Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies L’alcalde de Lleida destaca les polítiques socials de la Paeria i el progrés de la ciutat en temps difícils

L’alcalde de Lleida destaca les polítiques socials de la Paeria i el progrés de la ciutat en temps difícils

L’OMAC se situarà a la rambla de Ferran, a l’antiga seu de la COELL, i serà un important element de dinamització de la zona, juntament amb el nou Museu Morera - Àngel Ros avança que el govern de la Paeria defensarà mantenir la congelació de taxes i impostos al 2017 - Les indústries culturals, el desenvolupament industrial i comercial i les polítiques educatives, eixos del progrés i de la competitivitat de Lleida -Unanimitat en l’aprovació d’un pla director del riu Segre i també en la proposta per col·laborar en un Pla estratègic comercial a la ciutat. El ple ha aprovat 16 propostes de resolució.

“Progrés en temps difícils”. Aquest és el tweet amb que l’alcalde de Lleida resumeix l’acció del govern municipal de la Paeria en els darrers anys i com a final del primer curs d’aquest mandat, que avui viu el Ple Municipal sobre l’Estat de la Ciutat. En el seu parlament inicial, Àngel Ros ha posat èmfasi en les polítiques socials de la Paeria i en l’evolució que Lleida ha experimentat en els darrers anys, un progrés que ha seguir avançant per la via del desenvolupament industrial i comercial, de les indústries culturals i de les polítiques educatives.

“Lleida és una gran capital però la volem encara millor, amb més progrés, més cultura, més ocupació, més oportunitats, més i millors serveis públics i, sobretot, més justícia social”, ha afirmat Àngel Ros.

El paer en cap ha avançat que el govern dels socialistes a l’Ajuntament de Lleida defensarà mantenir la congelació de taxes i impostos al 2017 i ha anunciat que l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana s’ubicarà a les antigues dependències de la COELL a la rambla de Ferran, un eix que també incorporarà el Museu Morera i que, per tant, “guanyarà un nou dinamisme de dilluns i a diumenge”.

Acció social

Els serveis socials municipals van atendre l’any passat el 20’5 per cent de la població de la ciutat. Al 2015, l'Àrea d’Inclusió Social de l'Ajuntament de Lleida va prestar serveis a 2.043 persones diferents, de les quals 944 s’hi adreçaven per primera vegada.

L’Ajuntament de Lleida ha donat ajuts directes a famílies per valor de 451.000 euros, que s’han concedit a 1.457 unitats familiars que impliquen 1.834 infants.

Les polítiques de la Paeria han aturat 69 casos de desnonament al 2015 i 36 en el que es porta d’any. L’Ajuntament de Lleida gestiona més de 500 habitatges de lloguer social i preveu sumar-ne 200 més durant el 2016. Fins a la data, ja s’ha firmat la incorporació de 72 pisos. Àngel Ros ha recordat que Lleida ja fa temps que imposa sancions als propietaris immobiliaris que tenen pisos buits, com ara comença a fer Barcelona. 

I pel que fa a la pobresa energètica, al 2015 s’ha evitat el tall de subministrament a 604 famílies: 393 d’electricitat, 166 de gas i 175 d’aigua.

Rigor pressupostari

L’alcalde ha destacat el rigor pressupostari amb què treballa el govern de la Paeria i que fa possible aquesta “resposta social a les necessitats reals de les persones”. Aquesta filosofia ha estat plenament compatible amb unes finances municipals que estan sanejades i amb un endeutament que s’ha reduït a la meitat en els darrers 10 anys i que es manté per sota del màxim permès. 

Àngel Ros ha remarcat que l’IBI és una de les principals fonts d’ingressos per a tots els ajuntaments: "per això no entenc les propostes d’alguns Grups Polítics de rebaixar l’IBI a Lleida que, ho reitero, no és en absolut el més car de l’Estat i, a més, està congelat des del 2012". L'alcalde ha explicat que baixar l’IBI un 1% a una família que paga 600 euros és aportar-li 6 euros a l’any, disminució que a l’Ajuntament li representen 500.000 euros menys d’ingressos. Amb aquest mig milió d’euros es poden bonificar l’IBI de les 3.000 famílies més febles de la ciutat: "si, com proposava un grup, baixéssim l’IBI un 5 per cent a tothom, el discurs encara és més radical. En aquest cas, donem 30 euros a l‘any (2’5 al mes) a cada família –que no els hi arregla cap problema- i perdem 2’5 milions per a acció social o educativa."

Els impostos municipals d’una família de Lleida representen el 7’8 per cent de tots els tributs que paga en un any. Seria un promig de 726 euros (IBI, brossa i circulació). La resta, el 92’2 per cent, corresponen a impostos estatals i de la Generalitat. La pressió fiscal municipal representa un 1’98 per cent dels ingressos personals, davant d’una pressió fiscal del 23’29 per cent dels altres impostos estatals i de la Generalitat.

Polítiques contra l’atur

Al mes de juny, l’atur a la ciutat de Lleida ha quedat situat en el 14 per cent, una disminució del 20 per cent respecte a la dada del gener d’enguany. “Segueix sent massa atur, per això hem de seguir prioritzant l’ocupació”, ha dit l’alcalde.

En aquest sentit, l’Institut Municipal d’Ocupació ha aconseguit la inserció laboral de 1.343 lleidatans i lleidatanes durant l’any 2015 i 2.500 hi van rebre formació. I per a microcrèdits, la Paeria ofereix 600.000 euros per a emprenedors: persones de 50 anys o més, per a joves i per a dones.

L’alcalde ha citat Fira de Lleida, Mercolleida, la Llotja i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari com a fortaleses que la Paeria aporta a l’economia de Lleida i més enllà. Ha destacat l’increment del 30% d’activitat congressual a La Llotja i la posada en marxa del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya al Parc.

Més competitivitat

“Lleida és un motor econòmic, una capital atractiva i competitiva, però encara ho ha de ser més, i ens arriscaríem a perdre competitivitat si no potenciem el desenvolupament industrial, la qualitat i la connectivitat de les comunicacions i l’oferta comercial”, ha assegurat l’alcalde. Segons els darrers estudis encarregats per la Paeria, Lleida té una dotació comercial de 2’6 metres quadrats per habitant, inferior a la d’altres ciutats catalanes. La ciutat i l’àrea d’influència pateix anualment una fuita de vendes de 496’5 milions d’euros a l’any.

L’objectiu del govern municipal és que el conjunt de Lleida es consolidi com a plaça comercial, un camí que es vol recórrer amb la màxima complicitat amb l’estructura comercial ja existent. L’Ajuntament de Lleida col·laborarà amb el sector empresarial de Lleida en la redacció d’un estudi sobre l’impacte social de noves superfícies comercials a la ciutat. 

Així mateix, Lleida ha de promoure l’activitat logística –un dels sectors amb més dinamisme a nivell general, impulsat per les compres per internet- així com el desenvolupament industrial que ja preveu el nou Pla Municipal d’Ordenació Urbanística Municipal que es preveu aprovar el 2017.

En el capítol de l’Urbanisme, l’alcalde de Lleida ha destacat que el POUM dibuixa una Lleida encara més capital en serveis i equipaments, amb un disseny urbà al servei de les persones, sostenible, que harmonitza i dóna unitat a tot el gran terme municipal de Lleida, amb la part urbana, l’Horta i el riu Segre com a vertebradors i un pla que, urbanísticament, mira molt de prop a cada barri.

Aposta per la cultura

Àngel Ros ha destacat l’aposta que fa la Paeria per les indústries culturals a través dels equipaments municipals, la programació cultural, el suport a entitats d’aquest àmbit i la promoció d’estudis artístics de qualitat i de caire públic. L’alcalde ha citat especialment els Premis Vallverdú i Màrius Torres i altres cites literàries organitzades per la Paeria i que ja han reunit més de 700 assistents aquest 2016.

En aquest sentit, a l'inici del seu discurs, l'alcalde s'ha mostrat molt crític amb el qüestionament de l'ús del català a la Paeria per part d'alguns grups, "una problemàtica fictícia, inventada, populista i irresponsable".

L’Any Gosé, l’Any Granados i l’exposició dedicada a Manuel Viola són alguns dels grans esdeveniments de la ciutat en un any d’efemèrides representatives que coincideix, a més, amb la propera ubicació del Museu Morera a la rambla de Ferran, a l’antiga Audiència, que rebrà el suport de la Generalitat i espera rebre’l de la Diputació de l’Estat.

L’Ajuntament de Lleida manté l’objectiu d’oferir estudis superiors de Teatre i de Música.

Seguretat ciutadana

L’alcalde ha assenyalat que Lleida manté el grau de seguretat ciutadana ja consolidat. En el tema viari, el primer semestre de 2016, els atropellaments baixen un 21'5 per cent. També hi ha descensos significatius en la lesivitat dels accidents de trànsit. Es redueixen un 29 per cent. I també baixen els accidents amb ferits, un 35 per cent. 

Participació i Transparència

Com el conjunt de l’Ajuntament, la Regidoria de Participació Ciutadana també ha funcionat a ple rendiment, amb el procés obert de revisió del Reglament de Participació Ciutadana, dins del qual ja s’han fet 11 tallers amb la participació de 129 associacions tant formals com no formals, per exemple, les noves marees ciutadanes.

La Paeria ha donat ple compliment a la nova Llei de Transparència i, fruit d’aquest esforç, ha obtingut la màxima qualificació en els dos indicadors de més prestigi, el Segell Infoparticipa que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Índex de Transparència dels Ajuntaments que elabora Transparency International Espanya.

Seu Vella

Àngel Ros ha destacat la Seu Vella com a element de prestigi, d’estimació i d’identificació de tots els lleidatans; un conjunt patrimonial que continua el seu camí per arribar ser Patrimoni Mundial.  L’any 2017 s’iniciarà la restauració de la porta dels Apòstols. Durant el 2016 ja es realitzaran actuacions de manteniment al Claustre i s’estan acabant les de jardineria del seu interior.

Intervencions dels grups municipals

Pel que fa a les intervencions dels grups polítics, la portaveu del grup del PSC a l’Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez, ha destacat la ferma voluntat de l’equip de govern d’arribar a pactes i acords i l’elevat nivell de diàleg amb tots els grups polítics que ha estat present durant el primer any de legislatura.

El regidor de CIU, Antoni Postius, ha fet èmfasi en el que considera uns impostos massa elevats a la ciutat de Lleida i ha manifestat, al seu parer, que cal treballar més pel bé comú de la ciutadania. Per la seva banda, la regidora Ángeles Ribes del grup municipal de Ciutadans ha manifestat el seu absolut respecte a la legislació i la normativa vigent i ha definit la seva capacitat de fer una oposició responsable, crítica i constructiva.

El representant d’ERC a la Paeria, Carles Vega, ha reconegut la capacitat d’arribar a pactes de l’equip de govern, tot i que ha demanat més diàleg, major autocrítica i sentit constructiu.

En la intervenció del grup de la Crida-Cup, el regidor Francesc Gabarell ha fet èmfasi en el seu objectiu clar d’aconseguir una major justícia social a Lleida i ha mostrat la seva voluntat de seguir fent propostes per una Lleida compromesa i basada en la participació ciutadana.

Dolors López del PP ha criticat el deute de l’Ajuntament de Lleida i ha advocat per la necessitat d’una major inversió, especialment al Centre Històric, a les Basses d’Alpicat, i més inversions en matèria d’habitatge, entre altres i ha expressat la seva voluntat de fer de Lleida una ciutat d’oportunitats. Finalment, Sergi Talamonte del Comú ha destacat que cal fomentar l’educació i ha criticat l’elevat endeutament de la Paeria i els seus impostos.

 

El Ple aprova 16 propostes de resolució presentades pels diferents grups municipals

El Ple Extraordinari de l’Estat de la Ciutat ha aprovat avui 16 propostes de resolució presentades pels diferents grups municipals, 10 d’elles totalment i sis parcialment. Cada grup municipal, segons es va establir a la Junta de Portaveus, podia presentar fins a tres resolucions.

En la sessió plenària d’avui s’han aprovat les propostes de resolució del grup municipal del PSC per demanar l’increment d’efectius del cos de Mossos d’Esquadra, una proposta de resolució per l’eficiència i la qualitat del sistema sanitari i la proposta de resolució per una mobilitat territorial sostenible. De les propostes presentades pel grup CiU el ple ha aprovat parcialment la proposta de resolució sobre aspectes urbanístics de la ciutat i el punt de la proposta de resolució sobre aspectes econòmics de la ciutat referent a que l’Ajuntament apliqui les mesures al seu abast per reduir l’impacte de la mesura de la revisió dels valors cadastrals rústics.

El ple de l’estat de la ciutat ha aprovat així mateix la proposta de resolució de C’s per a la instal·lació de panells Informatius d’edificis històrics desapareguts o existents dels quals no hi hagi informació in situ, també la proposta de resolució per a la Dinamització de la Rambla de Ferran i l’increment de les ajudes socials municipals.

També s’ha aprovat la proposta de resolució impulsada per ERC de ratificació en els acords presos a la Moció en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu de Lleida, s’ha aprovat donar compliment de la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya i l’elaboració d’un pla director del riu Segre, que ha tirat endavant per unanimitat.

El ple de l’Estat de la Ciutat ha aprovat parcialment la resolució de la Crida- Cup per garantir el Dret a l’Habitatge i ha donat llum verda a la proposta per iniciar un debat obert sobre la Gestió dels Serveis Públics.

En la sessió extraordinària del ple de la ciutat també s’ha aprovat la proposta del PP per a elaborar un pla d’acció per frenar les ocupacions il·legals d’habitatges.

EL Ple ha aprovat parcialment a proposta sobre la creació de Banc de Terres de l’Ajuntament de Lleida, impulsada pel Comú , totalment la proposta de resolució per adequar les bases de contractació “El Plec de clàusules administratives generals de contractació” i també s’ha aprovat parcialment la proposta presentada “per un canvi regulador de la prestació de la renda mínima d’inserció”.

Tots els grups municipals han aprovat una resolució per col·laborar en un Pla estratègic comercial a la ciutat de Lleida.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration