Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies La Paeria impulsarà el LAB+65, una plataforma innovadora, tecnologia i participativa per atendre les necessitats de la gent gran

La Paeria impulsarà el LAB+65, una plataforma innovadora, tecnologia i participativa per atendre les necessitats de la gent gran

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha proposat la creació del Laboratori +65, obert a experts, entitats i sector privat, que pretén adquirir coneixement a partir de la investigació per decidir les polítiques i mesures a seguir En el marc del projecte “Lleida Implica. Vincles que fan ciutat” s’aposta per un nou model, basat en valors i en les relacions entre generacions, per anticipar-se a les necessitats actuals i contribuir a un millor futur i a la qualitat de vida de la ciutadania Amb l’assessorament de Dr. Javier Yanguas, especialista en gerontologia, crea un model propi i diferent, de referència en l’àmbit nacional i internacional A l’acte de presentació també hi ha la Fundación Felipe González, amb la seva directora, Rocío Martínez-Sampere, i el patró i periodista Joaquín Estefanía, qui ha aportat les línies principals de la iniciativa Genera. Fòrum intergeneracional de la fundació

L’Ajuntament de Lleida impulsarà posar en marxa el LAB +65, una plataforma innovadora que reunirà tècnics de diferents departaments de la Paeria i experts per atendre, amb l’ajuda de la tecnologia i la implicació de la comunitat, les necessitats de la gent gran. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha avançat la creació d’aquest laboratori, que estarà liderat per la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones. S’obrirà a la participació d’experts, entitats i sector privat, per adquirir coneixement a partir de la investigació per decidir quines polítiques i mesures apliquem.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha explicat que la Paeria, amb l’assessorament de Javier Yanguas, expert en gerontologia, ha treballat els darrers mesos taules de diàleg amb persones de diferents edats i àmbits per establir vincles intergeneracionals i facilitar la relació per construir una millor ciutat i qualitat de vida per a la seva ciutadania.

En aquest context, Larrosa ha explicat que s’invertirà la piràmide demogràfica, cada cop amb més persones majors de 65 anys, fet que obliga a repensar la ciutat i a preocupar-se pel seu envelliment saludable, l’entorn personal i la sensació de cura, entre altres. Per això, ha remarcat la necessitat de crear un LAB +65 per ser un observatori permanent i monitoritzar el dia a dia de la gent gran per reflexionar i fer efectives polítiques que els proporcionin major confort.

L’alcalde ha apuntat mesures en diverses àrees com la cultura, l’oci o l’urbanisme, amb ajudes en els habitatges per fer llars accessibles i amb tecnologies de domòtica; incentivar que els joves comparteixin habitatges amb les persones grans; estendre programes de mobilitat a demanda a la gent gran o cuidar la seva alimentació i tenir en compte els productes de proximitat, de l’Horta de Lleida.

Lleida Impulsa. Vincles que fan ciutat

En l’acte de presentació de “Lleida Impulsa. Vincles que fan ciutat” el paer en cap ha indicat que s’han de prendre decisions per aconseguir una ciutat millor i que una de les propostes de treball és aquest LAB +65. A Lleida hi ha unes 24.000 persones majors de 65 anys i s’ha de preparar l’entorn per la cura d’aquest col·lectiu.

La Fundación Felipe González ha aportat les principals línies del seu projecte Genera. Fòrum Intergeneracional. La directora de la Fundació, Rocío Martínez-Sampere, ha afirmat que és rellevant que una administració, com el cas de Paeria, s’interessi pels projectes de l’entitat i ha assegurat que s’ha d’entendre i aprofitar el que la societat civil posa al servei de les administracions per ajustar les polítiques públiques necessàries per fer una societat més inclusiva i cohesionada”.

El patró de la fundació i periodista, Joaquín Estefanía, ha reflexionat especialment sobre els joves i ha assegurat que han estat els principals afectats per la crisi econòmica i ha afegit que la crisi ha afectat fonamentalment aquest col·lectiu, el futur de més d’una generació. “El benestar del jovent depèn més de la renda dels pares que de l’esforç que ells mateixos fan”, ha afirmat.

Finalment, el director científic del Pla de la Gent Gran de Lleida i president de la secció europea de Ciències Socials i del Comportament de la IAGG (International Association of Gerontology and Geriatrics), Javier Yanguas, ha assenyalat que a Lleida hi ha el repte del Pacte generacional. Ha parlat de la norma no escrita en què els adults han de cuidar dels fills i els fills han de cuidar més endavant dels pares. “Ens estem jugant el futur si no reescrivim el pacte intergeneracional” i ha dit “abans sabies que progressaries. Ara l’ascensor social ha deixat de pujar”.

Yanguas ha comentat que a Lleida s’han fet uns grups de treball amb joves, adults i grans per plantejar les condicions actuals i per avançar en aquesta reciprocitat en la cura dels altres.

Innovar en polítiques socials

La Paeria està dissenyant una nova manera de fer polítiques socials amb l’impuls de “Lleida Implica. Vincles que fan ciutat”, un projecte innovador basat en valors i en les relacions entre generacions per avançar com a societat. Lleida esdevé un espai on noves iniciatives socials transversals es posen en pràctica per un projecte de ciutat que contribueixi a un millor futur i en la qualitat de vida de la ciutadania.

La realitat actual econòmica, laboral, demogràfica, etc. planteja unes necessitats diferents a les quals s’ha de donar resposta amb solucions que s’adaptin a cada entorn. S’ha de treballar un pacte social, un nou pacte entre generacions diferents que han de conviure i prendre part de les decisions que els afecten. S’ha de protegir la gent gran i buscar el lloc adequant per a les seves capacitats, sense oblidar el que demanen i pensen els joves, pel que calen vincles que uneixin.

L’educació és un altre dels eixos que ha de sumar i posar les bases ja en els nens i les nenes, perquè siguin conscients que tothom té el seu paper i que el camí segueix en tot el procés vital. La societat ha de coresponsabilitzar-se amb l’administració local, ja que els serveis i els recursos institucionals també canviaran. La participació i una actitud proactiva són necessàries per seguir amb aquest projecte integral, on tothom hi té el seu espai.

Per això, la Paeria proposa “Lleida Implica. Vincles que fan ciutat”, que va més enllà de l’àmbit social i que amb l’urbanisme, el comerç i l’emprenedoria, la tecnologia, etc. i posa les persones al centre, humanitza la ciutat.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration