Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies L’avui i el demà de la democràcia participativa als municipis centren el 10è Congrés de la Convivència a la Ciutat – Memorial Xavier Aluja

L’avui i el demà de la democràcia participativa als municipis centren el 10è Congrés de la Convivència a la Ciutat – Memorial Xavier Aluja

Aquesta tarda s'ha inaugurat al Saló de Sessions de la Paeria una nova edició amb la conferència “La ciutat entesa com un espai de diversitat i múltiples interessos: els drets i els deures de les persones”, a càrrec del director de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Jaume Magre

El Congrés de la Convivència a la Ciutat – Memorial Xavier Aluja arriba enguany a la 10a edició, posant la mirada sobre l’avui i el demà de la democràcia participativa als municipis. Aquesta tarda s'ha donat el tret de sortida al Saló de Sessions de la Paeria a una nova edició amb la conferència “La ciutat entesa com un espai de diversitat i múltiples interessos: els drets i els deures de les persones”, a càrrec del director de la Fundació Carles Pi i Sunyer, Jaume Magre.

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Joan Gómez, ha presidit l'acte inaugural, que ha comptat amb l'assistència de diversos regidors. El congrés, que se celebra fins al proper dijous, 28 d’abril, debatrà sobre la democràcia participativa als municipis des de la perspectiva global dels moviments polítics, socials, veïnals, culturals i de la societat civil que conviuen a la ciutat. Aquesta edició, però, té un valor afegit ja que les conclusions i altres materials que es treballin durant aquests dies contribuiran a enriquir el contingut conceptual i normatiu del Reglament de Participació Ciutadana que s’està actualitzant.

La cloenda del congrés anirà a càrrec del gerent de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado, que versarà sobre el Desenvolupament sociocomunitari, participació i govern local. Tindrà lloc a les 18.30 h, a la sala Jaume Magre. L’objectiu del congrés és reflexionar sobre la vessant aplicada de la participació ciutadana als municipis, amb els agents socials que interactuen, les formes i els mitjans de de la participació, les anàlisis d’experiències o els límits de la participació, entre altres. També extreure aprenentatges que puguin incorporar-se a la praxis participativa dels municipis i que siguin susceptibles de ser inclosos en els reglaments normatius que la regulen.

Enguany les jornades es concentren a la tarda i a la sala Jaume Magre (carrer del Bisbe Torres, 2) per facilitar l’assistència a les persones que hi estiguin interessades. Hi ha tres jornades de reflexió i de debat per a analitzar el grau de la implementació de la participació ciutadana als municipis i les seves potencialitats de futur.

El programa inclou, a més de l’acte d’inauguració d’avui, i les següents jornades:

Dia 27 d’abril

-“El rol de les TIC en l’exercici de la participació”. Arnau Monterde, membre d’Internet Interdisciplinary Institut (UOC)

-“Oportunitats i àmbits de la participació ciutadana”. Toni Puig, que va coordinar la Xarxa de Centres Cívics de l’Ajuntament de Barcelona i és professor de Màrqueting i Gestió Pública d’ESADE.

-“Els pros i els contres dels pressupostos participats a les ciutats”. Alfredo Vega i Mireia Estefanell, regidor de Serveis Generals i Govern Obert de l’Ajuntament de Terrassa, i regidora de Dinamització Econòmica i Participació de l’Ajuntament de Manresa, respectivament.

Dia 28 d’abril

-“Participació i Ciutadania vs Ciutadania Participativa: reflexions sobre la darrera dècada a Lleida”. Fidel Molina. Catedràtic en sociologia de la Universitat de Lleida.

-“El lideratge en els moviments associatius formals i no-formals.”. Daniel Gabarró. Mestre, psicopedagog i llicenciat en Humanitats.

-Després de la cloenda, les conclusions aniran a càrrec del tinent d’alcalde Joan Gómez.

El congrés, que compleix una dècada i fa 7 anys que es dedica al Xavier Aluja impulsat des de l’Ajuntament de Lleida, s’obre a la ciutadania, a les associacions i les entitats, així com a les persones amb responsabilitat política o tècnica de les administracions públiques i de l’àmbit acadèmic interessades en aquesta temàtica. S'ha de remarcar que Jaume Aluja va ser regidor de la Paeria de l’any 2003 al 2008, encapçalant l’àrea de Drets Civils, Cooperació i Immigració des que es va incorporar a la corporació municipal fins al 2007. Amb una dilatada trajectòria en el món associatiu, cultural i veïnal, també destaca el seu impuls en la creació de l’Assemblea Municipal de les Religions.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration