Esteu aquí: Inici Atenció social als barris Notícies Normalitat en l’inici de la campanya d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

Normalitat en l’inici de la campanya d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida

L’Oficina única d’atenció social ha atès els primers usuaris que avui s’hi han atansat, perquè dimecres puguin començar a utilitzar els diferents serveis que s’ofereixen, com el servei d’alimentació, de dutxes, consigna, roba de treball o d’assessorament sociolaboral, allotjament d'urgència a la Fundació Jericó i accions de promoció de la salut. Es preveu que l’oficina tanqui el 20 d’agost i la resta de serveis, el 22 La proposta de gestió integral es treballa en xarxa, amb professionals del sector i diferents entitats de la ciutat, i té com a principal objectiu atendre les necessitats bàsiques de les persones que arriben a Lleida cercant feina a la campanya agrària

El projecte d’atenció a les persones temporeres que arriben a la ciutat de Lleida durant la campanya de la fruita ha iniciat aquest dilluns l’activitat de l’oficina única d’atenció social amb total normalitat. Enguany el projecte ha traslladat l’atenció a l’espai del pavelló 3 de Fira de Lleida, on es concentren el diferents serveis. Avui s’han atès els primers usuaris que han anat a l’oficina i dimecres s’obriran la resta de serveis, seguint la mateixa pauta que en les anteriors campanyes.

El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones. Xavier Rodamilans, ha assegurat que l’inici ha estat tranquil i que la presència de persones a l’oficina ha estat gradual i sense cap incidència. El model integral que s’aplica s’ha estat treballant en les darreres temporades i Rodamilans ha insistit en què el propòsit principal és que cap persona temporera dormi al carrer i que “l’atenció que rebi sigui amb dignitat”. Així les treballadores socials adscrites a l'oficina única faran la primera valoració social de les persones i l'atenció que es correspongui en funció de.la seva vulnerabilitat. Així, el projecte flexibilitza els seus criteris i serveis en funció del risc que es detecti, posant especial èmfasi en dones soles, embarassades, persones grans o massa joves, amb problemes de salut física, mental o discapacitats com a prioritàries.

La Paeria i les diferents entitats coordinen facilitar una atenció integrada, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, mostrant sensibilitat a l’hora d’atendre les diverses necessitats així com detectar i intervenir davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la intervenció dels educadors d’entorn i els mediadors culturals.

Així, per tercer any, el projecte incorpora cada cop accions en l’àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris i els sindicats CCOO i UGT. Juntament amb els tècnics municipals, ofereixen assessorament sobre drets, la legislació laboral, riscos laborals o informació clau sobre denúncies i possibles vulneracions de drets. A més, s’augmentaran les derivacions de la Fundació Pagesos Solidaris per participar en tallers formatius, itineraris, etc. L’atenció és a demanda, a Fira de Lleida.

La Xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques, amb un centenar de voluntaris, està integrada per Càritas Diocesana de Lleida, Creu Roja de Lleida, ADRA, Associació ESCLAT – Sta. Teresina, Arrels- Sant Ignasi, Troballes-Empresa d’Inserció, Unió de Pagesos i l’Associació Antisida de Lleida, i Fundació Jericó –amb la participació també dels sindicats abans esmentats-. El tinent d’alcalde Rodamilans ha agraït la implicació de la xarxa per tirar endavant amb aquest projecte, que és “modèlic” pel treball tècnic, social i laboral que s’hi fa.

La campanya manté el mateix funcionament, els serveis i els recursos que en anteriors edicions, oferint-los principalment a Fira de Lleida i l’allotjament temporal a la Fundació Jericó, que disposa de 83 places, i dona sopar i bossa d’aliments en format pícnic per dinar. L’Oficina única d’atenció social té horari de matins, de dilluns a divendres, de 09 a 13 h i els dilluns a la tarda, de 18 a 20 h. Al mateix espai, s’hi troba el servei de dutxes, d’alimentació, de consigna, de bugaderia i de rober. El servei de menjador – sopar és al Menjador municipal (a La Saleta - c/ Panera 7). Es complementa amb les accions de caràcter sociolaboral i les de promoció de la salut, que es gestionen a través de la mateixa Oficina o quan cal a l’associació Antisida.

La proposta de gestió integral per a l’atenció de persones temporeres preveu que la finalització de la campanya sigui a finals d’agost, el dia 22 (el dia 20 l’oficina única) després de fer una valoració de les necessitats i la seva continuïtat. Els objectius del projecte integral són garantir l’acollida i l’atenció bàsica en qüestions de salut, higiene, alimentació o allotjament, a les persones sense recursos durant un període de temps suficient com perquè puguin avaluar les possibilitats reals de treballar a la campanya; facilitar l’accés als agents que coordinen la contractació, com sindicats, oficines de la fruita o empresaris, o coordinar els esforços de les entitats.

L’equip que s’encarrega de desenvolupar el projecte està format per treballadors i educadors socials, administratius, mediadors culturals, etc. que, quan es requereix, reben formació específica o complementària per garantir el coneixement i el servei adient. S’ha de tenir en compte que també es compta amb suport d’Associacions d’immigrants de Lleida per si és necessari mediar amb algunes persones.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida