Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies El 54,22% de la població de 85 anys o més de Lleida, usuària del Servei de Teleassistència Municipal

El 54,22% de la població de 85 anys o més de Lleida, usuària del Servei de Teleassistència Municipal

Hi ha 5.328 usuaris de Teleassistència i 2.373 persones utilitzen les polseres localitzadores. El servei de Teleassistència és gratuït i universal a partir dels 65 anys Lleida ofereix una àmplia xarxa d’equipaments i serveis per a la Gent Gran, amb prop de 9.000 socis a les llars municipals de jubilats, i forma part de la Xarxa de Ciutats Amigables amb la Gent Gran La Paeria és el primer de Catalunya en despesa social i el tercer en inversió econòmica

Lleida forma part de la xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Grans, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut. Aquest col·lectiu de lleidatanes i lleidatans centra l’acció municipal amb un ampli conjunt de serveis adreçat a vetllar per la seva qualitat de vida em un doble sentit: programant activitats i oferint serveis que els facilitin la seva autonomia en els casos en què és necessari suport.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que “l’atenció a la gent gran es manté com un dels principals requeriments de la ciutat per als propers anys, responent a l’augment de l’esperança de vida però també a l’increment dels índexs de solitud de les persones grans. La teleassistència gratuïta i universal a partir dels 65 anys ha estat un pas important ” El paer en cap ha recordat també que l’Ajuntament de Lleida encapçala els ajuntaments catalans de més de 50.000 habitants que destinen més recursos a la despesa social, segons les dades del Ministeri d’Hisenda i Administracions, “fet que demostra l’acció preferent del govern municipal per l’atenció a les persones i per atendre les necessitats que es generen en matèria tant de cohesió social, d’educació com d’ocupació, i els programes adreçats a les persones grans formen part d’aquesta actuació global”.

En l’actualitat, 5328 persones són usuàries dels Serveis de Teleassistència Domiciliària i hi ha 2373 persones que utlitzen les polseres localitzadors. Aquestes polseres localitzadores faciliten, en el cas que l’usuari pateixi algun incident fora del seu domicili, que puguin ser localitzats per qualsevol ciutadà que porti un telèfon mòbil per mitjà d’un codi QR.

Durant l’any 2016 el 22,34% de la població igual o menor de 65 anys ha gaudit del servei de Teleassistència, el 38,79% de persones de fins a 75 anys i el 54,22 % de la població amb 85 anys o més. Cal destacar que el 45,34% dels usuaris viuen sols i un 68,5% són dones. En total, un 3,85% de la població de Lleida és usuària del Servei de Teleassistència Domiciliària, un programa que és gratuït i universal a partir dels 65 anys, també per als majors d’edat i menors de 65 amb dependència.

El Servei de Teleassistència Municipal mitjançant un senzill penjoll que porta un botonet de trucada, posa en comunicació a la persona amb una central d’atenció les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Els professionals d’atenció, una vegada valorada la situació, mobilitzen els recursos adients a cada cas: sanitaris, socials, familiars, etc.

El servei realitza, també, trucades i visites de seguiment a les persones usuàries, amb una periodicitat que s’estableix segons el nivell de risc amb el qual s’hagi valorat la persona. Així mateix, ofereix la possibilitat de fer ús d’un servei d’agenda per a recordatoris de visites mèdiques, control de medicació o dates assenyalades, entre altres.

Aquestes prestacions bàsiques es complementen amb un seguit de dispositius de seguretat -detectors de gas, de fum, de mobilitat, control passiu d’inactivitat, així com, en situacions específiques, teleassistència mòbil i sistemes de servei adaptats a persones amb dificultat en la comunicació verbal- d’acord amb la valoració que realitzi el treballador social.

L’Ajuntament també ofereix els Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) o Servei d’Ajuda a Domicili, consistents a donar suport i millorar les situacions generades per la manca d’autonomia física, psíquica i situacions de dependència. Els serveis que s’ofereixen són ajuda personal ( higiene personal, suport personal i/o familiar, acompanyament fora de la lar, control de la medicació, alimentació, etc. ) i ajuda a la llar.

Cal destacar la tasca que duu a terme l’Ajuntament de Lleida de suport a les persones cuidadores. Prop de 600 persones s’han format en els cursos de cuidadors no professionals que la Paeria ofereix des de l’any 2007. A més, s’ofereixen altres propostes, com grups d’ajuda mútua, col·loquis o teatre terapèutic. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha destacat la importància d’aquests cursos “que permeten donar eines pràctiques, però també de suport personal i de relació a les persones que tenen cura dels seus familiars, dedicant-hi moltes hores al dia”.

La formació, la relació, la promoció de la salut i el lleure són alhora aspectes importants per al benestar de les persones grans i la xarxa de 17 llars municipals (14 d’elles equipaments municipals) ofereixen un ampli conjunt d’activitats en aquest sentit. 8.972 persones són sòcies de les llars. Cinc d’aquestes llars disposen de servei de menjador. Durant l’any 2016 s’han servit uns 12.500 àpats.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration