La Paeria ofereix una sortida als joves que han quedat fora del sistema educatiu i que no tenen feina
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social, Josep Presseguer, i del regidor d’Educació, Jesús Castillo, ha presentat aquest matí el programa La Segona Oportunitat (L20), que forma part del Pla Local d’Ocupació, Formació i Emprenedoria Juvenil. L20 s’adreça a persones joves d’entre 16 i 20 anys que requereixen una orientació educativa per tal de retornar a la formació reglada o complementària i millorar, d’aquesta manera, la seva ocupabilitat.
249 nois i noies provinents del Pla Local d’Ocupació s’han inscrit fins al moment al programa L20, que en preveu atendre uns 300. El paer en cap ha explicat que aquesta és, precisament, la xifra de joves que cada any es queden fora del sistema educatiu i ha posat en relleu que el mercat de treball, al contrari que en altres períodes, ara no els absorbeix. Per això, Àngel Ros ha assegurat que el programa “La Segona Oportunitat” és una de les iniciatives destacades del Pla d’Ocupació.
El projecte s’estructura en tres fases, la primera d’informació i assessorament, la segona de detecció i la tercera, de retorn. L’objectiu de la fase d’informació i assessorament és facilitar tota la informació necessària perquè la persona usuària de l’orientació pugui conèixer tot allò referent al sistema educatiu reglat i no reglat i així pugui triar les opcions més adaptades a la seva situació personal. La fase de detecció té per objectiu ajudar a la persona a conèixer quines són les seves competències més destacades i quines habilitats encara pot acabar de desenvolupar perquè a l’hora de triar un itinerari educatiu ho faci de forma més acurada i adaptada a la seva realitat personal.
Col·laboració dels instituts
Finalment, la tercera fase és la de retorn, que pretén acompanyar a la persona en el seu procés de retorn al centre educatiu o en el procés de preparació de proves per accedir a determinats nivells educatius. Els centres que hi col·laboren (Ronda, Maria Rúbies, Josep Lladonosa i Dominiques) imparteixen tant Batxillerat com Formació Professional, perquè els nois i noies que s’acullin al Pla tinguin més possibilitats d’elecció d’estudis. La idea és que s’hi acabin sumant tots els centres de secundària de Lleida.
Fins ara, al voltant de 800 joves s’ha adreçat a l’Ajuntament de Lleida per demanar informació sobre el Pla Local d’Ocupació. 32 ja han començat les pràctiques no remunerades a l’Ajuntament de Lleida. Així mateix, és oberta la convocatòria per a emprenedors i la dels vivers agraris de Rufea.