Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies La Paeria impulsa el servei d’acompanyament adreçat a persones grans

La Paeria impulsa el servei d’acompanyament adreçat a persones grans

La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones ofereix aquest servei amb voluntaris sèniors per acompanyar i donar suport personal a persones grans, tant a domicili com en sortides al carrer, fent efectiu el principi de solidaritat generacional “gent gran solidària amb gent gran”

L’Ajuntament de Lleida impulsa el servei d’acompanyament adreçat a persones grans i que es fa efectiu alhora amb persones voluntàries sèniors, fent així efectiu el principi de solidaritat generacional: “Gent gran solidaria amb gent gran”. La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, a través de l’àrea de Gent Gran, facilita aquest servei a les persones que ho sol·liciten i a proposta dels serveis socials municipals o els/les professionals de treball social d eles àrees Bàsiques de Salut.

L’alcaldessa accidental, Montse Mínguez, ha visitat aquest divendres una usuària d’aquest servei i la persona voluntària que l’acompanya. Mínguez ha saludat la Sra. Catalina, qui ha assegurat estar molt agraïda amb aquest servei que li permet relacionar-se amb altra gent, amb qui pot conversar i amb qui pot confiar perquè li doni un cop de mà en qüestions del dia a dia. De la mateixa manera, Cinta Mateu ha assegurat que aquest tipus de voluntariat li permet sentir-se bé amb ella mateixa, aportant el seu gra de sorra i ajudant persones grans que ho necessiten. Mateu, que actualment no té feina, ha valorat el fet de sentir-se útil i contribuir socialment, posant per davant dels diners aspectes tan necessaris com són la companyia, el respecte i el suport.

Montse Mínguez ha volgut reconèixer els voluntaris que participen en aquest tipus de serveis de la Paeria, perquè fan una tasca molt important, tot i no tenir visibilitat. Es tracta de cobrir un espai emocional important de les persones grans, que busquen companyia, xerrar una estona i tenir contacte amb l’exterior. Tall de veu M.Mínguez

El servei d’acompanyament s’adreça especialment a aquelles persones grans que viuen soles, o tot i viure acompanyades passen molt temps soles; que presenten dificultats de mobilitat o de caire psicoemocional que dificulten l’establiment de relacions amb l’entorn, i que no compten amb una xarxa social d’acompanyament. L’alcaldessa accidental ha assenyalat que durant el 2015, 18 persones han gaudit d’aquest servei que han prestat 20 persones voluntàries.

El servei ofereix acompanyament i suport personal a la persona gran, tant en el propi domicili com en sortides al carrer, prioritzant aquest últim aspecte per afavorir, precisament el contacte amb l’exterior. Es presta entre un i dos cops per la setmana i un cop iniciat la seva durada va en funció e l’evolució de la situació de la persona.

Els voluntaris i les voluntàries sènior, 250 actualment en actiu, participen en accions de solidaritat mitjançant l'exercici del voluntariat. Les seves actuacions abasten diversos àmbits: cultural (voluntaris per la llengua...), empresarial (suport i assessorament a joves emprenedors, entitats d’iniciativa social, gestió de l’economia domèstica..), mediambiental (col·laboració en activitats de sensibilització i/o educació mediambiental..), social (col·laboracions amb entitats i/o serveis del tercer sector -Banc d’Aliments, centres residencials de gent gran, associacions...), educatiu (suport a l’escolarització d’infants amb necessitats especials), de cooperació internacional (projecte a Senegal), etc.

En aquest moment, i per tal que els serveis municipals s’adaptin a la llei 25/2015 del voluntariat i foment de l’associacionisme, com a Ajuntament s’està treballant en un nou model de foment de l’associacionisme, sensibilització i suport a l’acció voluntària amb un treball consensuat amb la Federació Catalana de Voluntariat Social de Lleida, per concretar els aspectes de coordinació i complementarietat entre ambdues.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida