La Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques de Lleida atén unes 3.500 famílies en el que portem d’any
El tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social i Ocupació de l’Ajuntament de Lleida, Josep Presseguer, acompanyat de diversos membres de la Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques, ha presentat avui les dades d’atencions i serveis realitzats per les diferents entitats que formen la xarxa, coincidint amb el Dia Internacional per l’eradicació de la pobresa.
Des de l’1 de gener al 30 de setembre d’enguany, les entitats que formen la xarxa han atès 3.546 unitats familiars i han prestat 12.023 serveis, que poden ser en espècies (aliments frescos, infantils, lots combinats, higiene personal, roba i calçat), prestacions econòmiques pel cobriment de despeses o compra de productes determinats (compra d’aliments, desplaçaments, equipament de la llar, productes farmacèutics, ajuts pel lloguer o la hipoteca, ajuts mèdics o per subministraments de la llar), i prestacions de serveis, (allotjament d’urgència o temporal o servei de menjador). Per tipologia de serveis, 8.772 han estat en espècies, una xifra que representa el 73% dels serveis prestats, 1.299 han estat prestacions econòmiques, que suposa l’11% dels serveis prestats, i 1.952 han estat destinats a serveis d’allotjament o de menjador, que representa el 16% dels serveis prestats.
Josep Presseguer ha destacat la importància del treball en xarxa que ja s’està fent a Lleida a través de la Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques, una iniciativa que ha permès activar actuacions integrals i coordinades que donen resposta real i operativa a les necessitats de la població. La Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques es crea el 2009, amb l’impuls de l’Ajuntament de Lleida, i està formada per les diverses entitats que ofereixen serveis directes d’atenció a les necessitats bàsiques a Lleida. Des dels seus inicis, la xarxa s’ha convertit en una plataforma de coordinació al territori que ha millorat substancialment la resposta de cobertura de necessitats bàsiques de la població de Lleida.
“La Xarxa d’Entitats Socials d’Atenció a les Necessitats Bàsiques ens permet ser més eficaços en el cobriment de les necessitats bàsiques de les famílies amb dificultats, optimitzant la gestió dels recursos disponibles, compartint una única base de dades i, a més, facilitant les derivacions entre entitats”, ha remarcat el responsable de Benestar Social i Ocupació del consistori lleidatà.
Des de la seva constitució, la xarxa ha comptat amb la participació d’un gran nombre d’entitats que operen al territori, i actualment està formada per 15 entitats i l’Ajuntament de Lleida. Les entitats que en formen part són:
- L’Agència Adventista pel Desenvolupament de Recursos Assistencials (ADRA)
- Càritas Diocesana de Lleida
- Associació Esclat – Sta. Teresina
- Arrels/St. Ignasi
- Associació Antisida de Lleida
- Creu Roja
- Parròquia Sant Martí
- Bíblia Oberta/La Dona Samaritana
- Banc d’Aliments de Lleida
- Troballes
- Pa de Sant Antoni
- Associació de Caritat de Sant Vicenç de Paül
- Esglèsia Evangèlica Pentecostal
- Parròquia del Carme/Centre de Solidaritat Jericó
- Parròquia de la Mercè
- Ajuntament de Lleida
L’Ajuntament de Lleida destina una mitja de gairebé 75 euros per habitant a Benestar Social
La Paeria va destinar el 2012 gairebé 10,5 milions d’euros a Benestar Social, una xifra que suposa el 6,92% de la despesa total de l’Ajuntament. Aquest import suposa una mitja de 74,91 euros per habitant. En aquest sentit, Josep Presseguer ha remarcat que la inversió en Benestar Social per habitant que realitza l’Ajuntament de Lleida se situa cinc punts per sobre de la mitjana de les entitats locals de Catalunya, que està xifrada en 69,82 euros per habitant.
El responsable de Benestar Social i Ocupació del consistori lleidatà ha explicat que els ajuts concedits cada cop s’adrecen més a la cobertura de les necessitats bàsiques, com poden ser aliments, despeses de la llar, habitatge o subministraments bàsics. En aquest sentit, cal destacar especialment l’augment de les necessitats relacionades amb l’ocupació respecte l’any anterior (un 219%), i les relacionades amb l’habitatge (un 93%). Així doncs, l’ïndex de pobresa presenta, a grans trets, un petit recés, però les famílies tenen més dificultats econòmiques i experimenten més situacions de carència material.