Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies Lleida, Espai Cardioprotegit

Lleida, Espai Cardioprotegit

La Paeria i l’Obra Social de ‘La Caixa’ col·laboren en aquest projecte que dota amb 39 desfibril•ladors edificis, pavellons i espais municipals que protegiran tant els treballadors com els visitants Una altra de les accions que es duran a terme conjuntament serà la celebració de la 1a Jornada d’Innovació Social L’Àngel Ros ha remarcat, molt especialment, la voluntat de La Caixa de col•laborar amb la Càtedra d’Innovació Social de la UdL que està impulsant l’Ajuntament de Lleida

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el director general de la Fundació ‘La Caixa’, Jaume Lanaspa, han presentat aquest divendres les accions conjuntes que estan duent a terme ambdues institucions, així com aquelles que s’emprendran properament. En aquest sentit, han presentat la campanya que s’emmarca dins del projecte “Ajuntament de Lleida-Espai Cardioprotegit” que ha dotat amb 39 desfribil•ladors diferents edificis, pavellons i espais municipals que protegiran tant els treballadors i les treballadores com els visitants.

Aquest projecte, que es realitza a través de la regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Lleida, ha creat una xarxa de desfibril•ladors automàtics amb l’objectiu final de salvar vides. Els 39 desfibril•ladors (20 dels quals subvencionats per la Fundació ‘La Caixa) tenen un cost de 35.000 euros i han estat subministrats per l’empresa NeoSalus, ubicada al Parc Científic de Gardeny.

El paer en cap ha destacat que “posar tecnologia i coneixements al servei de l’atenció a les persones és per on ha d’evolucionar el progrés i la igualtat real”. A més a més, Ros ha remarcat, molt especialment, la voluntat de La Caixa de col•laborar amb la Càtedra d’Innovació Social que està impulsant l’Ajuntament de Lleida i que es posarà en marxa properament, i ha explicat que s’està treballant per a què altres institucions i entitats hi col•laborin. Per la seva banda, Jaume Lanaspa ha assenyalat que cardioprotegir els ciutadans i ciutadanes es portar al límit la preocupació per la seva salut”. Inclou tal de veu.

Finalment, el regidor responsable de Salut Pública, Oriol Yuguero, ha explicat que s’ha posat en marxa un programa de formació a les escoles per dotar de recursos i coneixements els nens i nenes i sensibilitzar-los sobre els diversos esdeveniments cardíacs que poden succeir.

En el marc de la campanya “Ajuntament de Lleida-Espai Cardioprotegit” es farà formació de base en Suport Vital Bàsic i DEA a prop de 200 treballadors, amb la qual cosa com a mínim 2 persones per edifici hauran estat formats en aquesta matèria. En l’actualitat, 80 treballadors ja han assistit als cursos. A més, la regidoria d’Educació i Infància coordina la realització de 10 cursos de formació per a nens/es d’entre 10 i 12 anys dels diversos centres escolars de la ciutat que faran en l’últim trimestre del curs 2013-2014.

Els 39 desfibril•ladors automàtics s’han instal•lat en diferents punts estratègics, sempre a la zona d’entrada/recepció del públic. Així, els edificis municipals on s’han ubicat són: Paeria, Pal.las, Sant Francesc, Audiència, Sala Jaume Magre, Cultura, Casino, Auditori, Edifici Tallada, Institut Municipal d’Ocupació, Guàrdia Urbana, Panera, Edifici Àgora-Mercats, Teatre Escorxador, Centre Recursos Juvenils, Cementiri, Parc Científic. Els espais emblemàtics que compten amb aquests aparells són: Seu Vella, Arborètum i La Mitjana. Els pavellons esportius de Bordeta, Pardinyes, Camp Escolar, Barris Nord, Pistes d’Atletisme, Magraners, Cappont, Agnès Gregori, Juanjo Garra i Camps Elisis també incorporen els desfibril•ladors. A més, hi ha 9 desfibril•ladors portàtils que es desplaçaran, de manera puntual, als llocs i/o actes multitudinaris que es realitzin a la ciutat.

Cal remarcar que tots els desfibril•ladors que s’instal•len en aquesta campanya portaran un QR que redirigirà l’usuari de mòbil a una aplicació on podrà trobar la seva ubicació i la distància aproximada fins a cadascun d’ells. A més, trobaran fotografies de la seva situació exacta, a més a més d’un tutorial per al seu correcte funcionament.

Objectiu: salvar vides

L’objectiu principal d’aquesta campanya és salvar vides. Les aturades cardíaques extrahospitalàries són un problema ja que al territori espanyol s’estima que cada any es produeixen més de 24.500 aturades cardíaques, és a dir, una mitjana d’una cada vint minuts. L’anàlisi de la mortalitat a Catalunya de l’any 2011 indica que el 7,45% de les defuncions són a causa de malalties isquèmiques del cor. A Lleida, en el mateix estudi, indica que a la regió sanitària de Lleida l’any 2011 van morir per afectacions circulatòries 515 dones i 462 homes.

El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, essent la fibril•lació ventricular la responsable inicial de fins al 85% de les aturades cardíaques extrahospitalàries. En el 90% dels casos es podrien revertir si es fes una desfibril•lació ventricular. Aquesta activitat disminueix molt ràpidament, concretament per cada minut de retràs en la desfibril•lació es redueix la supervivència en un 7-10%, mentre que després de 10 minuts les possibilitats de sobreviure són mínimes.

La disponibilitat de desfibril•ladors automàtics externs facilita la desfibril•lació precoç de les persones amb aturades cardíaques extrahospitalàries.

1a Jornada d’Innovació Social a Lleida

El paer en cap, Àngel Ros, i el director general de la Fundació ‘La Caixa’, Jaume Lanaspa, també han signat un conveni entre ambdues institucions per a la realització de la “1a Jornada d’Innovació Social a Lleida – Experiències, respostes i solucions”, en virtut del qual la Fundació ‘La Caixa’ aportarà 7.000 euros per a la seva realització.

Ros i Lanaspa han expressat la voluntat de seguir col•laborant en promoure accions i iniciatives conjuntament com és el cas d’aquesta jornada que se celebrarà el proper 18 de febrer a l’espai del CaixaForum amb dues sessions de treball a càrrec de l’assessora científica de les jornades i consultora experta en Innovació Social, Antonella Broglia.

La jornada, segons ha explicat el tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social, Josep Presseguer, respon a la voluntat de conèixer i compartir experiències positives que pugin donar respostes pràctiques a la complexa realitat social actual. Es pretén aportar una visió des de la innovació i l’emprenedoria com a valors essencials per trobar noves formes d’actuació en l’àmbit social en un món global i canviant.

Es treballarà, doncs, el foment de mentalitats emprenedores com a base d’accions innovadores; es presentaran models de catalitzadors d’idees i models innovadors que recullin tot aquest potencial, i s’aproparan algunes pràctiques d’idees i projectes innovadors que poden donar resposta als problemes actuals.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration