La Paeria ha bonificat 23.000 euros en factures de l’aigua a través del Fons Social Municipal de Solidaritat
La Paeria ha bonificat 23.000€ en factures de l’aigua a través del Fons Social Municipal de Solidaritat. Així ho ha posat de relleu avui el tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, que ha presidit la Comissió de Seguiment del servei d’aigua i clavegueram municipals. A més, en virtut de la Llei 24/2015 sobre pobresa energètica i habitatge, l’Ajuntament de Lleida ha garantit que durant el 2016 no s’hagi tallat el subministrament d’aigua domèstic a cap llar de Lleida.
L’objectiu del Fons Social Municipal de Solidaritat, que es va posar en marxa al juliol del 2014, és garantir l’accés a l’aigua potable a tots els ciutadans que no poden fer-se càrrec del pagament de la factura de l’aigua. D’aquesta manera, se subvencionala factura de l’aigua a les famílies de Lleida que es trobin en una greu situació econòmica o de vulnerabilitat social. Amb aquesta mesura la Paeria pretén garantir l'accés al subministrament d'aigua potable a totes les persones, en tant que es tracta d’un bé bàsic.
En virtut de la Llei 24/2015 sobre pobresa energètica i habitatge, l’Ajuntament de Lleida ha garantit que durant el 2016 no s’hagi tallat el subministrament d’aigua domèstic a cap llar de Lleida i el nombre de clients que s’han acollit a aquesta llei amb deute del 2015 són un total de 356. A més del Fons Social Municipal de Solidaritat, la Paeria també impulsa altres mesures que estan en marxa, com són la tarifa social municipal i del Cànon de l'Aigua (ACA) i la tarifa bonificada municipal i del Cànon de l'Aigua (ACA) per a grups de convivència de 4 o més persones, de les quals es beneficien prop de 1.600 famílies.
S’estabilitza el consum domèstic per habitant i baixa notablement el municipal
Larrosa també ha informat durant la Comissió de Seguiment del servei d’aigua i clavegueram municipals, que el consum de l’aigua de la ciutat s’ha reduït molt en els darrers deu anys passant dels 168 litres per habitant i dia als 121 del 2015. Tot i que respecte al 2014 el consum en general ha augmentat lleugerament, la tendencia, de la mateixa manera que en la resta de ciutats, és a estabilitzar-se després de les baixades considerables registrades en els darrers anys. Aquest és el resultat de les diverses campanyes de sensibilització, a la major racionalització del consum domèstic i industrial, la millora de l’eficiència de la xarxa, així com la reducció dels consums municipals, que en aquest cas cal remarcar la baixada notable, ja que s’estima que en aquest 2016 aquest consum se situarà en 685.218 m3 (pels 766.720m3 del 2015), la qual cosa vol dir que l’Ajuntament de Lleida està fent els deures pel que fa a la racionalització de l’aigua tant en els edificis municipals com, per exemple, en el reg de les zones de la ciutat, com parcs i jardins.
Durant la reunió s’ha donat compte de les dades d’abastament, les dades tècniques, de clients i d’inversió, així com les de sanejament de la xarxa de la ciutat. El rendiment de la xarxa està en un 78% i, per tant, vol dir que poc a poc el nivell d’eficiència de la xarxa va augmentant a mesura que es van renovant i modernitzant les instal·lacions, de tal manera que les pèrdues d’aigua a la xarxa han passat d’un 7,05% al 2015 a 6,48% al 2016.