Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Promoció de les persones grans Notícies Lleida constitueix el nou Consell Municipal de la Gent Gran

Lleida constitueix el nou Consell Municipal de la Gent Gran

El paer en cap, À.Ros, ha subratllat que el col·lectiu de persones grans és un dels actius de la ciutat i que la Paeria fomenta la participació i els serveis d’atenció, treballant els conceptes de salut, benestar, lleure i relació social El consell està format per més de 200 membres, de diferents àmbits vinculats a les persones grans, que en grups i a través d’un procés participatiu faran un diagnòstic que ajudarà a elaborar un pla d’acció i de millora per saber com ha de ser la ciutat del futur i aconseguir l’excel·lència en les polítiques municipals adreçades a les persones grans

Lleida ha constituït el nou Consell Municipal de la Gent Gran, un òrgan de participació que permetrà fer un diagnòstic sobre l’estat de la ciutat i elaborar un pla d’acció i de millora per aconseguir l’excel·lència en les polítiques municipals adreçades a les persones grans. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Xavier Rodamilans i Sara Mestres, ha presidit la constitució del Consell que està integrat per més de 200 persones de diferents àmbits vinculats a aquest col·lectiu i que, a través d’un procés participatiu, debatran i determinaran les línies a tenir en compte. El consell ha aprovat la incorporació de tres entitats: l’Ateneu Popular de Ponent, el Col·legi d’Educadors/es i un representant del Grau Sènior de la UdL.

L’alcalde ha explicat que Lleida compta amb una important xarxa de llars de jubilats, 14 municipals i 3 clubs i esplais de gent gran, que desenvolupen un conjunt d’activitats que porten a un gran nivell d’associacionisme. A la ciutat hi ha unes 23.000 persones, un 16,65% de la població, majors de 65 anys, i 9.000 són socis de les llars, on s’ofereixen diferents serveis. Ros ha comentat alguns dels serveis que es presten, com els Servei d’Ajut a Domicili amb uns 1.075 beneficiaris, la Teleassistència domiciliària que gaudeixen 5.122 persones i el servei de menjador a les llars, amb 12.480 àpats servits a l’any. Segons l’alcalde, en el conjunt de serveis i d’activitats que s’ofereixen es treballen els conceptes de salut, benestar, lleure i relació social i ha conclòs que les persones grans són un dels actius de la ciutat.

En la seva intervenció, l’alcalde s’ha referit a algunes de les conclusions de l’estudi “Les persones grans a Lleida: benestar i qualitat de vida”, de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida, com que les persones grans de la ciutat han valorat el seu grau de satisfacció amb la vida amb un 7,53, per sobre de la mitjana europea.

El regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha incidit en l’adhesió de Lleida a la Xarxa de Ciutats Amigables de les persones grans de la Organització Mundial de la Salut, així com en l’envelliment progressió de la població. Rodamilans ha afirmat que la ciutat reuneix les condicions per ser una ciutat amigable de la gent gran, però que s’ha de continuar treballant, sent el Consell Municipal un espai que contribuirà en aquesta direcció.

Una ciutat amigable per a les persones grans és aquella que treballa mitjançant la participació del mateix col·lectiu en la construcció d’un entorn urbà integrador i accessible, per fomentar l’envelliment actiu. A Espanya hi ha 61 municipis que s’han sumat a la xarxa i diversos a Catalunya, com Barcelona, Granollers, Manresa, Tarragona, Vic, etc.

El Consell Municipal de la Gent Gran està integrat per diferents grups focals, amb representats de socis i sòcies de les llars de jubilats i usuaris i usuàries dels CAPs de salut; membres d ela societat col·laboradora amb les persones grans i persones provinents de cuidadors, proveïdors de serveis, comerciants, etc. La metodologia de treball estableix reunions dels diferents grups per analitzar la realitat actual i fer propostes de millora. Els eixos que es treballaran són tres: la ciutat on vivim, amb els serveis, la mobilitat, l’accessibilitat, etc.; la ciutat per relacionar-nos, amb la participació, l’accés a la cultura, el respecte, les xarxes de suport, etc., i la ciutat per ser-hi, amb la percepció de la vellesa, els drets de les persones, la incorporació de conceptes com la intel·ligència emocional, etc. L’octubre de 2017 està previst que es presenti el document de diagnosi i de millora al Consell Municipal.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration