La Paeria atén més de 4.500 persones grans amb els serveis d’Atenció Domiciliària i de Teleassistència
L’Ajuntament de Lleida atén més de 4.500 persones grans amb els Serveis d’Atenció Domiciliària i de Teleassistència. El paer en cap, Àngel Ros, ha explicat que la Paeria ofereix atenció a les persones grans amb diferents nivells de dependència i que en els últims anys aquesta xifra s’ha incrementat pel creixement de l’esperança de vida i per la disminució d’ajuts a la dependència. Ros ha detallat que 1.045 persones es beneficien del servei d’Atenció Domiciliària, un servei que ha reduït un 28,5% la tarifa del servei, passant de les 12,85 als 10 euros, i que manté bonificacions a les famílies del 50 % i del 100% en funció dels ingressos. La Teleassistència dóna servei a 3.500 usuaris i el servei ara és gratuït. A més, a aquesta àrea social s’ha d’afegir el programa Respir, que també s’ofereix a persones cuidadores perquè puguin alliberar-se unes hores d’aquesta feina. L’alcalde ha indicat que l’Ajuntament ha donat una important dimensió social als pressupostos i que destina a l'atenció domiciliària 1.100.000 euros, als quals s’han altres partides, com les de Teleassistència i Respir, serveis que són gratuïts per als ususaris.
L’alcalde ha visitat aquest migdia el curs de cuidadors del servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de la Paeria, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Benestar Social, Montse Mínguez, i la regidora Neus Brocal. Mínguez ha explicat que unes 350 persones han participat en aquest curs des del 2007. Mínguez ha afegit que la demanda per fer aquest curs ha incrementat i que, entre altres, la crisi econòmica n’és un dels motius.
El projecte formació cuidadors/es no professionals té com a objectiu proporcionar informació, habilitats i tècniques a la persona cuidadora per millorar la qualitat de vida de la persona dependent, així com facilitar eines d’autocura per evitar situacions d’esgotament i claudicació. Cuidar a una persona en situació de dependència, sense rebre el suport suficient o la formació adequada, pot provocar sobrecàrregues físiques i/ emocionals que perjudiquen el benestar de la persona cuidadora i com a conseqüència, de la persona amb dependència i del seu entorn.
El funcionament del curs es basa en 4 tallers de 11 sessions teòriques i pràctiques, de 1,5 hores cadascuna. Durant l’any es fan dues edicions dels cursors, del març al maig i de l’octubre a desembre. Es divideix en blocs temàtics basats en: la formació en l’atenció directa a la persona depenent: mobilitzacions, cures, prevenció de nafres, entre altres; el suport al cuidador, amb tècniques i estratègies de gestió de l’estrès, relació, etc.; i la visita la centre d’assessorament en ajudes tècniques (SIRIUS / AREMI). En aquesta edició s’ha iniciat un projecte de col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i l’Àrea Bàsica de Salut Bordeta-Cappont-Magraners Els cursos els imparteixen una psicòloga, treballadores socials i familiars municipals i per infermeres de les Àrees bàsiques de salut. Es fan a diferents centres cívics de la ciutat: Bordeta, Mariola, Balàfia i Democràcia. Està dirigit a cuidadors no professionals de persones amb grau i nivell de dependència reconegut i amb acord de PIA signat. El perfil d’aquests cuidadors és, dones, majoritàriament filles que tenen al seu càrrec persones amb dependència moderada-alta i d’entre 41 a 60 anys d’edat.
La teleassistència és gratuït per a tots els usuaris que en tinguin dret, és a dir, majors de 65 anys o persones de menor edat amb diversos graus de dependència. Pel que fa al servei Respir, és de suport als cuidadors de persones amb dependència i els ofereix un paquet d’hores setmanal de forma gratuïta per donar un descans i evitar esgotaments de la persona cuidadora.