Concurs de Fotografia adreçat a alumnes de cicle superior de primària per fomentar l’accessibilitat i la inclusió
La Comissió Informativa de les Polítiques de Drets i Serveis a les Persones, per a la Política Cultural, de l’Educació, Esports i de la Participació d’aquest mes de novembre ha informat de les bases i la convocatòria del concurs de fotografia: Lleida Ciutat Accessible, que pretén fomentar la sensibilització de la població infantil davant les situacions de discapacitat a través d’imatge en positiu d’accions d’inclusió. Aquestes accions són aquelles que afavoreixen la participació, la integració o la inclusió, fomentant l‘autonomia de les persones amb discapacitat en l’entorn. La convocatòria, que estaria oberta del gener a l’abril, es dirigiria a alumnes de cicle superior dels CEIPS de la ciutat de Lleida (5è i 6è de primària). S’ha de recordar que la Paeria ha rebut el Premi Reina Letizia d’Accessibilitat Universal de Municipis 2015 en reconeixement al treball de la ciutat per adaptar-se a les necessitats de les persones amb discapacitat i facilitar la seva plena participació en el medi físic, l’educació, la cultura, l’esport, el transport i les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
La comissió ha donat el vist i plau al conveni de col·laboració per al projecte “Bicicletes per l’Horta” entre la Paeria i la Generalitat, a través del Departament d’Ensenyament, amb l’Institut Castell dels Templers, d’atenció a la diversitat perquè alumnes puguin usar bicicletes reparades i posades a punt per les activitats programades pel centre. A través del conveni, la Paeria lliurarà bicicletes en desús, dipositades en el Dipòsit Municipal de Vehicles, perquè puguin reparar-les i fer rutes per l’Horta i compartir-les amb alumnes de l’INS a la Mariola.
Un altre dels assumptes que ha passat per l’ordre del dia és el Pla Local de Joventut 2016-2020, del qual s’ha informat favorablement. Aquest document marc estableix les línies de treball de la Paeria en aquest àmbit i en la seva elaboració ha comptat amb el Consell Local de la Joventut de Lleida, ens independent creat el 2009 i que engloba 20 entitats juvenils. Els principals eixos rectors del pla, per al seu disseny, la implementació i l’avaluació són 4: Participació (governança, coresponsabilitat, arrelament i vincles socials); Transformació (universalisme, inclusió, lluita contra les desigualtats); Integralitat (interdepartamentalitat, interinstitucionalitat) i Qualitat (adequació a la realitat, innovació, creativitat, avaluació, proximitat).
Durant la sessió d’avui, s’han informat de la contractació de l’empresa Globàlia per a la implantació de l’APP-Ogeo People perquè les associacions de la ciutat puguin configurar la seva aplicació pròpia. Aquesta és una iniciativa de l’Ajunta que pretén convertir-se en un referent perquè les entitats puguin divulgar la seva activitat a través dels usuaris de dispositius Android i IOS, ja sigui en mòbils o tauletes tàctics. La Regidoria de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació ha impulsat la iniciativa perquè les entitats puguin promoure una relació directa amb els seus associats i amb la ciutadania sobre la seva agenda social, els seus projectes, etc.
Com en cada comissió d’aquesta àrea, s’ha donat compte dels ajuts econòmics a famílies dels barris de la ciutat, que en aquest període han estat de prop de 25.000 euros, ja sigui per motius d’habitatge i allotjament alternatiu, de lloguer, d’activitats escolars o alimentació, entre altres.
Per altra banda, s’ha explicat l’inici del Pla Iglú, programa que s’activa per prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en la població amb pocs recursos i per oferir els recursos necessaris adequats en cada situació d’emergència arran del fred. El Pla Iglú es porta a terme a través de les Regidories de les Polítiques per als Drets de les Persones i de Seguretat Ciutadana, amb Protecció Civil i la Guàrdia Urbana, així com amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, l’entitat Creu Roja de Lleida i la Fundació Jericó. L’any passat, la Paeria va ampliar el Pla, oferint atenció social tot el dia amb el servei “La Saleta de la Panera”, al matí, i amb el centre de dia de la Fundació Jericó, durant la tarda, ubicat al carrer de la Tallada, entitat que també gestiona l’allotjament hivernal d’urgència a través d’un contracte amb l’Ajuntament de Lleida. L’objectiu d’aquesta atenció social és assegurar la màxima dignitat per a les persones que ho necessiten i aplicant polítiques d’acompanyament i d’inserció.
En el marc de la sessió s’han fe també una proposta del Servei d’Educació per a l‘aprovació del manifest del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.