L’Ajuntament de Lleida i CatalunyaCaixa signen un acord de col·laboració per destinar habitatges a lloguer socia
EMPRESA MUNICIPAL D'URBANISME
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el director de zona de Lleida de CatalunyaCaixa, Carles Rosich, han signat aquest dimarts un conveni pel qual l’entitat financera cedeix una cartera d'habitatges socials amb rendes molt per sota del preu de mercat a famílies lleidatanes que, per raons econòmiques, no poden accedir lliurement al mercat i s’inclouran a la xarxa de mediació que gestiona l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme.
El conveni s'inicia amb la possibilitat d'allotjar a 25 famílies, i queda obert per ampliar el nombre d'immobles emmarcats en aquest acord. Tots ells compleixen amb els requisits quant a qualitat, ubicació i serveis, compten amb una superfície entre 50 i 80 m2 i una renda assequible que oscil·la entre els 150 i els 250 euros mensuals, segons la tipologia i ubicació.
El paer en cap, Àngel Ros, ha explicat que l'Ajuntament de Lleida, a través de l’Oficina Local d’Habitatge i l’oficina municipal per a persones amb problemes hipotecaris i de lloguer del seu habitatge habitual, es compromet a fer d’intermediari entre l’entitat i les famílies necessitades que no disposin de cap altre pis a la ciutat, prioritzant les parelles amb fills menors, pensionistes i joves que es vulguin independitzar. La renda del lloguer no podrà superar en cap cas el 30% dels recursos mensuals de cada família. (tall de veu de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros)
L’oficina municipal d’atenció a persones amb problemes hipotecaris i de lloguer d’habitatge, que va posar en marxa la Paeria el passat 22 de gener, és un servei integral d’assessorament i mediació per a persones amb problemes per fer front al pagament del préstec hipotecari o del lloguer de la seva vivenda habitual.
La primera tinent d'alcalde, Marta Camps, ha destacat que l’Oficinal Local d’Habitatge forma part d’una xarxa de mediació per al lloguer social, que preveu que es puguin establir relacions públic-privades amb els intermediaris del mercat immobiliari local per fer polítiques socials d’habitatge. Aquesta xarxa de mediació té actualment 250 habitatges de lloguer social, dels quals 35 són propietat d’entitats bancàries (10 d’Unnim i 25 de CatalunyaCaixa, que corresponen a aquest conveni) i la resta, 215, són de particulars. (tall de veu de la 1a tinent d'alcalde, Marta Camps)
La xarxa de mediació social, que incorpora també la borsa d’habitatge jove, efectua la mediació entre propietaris i llogaters, així com donar informació dels objectius i avantatges a propietaris i sol·licitants d’aquest servei. A més, tramita els contractes i fa el seguiment de la bona utilització de l’habitatge i del control del pagament del lloguer.