Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies Les Jornades d’Innovació Social aporten noves mirades al treball comunitari

Les Jornades d’Innovació Social aporten noves mirades al treball comunitari

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha posat en relleu aquest espai de trobada per centrar l’atenció en les persones i per compartir idees, projectes i preocupacions que permetin avançar en l’àmbit social Ros destacat la innovació social a les terres de Lleida amb iniciatives com “Missatgeria amb cor”, teatre musical per a joves dins els projectes educatius municipals d’entorn o l’apoderament de famílies amb el projecte europeu Growing Together, els tres presentats a les jornades

Les Jornades d’Innovació Social celebren la cinquena edició centrades en el treball comunitari. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha participat en l’acte d’obertura i ha destacat la importància de la innovació social, a la qual s’aporta amb jornades com aquesta, on se centra l’atenció en les persones i es comparteix idees, projectes i preocupacions. Això, ha afegit, permet avançar i continuar apostat per projectes socials. Ros ha afirmat que a les terres de Lleida s’innova socialment i ha posat d’exemple tres iniciatives que es desenvolupen a Lleida i que es presenten a les jornades: “Missatgeria amb cor”, del projecte d’Inserció Troballes i Empresa d’Inserció TROCA; teatre musical per a joves dins els projectes educatius municipals d’entorn o l’apoderament de famílies amb el projecte europeu Growing Together, que treballen conjuntament la Paeria i l’escola Balàfia. El paer en cap ha agraït l’esforç i la implicació dels professionals municipals i dels diferents sectors que treballen en l’àmbit social per la contribució que fan, en el dia a dia, a resoldre problemes de les persones. El director d’Àrea d’Integració Social de la Fundació La Caixa, Marc Simon, també ha intervingut en l’acte de benvinguda i ha assegurat que el treball en xarxa des de la perspectiva comunitària “engrandeix encara més la xarxa” i fa que tothom actuï responsablement i com a part activa a la societat. Segons Simon, s’han d’afrontar diversos reptes a la societat actual en termes demogràfics, com la diversitat, l’envelliment de la població, etc., tenint en compte la velocitat del canvi, que cada cop és superior i fa que els col·lectius vulnerables ho siguin més.

La Paeria i l’Obra Social La Caixa organitzen les càpsules d’innovació social. Experiències, respostes i solucions”, que compten amb la col·laboració de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida i es fan a CaixaForum Lleida.

En aquesta edició s’ha volgut remarcar la perspectiva relacional, l’apoderament de les persones i els grups, la facilitació d’entorns de confiança mútua i la participació social per valorar les capacitats humanes. L’objectiu de les càpsules és aportar metodologies creatives i innovadores que posen en relleu el capital humà de les organitzacions i obren noves vies de treball en l’atenció a les persones. Així, es veu la funcionalitat d’algunes experiències per aplicar-les a altres entorns, mirant què cal modernitzat i en la idoneïtat dels recursos.

Unes 200 persones s’han inscrit a les jornades, que s’adrecen a professionals i el voluntariat del serveis socials, sanitaris i educatius, de les entitats del tercer sector i a aquelles persones, empreses i institucions que se sentin identificades dins l’àmbit de l’acció social des d’una perspectiva àmplia i integral.

Com a prèvia, les jornades han tingut aquest dimarts el taller “Cultiu de l’atenció”, a càrrec d’Ana Arrabé.

Desenvolupament de les jornades en tres blocs:

Bloc 1, amb les càpsules:

-Conclusions del Taller “Cultiu de l’atenció”: Sra. Ana Arrabé. Institut d’investigació i formació en ciències cognitives, Nirakara. Madrid.

-Tothom amb tu: una comunitat global unida per la vocació de cuidar: Sra. Silvia Librada. Directora del Programa “Todos Contigo” de la Fundació New Health. Sevilla.

-Projecte d’intervenció comunitària intercultural – El procés comunitari de Tortosa: Sr. Ernest Valls. Director de l’Àrea de Serveis a les persones. Ajuntament de Tortosa.

Modera: Sra. Lurdes Biosca. Directora corporativa de B-Biosca S.L.

Bloc 2, amb les càpsules:

-Missatgeria amb cor: Sr. Tino Cidoncha i Sra. Imma Escolà. Coordinadors del projecte d’Inserció Troballes i Empresa d’Inserció TROCA. Lleida.

-Projectes educatius municipals d’Entorn: Teatre musical per a joves: Sra. Janet García i Sra. Patricia Muñoz. Educadores d’entorn. Ajuntament de Lleida.

-Respostes complementàries davant el repte de la soledat no volguda en persones grans: “Sempre acompanyats” i “Vida en companyia”: Sra. Cristina Segura. Directora del Programa de Gent Gran de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Modera: Sra. Margarida Guamis. Relacions institucionals de Mahou San Miguel

Bloc 3, amb les càpsules:

-“Soltarse el moño”, grup de prevenció i detecció de la violència de gènere: Sra. María Menéndez. Treballadora social de serveis socials “Entrevías” i Sra. Ana García, Directora del servei d’atenció a víctimes de violència de gènere S.A.V.G. 24 hores . Ajuntament de Madrid.

-Planet Youth a Tarragona: Sra. Patricia Ros. Responsable del Servei Municipal d’Addiccions. Ajuntament de Tarragona.

-Growing Together. Empoderant famílies. Sra. Txell Morera. Mestra, psicopedagoga i contacontes i Sra. Montse Pubill. Tècnica de l’Oficina del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social de l’ Ajuntament de Lleida.

Modera: Sr. Rafel Oncins. Director RSE, de SUPSA Supermercats Pujol S.L.

També s’ha programat un “off time”, amb “+ Love”, el programa d’afectivitat i sexualitat en les persones grans que desenvolupen l’Obra social “la Caixa”, l’Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida i l’Aula Municipal de Teatre.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration