Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies Cloenda del curs de cuidadors no professionals de persones amb dependència

Cloenda del curs de cuidadors no professionals de persones amb dependència

El paer en cap, Àngel Ros, i el tinent d’alcalde Xavier Rodamilans agraeixen la dedicació d’aquestes persones, que sacrifiquen el seu temps d’oci i l’esbarjo amb la família, per atendre aquest servei Lliuren els diplomes participatius a 38 persones que han participat en el darrer torn d’aquests cursos formatius, que es van iniciar el 2007

El paer en cap, Àngel Ros, i el tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, han lliurat aquest matí els diplomes als 38 participants en el curs de cuidadors no professionals de persones en situació de dependència, en un acte que ha tingut lloc a la sala polivalent de l’antiga Audiència Provincial, seu de la Regidoria.

L’alcalde Ros s’ha dirigit als participants en el curs per agrair-los el temps que dedicaven a les persones que atenien, moltes vegades familiars o properes al seu entorn. “Vosaltres doneu el més important que teniu, l’estima, la cura i, quan hi ha malalties, les atencions necessàries amb tècniques desenvolupades, que és bo que conegueu malgrat no ser professionals, perquè així podeu ajudar més a aquestes persones”.

Per la seva part, el tinent d’alcalde Rodamilans s’ha dirigit als participants del curs per assenyalar que ells eren la constatació que les persones que són dependents necessiten ésser tractats en el seu entorn per persones que els coneguin. Aquest no és només un servei assistencial, sinó que els seus cuidadors els han d’estimar a més de cuidar. “Com a institució, nosaltres allò que us podem fer és facilitar aquell moment d’esbarjo, perquè no claudiqueu, perquè esteu fent gran tasca. I això vol dir sacrificar i renunciar a la família, a l’oci i a plaer que per a nosaltres poden ser normals, però als quals vosaltres renuncieu”.

L’acte, al qual han assistit els regidors Rosa M. Salmerón, José María Córdoba i Carles Vega, ha finalitzat amb dos esquetxos d’una obra de teatre, interpretada pel taller del grup de creativitat dels mateixos cuidadors no professionals.

El programa d’atenció als cuidadors no professionals té com a objectius formar al cuidador/a i donar-li el suport extern necessari per dur a terme l’atenció a la persona depenent en les millors condicions possibles.

El curs de formació bàsica consisteix en uns tallers que proporcionen informació, habilitats i tècniques a la persona cuidadora no professional. Es fan dues edicions anuals (del març al maig i de setembre a desembre), en dos torns (1r torn: març, abril i maig - 2n torn: octubre, novembre i desembre). En total, són 11 sessions (una cada setmana, d’una hora i mitja de durada). S’estructuren en 4 grups, d’entre 12 a 15 participants, i tenen lloc als Centres Cívics de Cappont, Mariola, Balàfia i Democràcia.

Des de l’any 2007, quan va posar-se en marxa la iniciativa, s’han format un total de 591 persones cuidadores d’un familiar amb situació de dependència (en el darrer torn han participat 38 persones).

El perfil dels cuidadors és el de dona (majoritàriament filles), que tenen a càrrec seu persones amb dependència moderada-alta, i que tenen entre 41 a 60 anys.

A part dels cursos de formació bàsica, el programa municipal ofereix els següents serveis: Xerrades col·loqui sobre algun tema específic, grups d’ajuda mútua, que consisteixen en grups de persones que comparteixen un mateix problema o situació per intercanviar experiències; el SAD Respir, servei que ofereix un espai de descans setmanal a aquelles persones cuidadores, i un servei de terapeuta ocupacional, que ofereix la intervenció d’un Terapeuta Ocupacional al domicili de la persona en situació de dependència.

Al marge de tots ells, des del 2015 funciona el taller de representació teatral. En aquest, mitjançant les tècniques utilitzades al teatre (concentració, expressió corporal, reflexió...), es pretén proporcionar als cuidadors no professionals d’un espai distès i d’expressió lliure, on poder alliberar les emocions, la imaginació, les preocupacions i necessitats i treballar-ho per reforçar l’autoestima i l’empoderament personal.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida