Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies Blanca Marsillach i l’Obra Social ”la Caixa” viatgen a Lleida amb un projecte per involucrar la gent gran en les arts escèniques

Blanca Marsillach i l’Obra Social ”la Caixa” viatgen a Lleida amb un projecte per involucrar la gent gran en les arts escèniques

En el marc d’aquesta col·laboració, hi participaran onze persones grans lleidatanes procedents de l’EspaiCaixa Balàfia i diverses Llars Municipals, en el marc del conveni signat amb l’Ajuntament. L’obra s’ha programat a l’octubre, mes que la Paeria ha dedicat a la Gent Gran Entre versos y Marsillach, adaptació de l’obra que Adolfo Marsillach va crear com a homenatge al Segle d’Or espanyol, s’ha estrenat avui a CaixaForum Lleida

Varela Producciones, la Cía. de Blanca Marsillach i l’Obra Social ”la Caixa” han reprès la gira d’Entre versos y Marsillach, un projecte d’arts escèniques que involucra un dels col·lectius més importants de la nostra societat: la gent gran. Aquesta vegada, Entre versos y Marsillach ―adaptació de Mónica Buiza de l’homenatge que Adolfo Marsillach va fer el 1997 als grans de la poesia del Segle d’Or espanyol, juntament amb Amparo Rivelles i María Jesús Valdés― ha estat representada per onze persones grans procedents de dos centres ―EspaiCaixa Balàfia i diverses Llars Municipals en el marc del conveni signat amb l’Ajuntament―, que han fet una interpretació dramatitzada dels versos, en companyia de Mónica Buiza i Blanca Marsillach, amb la imatge projectada de Marsillach pare.

Gràcies a l’èxit aconseguit en les funcions en què s’ha representat des que es va estrenar el juny del 2016 a CaixaForum Barcelona, l’Obra Social ”la Caixa” i Varela Producciones han prorrogat la iniciativa un any més. El 2017 ja s’ha vist en set ciutats, i fins a final d’any passarà per Santander, Ciudad Real i Mallorca, a més de Lleida. La representació d’Entre versos y Marsillach, que s'ha fet avui divendres, s’ha programat a l’octubre, mes que la Paeria dedica a la Gent Gran –l’1 d’octubre és el Dia Internacional de la Gent Gran-.

L’elenc canvia en cada representació, i els actors i les actrius són seleccionats als centres propis i en conveni que el programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa” té per tot el territori. Fins al moment, més de 170 persones grans han participat en les diferents parades de la gira, a les quals s’afegiran prop de 40 persones més en la resta de funcions del 2017.

Com a novetat, a totes les ciutats s’han ampliat els assajos un dia més per aportar qualitat al projecte, de manera que s’ha donat a les persones grans que hi participen una formació de cinc dies per aprendre a declamar el vers i a desenvolupar-se còmodament sobre un escenari acompanyats de diversos membres de la Cía. de Blanca Marsillach als seus centres. De la mateixa manera, les persones grans seleccionades participen en el taller de Grans Lectors i se’ls ofereix un mes abans de l’estrena la possibilitat de familiaritzar-se amb l’obra, a través de la lectura prèvia i la comprensió dels versos, situar-los en el context social de l’època, etc. A més, també es lliura un dossier als grups de Grans Lectors dels centres de persones grans en conveni amb l’Obra Social ”la Caixa” amb l’objectiu d’enriquir la iniciativa.

Peces com ara Poderoso caballero es Don Dinero, de Francisco de Quevedo; Sonetos, de Lope de Vega; Que se nos va la Pascua i Letrillas, de Góngora; Canciones, de San Juan de la Cruz; Vivo sin vivir en mí, de Santa Teresa de Jesús, i fins i tot l’Elegía a Ramón Sijé, de Miguel Hernández, componen aquesta selecció, que fa un recorregut per l’època del floriment de la literatura a Espanya.

Teatre per fomentar la participació social de les persones grans. La finalitat d’aquest projecte és promoure la participació social de les persones grans a través del teatre, com també ajudar a millorar les seves competències i habilitats personals, afavorint l’empatia i el treball en equip. L’exercici teatral, mitjançant la memorització i la recitació, pot ajudar a estimular el cervell, al mateix temps que els participants tenen també l’oportunitat de gaudir de textos que ja formen part de la història de la nostra literatura.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida