Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies La Paeria promou la participació activa del col·lectiu de gent gran en la vida social i cultural de la ciutat

La Paeria promou la participació activa del col·lectiu de gent gran en la vida social i cultural de la ciutat

L’alcalde Ros ha presidit el Consell Municipal que s’ha celebrat avui, en què s’ha constituït la Comissió Permanent del Consell i s’ha detallat el procés participatiu de Lleida com a membre de Ciutats Amigues de la Gent Gran L’Ajuntament vetlla l’atenció i els serveis d’aquest segment de població. Entre altres, destaquen els 5.300 usuaris de Teleassistència, els 1.400 del Servei d’Ajut a Domicili, els prop de 12.500 àpats anuals servits a les Llars Municipals o els prop de 6.700 carnets sèniors

L’Ajuntament de Lleida promou la participació activa del col·lectiu de la gent gran de la ciutat en la vida social i cultura. És un dels col·lectius més nombrosos i dinàmics, amb persones amb un gran potencial en les dinàmiques de la ciutat. La Paeria té especial atenció a la seva diversitat i les seves necessitats per impulsar canvis que afavoreixin que la ciutat sigui més amable i integradora. Amb aquesta voluntat, l’àrea de promoció de la gent gran ha convocat avui el Consell Municipal, que ha estat presidit per l’alcalde, Àngel Ros. El paer en cap ha explicat que aquest òrgan va néixer per fomentar la participació en la vida social i cultural de Lleida, potenciant la capacitat d’acció de la ciutadania i especialment d’aquest sector de població perquè puguin aportar, tinguin l’edat que tinguin, idees i experiències.

L’alcalde ha destacat l’alt nivell d’associacionisme d’aquest segment de la població. Lleida compta amb unes 23.500 persones majors de 65 anys, el 17 % de la població, que és d’uns 140.000 habitants. D’aquests, uns 9.000 són socis d’alguna de les 14 Llars municipals de la ciutat, és a dir, quasi un 40% de la població n’és membre.

L’alcalde ha parlat de l’atenció i els serveis que l’Ajuntament treballa presta a les persones grans. Entre altres dades, ha posat en relleu la gratuïtat en el transport del servei d’autobusos urbans, els més de 5.300 usuaris directes de la Teleassistència, els 1.400 beneficiaris del Servei d’Ajut a Domicili o els prop de 12.500 àpats anuals que se serveixen a les Llars Municipals. També ha remarcat els més de 6.600 carnets sèniors.

Procés Participatiu de Lleida, Ciutat Amiga de la Gent Gran

En el marc del Consell s’ha fet un resum de com avança el procés participatiu que s’està desenvolupant com a membre de la Xarxa de Ciutats Amigues de la Gent Gran. S’ha fet 27 grups focals, que inclouen professionals, voluntaris, entitats prestadores de serveis, etc., als diferents barris de la ciutat. Es diferencia entre dos grups d’edat: de 65 a 75 anys i majors de 75 anys. L’anàlisi que es fa de la ciutat recull avantatges, barreres i propostes de millora dels diferents àmbits: urbanisme, social, comercial, etc. Un cop s’hagin reunit tots els grups de discussió, es procedirà a redactar l’informe final. Aquest document, amb les propostes de millora, es presentarà a l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, que és la promotora de la Xarxa Mundial de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans. L’informe s’haurà d’implementar al llarg dels 5 anys, que és la durada inicial prevista del projecte.

Lleida, a la Xarxa Mundial de Ciutat Amigues de les Persones Grans

Constitució de la Comissió Permanent

El Consell Municipal de la Gent Gran ha aprovat la constitució de la Comissió Permanent, formada per president/a, vicepresident/a, dos representants d’entitats escollits des del Ple, un tècnic municipal i el secretari/ària del consell. A més s’ha proposat a la Coordinadora de Jubilats i la Federació Catalana de Voluntariat Social com a representants del ple en aquesta comissió, donat que representen un volum important d’entitats de la ciutat.

En el sí del consell, s’ha donat compte d’iniciatives que s’han posat en marxa com les Taules de Gent Gran, de moment a Balàfia i Mariola, o +Love.

+Love

El projecte “+Love” es concreta en una obra teatral sobre l’educació afectiva, l’emocional i la sexual de les persones grans. Està impulsat per la Paeria, l’Obra Social “la Caixa” i la Universitat de Lleida, amb la col·laboració de l’Aula Municipal de Teatre. S’han desenvolupat diversos grups focals per tractar l’educació afectiva i emocional o els canvis físics i relacionals, entre altres. Alhora, s’ha fet un càsting a partir del qual els actors, que també són persones grans, poden aportar la seva visió per escenificar una obra que pretén abordar aquests temes de forma lúdica i participativa, parlant-ne de forma oberta i respectuosa.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration