La Llotja acull el XVI Fòrum d’Innovació Social que reflexiona sobre la contractació social inclusiva
Lleida acull avui i demà el XVI Fòrum d’Innovació Social, amb el títol “Connectem idees, enllacem il·lusions i compartim solucions”, que en aquesta edició se centrarà la contractació inclusiva i social. El paer en cap, Àngel Ros, ha participat en l’obertura del fòrum, que es fa a la Llotja, i ha posat en relleu el treball que les entitats del tercer sector fan cada dia per la igualtat de dret, en les diverses dimissions que engloba, com l’habitatge, l’educació, l’oci, l’esport, etc. Un treball que també es fa des de les administracions per garantir aquesta igualtat i vetllant pels col·lectius amb especials dificultats.
L’alcalde ha exposat tres riscos que s’han produït en els últims anys que han dificultat la situació dels col·lectius més vulnerables. La crisi econòmica ha incidit directament en aquest sector i ha fet disminuir la capacitat de contractació, amb la dificultat de generar accés al treball a persones amb especial risc d’exclusió. Ros ha apuntat, segons els indicadors, una certa sortida econòmica i global de la crisi que espera també suposi una sortida social. Una altre dels arguments que ha exposat Ros ha estat el fenomen d’entitats o empreses que “juguen al límit” des de posicions que no són les mateixes que les d’entitats dedicades a determinats col·lectius, mercantilitzant la situació i fent disparar els costos. En aquest sentit, ha afegit que la via legal hi té un paper important. Per últim, el paer en cap defensat les clàusules socials com aquelles que faciliten l’accés al treball als col·lectius vulnerables, les quals no s’han de barrejar amb clàusules sindicals de convenis perdent el focus principal. Són aquelles que “a través de la contractació pública permeten tenir treball a col·lectius vulnerables”, com ho poden ser, per exemple, les persones de més edat. Amb la llei i amb l’actitud, l’estima i l’organització dels gestors públics s’ha de treballar per fer efectiu el treball i garantir el dret de tothom al seu accés. Posant exemples, ha comentat les tasques de jardineria o d’administració que es fan a l’Ajuntament en aquesta direcció. Tall de veu À.Ros
L’acte inaugural ha comptat també amb el president d’Ilersis, Antoni Siurana, que és la Fundació amfitriona del fòrum d’enguany; del director dels SSTT del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i el president del Fòrum d’Innovació Social, José Luís Laguna. Antoni Siurana, ha incidit en el compromís de la societat que compta amb un voluntariat actiu i la importància de l’actitud dels càrrecs públics, i ha recordat que Catalunya ha estat pionera en la unió d’esforços entre les administracions i les entitats per afavorir les persones amb especials dificultats, un lideratge que ha apel·lat a mantenir. Joan Santacana ha parlat d’inclusió, versus exclusió, i de competitivitat, en qualitat de competent i capaç, i ha manifestat que l’objectiu final és aconseguir una “societat completa”. Finalment, el president del fòrum ha convidat els participants a compartir coneixements, idees i projectes per avançar en la innovació social.
El Fòrum, que agafa el relleu a Burgos, compta amb una norantena d’inscrits. Entre els seus objectius hi ha intercanviar experiències o promoure i impulsar iniciatives innovadores que permetin el desenvolupament i evolució de les entitats del tercer sector cap a un model més competitiu en el mercat actual, entre altres. El Fòrum esta format per entitats socials (en la seva majoria de discapacitat intel·lectual de tota espanya): AMPROS (Santander), ANFAS (Pamplona), APROSUB (Córdoba), ASOCIACIÓN DE ESCLEROSI MÚLTIPLE DE BIZKAIA, ASPRODEMA (Logronyo); ASPROSEAT (L'Hospitalet de Llobregat), ATADES HUESCA, ATADI (Terol), ATAM (Madrid ), AURIA GRUP (Igualada) , FUNDACIÓN KOINÉ AEQUALlTAS (Pamplona), FUNDACION ASPANIAS BURGOS, FUNDACIÓN CEDES (Saragossa), FUNDACIÓN SAN CEBRIÁN (Palència); GORABIDE (Bilbao), FUNDACIÓN LANTEG I BATUAK (Biscaia), PLENA INCLUSIÓN ARAGÓN (Saragossa), TALLERES PROTEGIDOS GUREAK (Sant Sebastià), TASUBINSA (Navarra), entitats amb la finalitat de promoure una línia coherent de continuïtat, així com de donar suport a l’organització de successives trobades.
Durant la jornada d’avui es faran diversos col·loquis:
-Directives comunitàries en relació a la contractació inclusiva, amb Yolanda Fillat Delgado, consultora Social en Desenvolupament Organitzacional, Estratègia i Planificació
-La concertació de serveis, sobre la base del desenvolupament de la Llei de Serveis Socials aragonesa, amb José Antonio Jiménez Jiménez, secretari general tècnic del Departament de Ciutadania i Drets Socials del Govern d'Aragó.
-Impuls de les Clàusules Socials en la Contractació Pública, amb Mercè Corretja Torrens, Directora General de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya.
-Conclusions i col·loqui, amb Víctor Bayarri, D¡director de Alter Civites.
-Quina és la millor pràctica que es reconeixeria en cada comunitat autònoma en el recolzo en la contractació de persones i/o serveis?, amb les intervencions dels representants de les diferents Comunitats Autònomes.
-Conclusions: Una visió circular i sostenible: la tornada de l'aplicació de bones pràctiques en la contractació inclusiva. Amb Víctor Viñuales Edo, director de ECODES (Fundació Ecologia i Desarro llo)
La Fundació Privada Ilersis - Shalom Taller és una entitat sense ànim de lucre, creada a Lleida el 1979 i declarada d’utilitat pública. La seva missió és la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o diagnòstic de malaltia menta i es regeix pels valors de la qualitat, la motivació i les relacions responsables.