Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies L’Ajuntament de Lleida reconeix el paper de les ‘Dones grans, grans dones’ en la commemoració del 8 de març

L’Ajuntament de Lleida reconeix el paper de les ‘Dones grans, grans dones’ en la commemoració del 8 de març

Lleida commemora el Dia Internacional de les Dones amb 42 activitats i la participació de 37 entitats Durant tot aquest mes la ciutat comptarà amb un ampli ventall de propostes, entre les quals destaca l'acte institucional i la lectura del manifest, així com tallers, jornades, xerrades i aquesta exposició que es podrà veure al pati de la Paeria fins al 17 de març en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones La Paeria concedeix 159 microcrèdits a dones emprenedores amb un total d’1,8 milions d’euros en els darrers 11 anys

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la regidora delegada de Seguretat Ciutadana i de Polítiques per al Civisme i la Igualtat, Sara Mestres, ha presentat aquest dilluns el programa d'actes unitari amb què la ciutat commemora el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. Una data assenyalada que aquest any inclourà 42 actes organitzats per 37 entitats de la ciutat que es desenvoluparan durant tot el mes març. Enguany, pren rellevància el paper de les dones grans en la societat i, per això, l’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, porta l’exposició ‘Dones grans, grans dones’ per commemorar el 8 de març. A més, durant tot aquest mes, la ciutat de Lleida comptarà amb un ampli ventall de propostes, entre les quals destaca l’acte institucional i la lectura del manifest, així com tallers, jornades i xerrades, entre altres.

‘Dones grans, grans dones’, que estarà exposada al pati del Palau de la Paeria del 2 al 17 de març, és una mostra inspirada en el llibre ‘Demà més. Dones, vides i temps’ d’Anna Freixas, en què es reconeix que ser dona i fer-se gran de manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d’altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d’avui en dia, de la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb un bagatge tan gran. La participació de les dones grans a les associacions i entitats ha esdevingut un element transformador i enriquidor i, per això, l’exposició pretén fer reflexionar per aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure de la seva identitat pròpia.

A més d’aquesta exposició, l’Ajuntament de Lleida organitza l’acte institucional commemoratiu del dia 8 de març, un acte unitari que aplega totes les institucions de la ciutat. Ros ha defensat la necessitat de seguir celebrant aquest dia per fer visible la figura de la dona en els diferents àmbits de la societat. En aquest sentit, ha destacat, "l'Ajuntament de Lleida realitza un treball continuat durant tot l’any per la promoció de la dona i per promoure la igualtat home-dona, especialment en matèria de foment de l’ocupació i integració laboral plena." (tall de veu 1 Alcalde).

Per la seva banda, Mestres ha explicat el conjunt d’activitats que se celebraran al voltant del 8 de març, en què destaca, a més de l’acte institucional, la jornada ‘Dones i emprenedoria’ que se celebrarà el 30 de març a l’auditori del CaixaForum de Lleida. També, en el marc del 8 de març, la Paeria lliurarà, el dia 10 de març, el IX Premi Mila de Periodisme i l’XI Beca de Recerca Cristina de Pizan. Amb els guardons periodístics, únics a l'estat espanyol, d’una banda, i la beca de recerca, de l’altra, l’Ajuntament potencia el coneixement de la realitat de les dones a Lleida i el seu entorn. Mestres ha reivindicat que “cal seguir treballant per aconseguir la plena igualtat de les dones en tots els aspectes” i ha destacat que “la lluita per la igualtat de les dones és una lluita de tothom i des de la Paeria hi estem plenament compromesos perquè aquest objectiu sigui efectiu a curt termini” (tall de veu Sara Mestres).

Cal destacar que unes 2.800 persones participen any rere any en les activitats que es programen al voltant de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Signatura d’11 nous microcrèdits a dones emprenedores

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, també ha explicat en el marc de la presentació de les activitats al voltant del 8 de març, que el proper 15 de març es farà l’acte de signatura de convenis dels microcrèdits per a dones emprenedores de la convocatòria del 2015. El paer en cap ha explicat que se signaran un total d’11 microcrèdits, amb un import de 128.866,42 €, darrere dels quals hi ha projectes de dones emprenedores de diferents sectors: comerç, restauració, perruqueria, estètica o alimentació. Cal destacar que l’Ajuntament de Lleida ha destinat en les diferents convocatòries de convenis de microcrèdits, des del 2004 fins al 2015, prop d’1.800.000 euros a 159 projectes.

Lluita contra la xacra de la violència de gènere i masclista

Ros ha posat de relleu durant la presentació que “hem de tenir tolerància zero envers la violència masclista i posar tots els recursos i la coordinació entre els diferents cossos de seguretat i les administracions, com així ho estem fent, per eradicar definitivament aquesta xacra”. “La notícia positiva, ha dit l’alcalde, seria tenir zero casos de violència de gènere, i en això hi treballem” (tall de veu 2 Alcalde). En la darrera Junta Local de Seguretat es van fer públiques les dades respecte a aquest àmbit, en què destaca una disminució del 16% de casos de violència de gènere, ja que es va passar de 448 casos al 2014 a 375 al 2015.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida