Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies Cuidadors no professionals mostren les seves vivències sobre l’escenari

Cuidadors no professionals mostren les seves vivències sobre l’escenari

Xavier Rodamilans ha assistit a l’estrena de l’obra “Mil maneres d’enfrontar un nou dia” amb un grup de cuidadors no professionals que han fet teatre com a teràpia de grup, a través d’un taller impulsat per la Paeria i amb la col·laboració de l’Aula Municipal de Teatre

Un grup de cuidadors no professionals de familiars en situació de dependència han mostrat avui les seves vivències sobre l’escenari del Teatre Municipal de l’Escorxador. L’obra “Mil maneres d’enfrontar un nou dia (ser o coser)” ha estat l’experiència personal i teatral que han compartit amb els assistents, sent el resultat del taller de creativitat que han fet durant 6 mesos. La iniciativa ha estat impulsada per la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones i ha comptat amb l’Aula Municipal de Teatre. Les 16 persones cuidadores que han participat en el taller han treballat situacions i escenes del seu dia a dia, que amb el professor de l’Aula, Jaume Belló, han transformat en un espectacle teatral que mostra la seva realitat i en què consisteix ser un cuidador.

El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha felicitat els cuidadors actors per la feina a sobre de l’escenari i per la que fan diàriament, que amb sacrifici i compromís ajuden els seus familiars que ho necessiten. El regidor també ha destacat el servei gratuït SAD que ofereix la Paeria per tal que un professional d’atenció domiciliaria tingui cura de la pesona en situació de dependència, mentre el seu cuidador realitza qualsevol de les activitats que inclou el programa.

Aquest projecte utilitza el teatre i les seves tècniques interpretatives com a eina d’intervenció comunitària. Amb exercicis de concentreció, d’imaginació, d’expressió corporal, s’aconsegueix que els participants tinguin moments de reflexió per al coneixement d’un mateix i de la realitat que els envolta, així com la resolució de conflictes personals i/o amb els altres. A més, proporciona als cuidadors no professionals un espai distés i d’expressió lliure, on poder alliberar les emocions i les preocupacions i reforçar així l’autoestima i l’empoderament personal.

El Taller de creativitat per persones cuidadores de familiars en situació de dependència es va iniciar a l’octubre i s’inclou dins del programa municipal de suport als cuidadors no professionals. Els cuidadors que han fet aquest taller han participat prèviament en les altres activitats i serveis del Programa Municipal de Suport a cuidadors, com són els tallers de formació bàsica, els grups d’ajuda mútua, i/o el servei de terapeuta ocupacional. S’ha de tenir en compte que fer-se càrrec d’un familiar en situació de dependència, requereix d’un esforç i dedicació continuada que pot provocar situacions d’estrés, esgotament i trencament amb la xarxa de relacions socials.

L’estrena l’espetacle s’ha fet avui i diumenge es podrà tornar a veure, amb la programació de dues sessions, a les 17 h i a les 18.30 h.


Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida