Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies La Paeria activa el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor els dies 2 i 3 d’agost

La Paeria activa el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor els dies 2 i 3 d’agost

Més de 1.500 persones usuàries dels serveis socials rebran una comunicació telefònica o directa sobre mesures preventives

L’Ajuntament de Lleida ha activat el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor, POCSMLL, en fase 2. L’acció es duu a terme arrel dels avisos de situació de risc per calor rebuts pel Centre de coordinació operativa de Catalunya, CECAT, i amb previsió de superar temperatures màximes extremes aquest dijous i divendres, 1 i 2 d’agost, entre les 14 hores i les 20 hores a la comarca del Segrià amb una probabilitat baixa avui (<30%) i mitjana per demà (30-70).

Les actuacions que es duran a terme i previstes en el pla per part dels serveis i departaments implicats de l’ajuntament són les següents:

Benestar Social i Salut Pública de l’Ajuntament:

El responsable de Serveis d’Atenció Domiciàlia i Dependència notifica l’avís d’activació llindar baix a les empreses de TELEASSISTÈNCIA, AJUDA A DOMICILI, MENJAR SOBRE RODES així com als EQUIPS BÀSISC D’ATENCIÓ SOCIAL ALS BARRIS, EQUIP D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA, OFICINA MARANYOSA i al Responsable del Programa Gent Gran per tal que activin les mesures següents:

· La empresa de TELEASSISTÈNCIA, realitza trucades a tots/es els beneficiaris del servei majors de 80 anys que viuen sols/es i/o acompanyats d’altres persones també grans. Actualment hi ha 1.242 persones amb aquestes característiques.

· Les empreses que presten el servei d’Ajut a Domicili (INPROSS i Suara-Clanser) a través dels seus treballadors/es informen de la previsió de temperatures així com de les mesures a prendre per evitar un cop de calor a les persones grans, malalts crònics i /o persones amb dependència que viuen soles o acompanyades d’altra persona gran i/o amb discapacitat. Actualment hi ha 255 titulars d’expedients de persones amb aquestes característiques.

· La empresa del servei de MENJAR SOBRE RODES: informa mitjançant els repartidors del menjar i/o trucada telefònica, de les previsions d’onada de calor, així com de les mesures preventives que cal realitzar. Són 23 persones.

· Des dels Equips de Serveis Socials Bàsics, Maranyosa, EAIA i Responsable Programa Gent Gran: informació general de les mesures a prendre en cas d’onada de calor, vetllant especialment per tal que la informació arribi als col·lectius de risc en els que intervenen.

Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament:

A través del comunicat del CECAT, es tramet des de la Central de Recepció d’Alarmes (Guàrdia Urbana) l’avís a través del sistema de SMS per telefonia mòbil a tots els usuaris afectats segons el protocol d’avisos de l’ajuntament en situació de risc d’onada de calor.

Revisió dels recursos humans: voluntaris de protecció civil que es puguin necessitar en una situació de superació de llindar baix com a suport per al transport de persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades en el domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d’allotjament. Està previst disposar de sis centres cívics de la ciutat a tal efecte.

Revisió dels recursos materials: equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals) i vehicle de transport comunitari per tal de fer aquest trasllat de persones del seu domicili als locals municipals d’allotjament temporal per prevenir els efectes de la calor.

Divulgació a través de la web de la Paeria de les recomanacions a seguir en cas d’onada de calor, a través del 010 s’informa a la població que requereix informació sobre el risc. També i a través dels vídeos divulgatius de les oficines públiques municipals, OMAC i OGAT, i en els autobusos de la ciutat es reprodueix les recomanacions a seguir en cas d’onada de calor del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida