Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies L'Ajuntament de Lleida, l'Obra Social "la Caixa” i la UdL presenten +Love, una obra teatral sobre l'educació afectiva de les persones grans

L'Ajuntament de Lleida, l'Obra Social "la Caixa” i la UdL presenten +Love, una obra teatral sobre l'educació afectiva de les persones grans

Aquest projecte participatiu, que s'ha desenvolupat amb la col·laboració de diversos grups focals, té com a finalitat la reflexió sobre qüestions com ara l'afectivitat o la sexualitat del col·lectiu de gent gran

El Teatre Municipal de l’Escorxador ha acollit al setembre i a l'octubre dues representacions de “+Love”, una obra sobre l'educació afectiva, emocional i sexual de les persones grans impulsada per l'Ajuntament de Lleida, l'Obra Social "la Caixa" i la Universitat de Lleida.

El projecte, en què també hi ha participat l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, s'ha desenvolupat a partir del treball de diversos grups focals de persones amb diferent idiosincràsia que han aportat les seves vivències, inquietuds i opinions sobre aquest tema. Així, grups de dones, d'homes, de parelles mixtes i persones del col·lectiu de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals (LGTB) de Lleida han parlat sobre noves parelles, solitud, afecte, traumes o tabús.

Dins l’abordatge de la salut amb les persones grans, un dels temes, de vegades, oblidat és la sexualitat. L’educació afectiva-emocional és un aspecte a treballar al llarg del cicle vital, també en les persones grans. Es produeixen canvis físics, emocionals i relacionals, però és una realitat invisible, desconeguda i plena de prejudicis.

La visió que socialment es té de la sexualitat en general i, sobretot, en el context de la vellesa, està sovint alterada per mites, tabús i falses creences que hem heretat com a societat. Això fa que, moltes vegades, no tractem aquesta necessitat amb la naturalitat, voluntat i receptivitat necessàries per realitzar un enfocament holístic i realista de les persones grans.

A partir de les diferents temàtiques, i del propi treball de cocreació dels actors sèniors professionals que hi participen, l’Aula Municipal de Teatre de Lleida n’ha escenificat el resultat en una obra que pretén abordar aquests temes de forma lúdica, propera i participativa. Per aquest motiu, en acabar, l’obra s’establirà un debat entre els participants i els assistents a la representació per poder parlar-ne de forma oberta i respectuosa.

Posteriorment està prevista la realització de 2 Works cafè de discussió sobre el tema conduïts per professionals, i d’una jornada de formació oberta als professionals sanitaris i socials que treballen amb les persones grans, que inclogui una representació teatral.

Aquest projecte s'ha dissenyat i desenvolupat en el marc del conveni bianual signat aquest mateix any entre l'Ajuntament de Lleida i l'Obra Social "la Caixa" per tal de reforçar el programa de Gent Gran i potenciar la tasca de promoció de l’envelliment actiu de la gent gran de Lleida als 2 espais propis de l'Obra Social "la Caixa" i a les 14 Llars Municipals de Gent Gran, 10 de les quals estan conveniades amb l’Obra Social “la Caixa”. L'any passat aquests equipaments van acollir 127 activitats i tallers en els quals van participar 4.226 persones grans.

L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats en cada moment. El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i la comunicació.

Cal recordar que aquest mes d’octubre és el mes de la gent gran a Lleida, amb un desplegament d’activitats i actes commemoratius especials, i que Lleida es va adherir a la Xarxa Mundial de Ciutat Amigues de les Persones Grans, trobant-se ara en ple procés participatiu de diagnòstic i propostes de futur per millorar la qualitat de vida de les persones grans. Àrea Gent Gran - Benestar Social Paerial

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida