcalde accidental, Xavier Rodamilans, ha explicat avui que la Paeria ha incrementat considerablement els darrers anys les partides pressupostàries adreçades a l’àmbit d’atenció a les persones, un fet que evidencia la clara aposta del consistori lleidatà per les polítiques a favor de les persones i la cohesió social i que posa de manifest la voluntat per fer de Lleida una ciutat totalment inclusiva.
La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones s’articula a través de dos eixos prioritaris que són, d’una banda, els serveis bàsics d’atenció social i, de l’altra, l’atenció específica que es realitza en els col·lectius d’infants i joves, persones amb discapacitat i gran gran, així com les àrees especifiques d’inclusió social i promoció de la salut. Un total de 250 treballadors de l’Ajuntament de Lleida es dediquen íntegrament a treballar pels drets de les persones a la ciutat. En aquest sentit, Xavier Rodamilans ha fet èmfasi en la importància del treball en xarxa que es realitza a Lleida en l’àmbit dels serveis socials, que es desenvolupen en col·laboració amb les entitats socials de la ciutat.
Els serveis bàsics d’atenció social es troben ubicats en els diferents barris de Lleida amb l’objectiu d’afavorir la proximitat a la ciutadania. Des d’aquests serveis es faciliten, a les persones i a les famílies, les eines necessàries per tal que, de la forma més autònoma possible, puguin desenvolupar-se i superar o pal·liar les seves dificultats, afavorint una millora en la seva qualitat de vida.
Els treballadors de la regidoria informen, assessoren, acompanyen i tramiten els recursos propis i aliens amb l’objectiu de garantir que la persona tingui cobertes les seves necessitats bàsiques (habitatge, alimentació, treball, pensions...) i faci ús dels seus drets evitant situacions de greu vulnerabilitat (llei de dependència, renda mínima d’inserció, acompanyament a persones sense llar, habitatges d’inclusió social,... )
En molts casos, aquests serveis necessiten anar acompanyats de recursos en forma de prestacions, ja siguin econòmiques o en espècie. Per això des d’aquests serveis es valoren les diferents situacions i, en cas necessari, es gestionen els diferents ajuts per a la cobertura de necessitats bàsiques (alimentació, roba i calçat, subministraments bàsics, manteniments de l’habitatge...).