Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Recursos per a les persones en situació de discapacitat o dependència Notícies El projecte “Fem Un Tracte? Bon Tracte i Envelliment” guanya el Vè Premi Candi Villafañe

El projecte “Fem Un Tracte? Bon Tracte i Envelliment” guanya el Vè Premi Candi Villafañe

En el 10è aniversari del traspàs de qui va ser regidor de la Paeria, l’alcalde Ros ha recordat el llegat que va deixar, aconseguint que Lleida sigui una ciutat més inclusiva

El projecte “Fem Un Tracte? Bon Tracte i Envelliment”, d’ABD, Associació Benestar i Desenvolupament de Barcelona, ha guanyat el Vè Premi Candi Villafañe. El projecte guanyador ha estat escollit entre dos finalistes més de la convocatòria: “En Tàndem”, d’AFEV, Voluntariat Social Universitari de Barcelona, i “Tastet de Lleure”, de l’Associació Alba de Tàrrega, que s’han emportat una menció especial. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde Xavier Rodamilans, ha lliurat el guardó a l’entitat guanyadora i ha destacat el treball que el conjunt d’entitats presentades al Premi fan per la igualtat d’oportunitats i per trametre sensibilitat vers els diferents col·lectius.

Amb motiu del 10è aniversari del traspàs de qui va ser regidor de la Paeria, Ros ha recordat el llegat que Villafañe va deixar, aconseguint que Lleida sigui una ciutat més inclusiva. L’alcalde ha remarcat la importància de trencar amb barreres tant físiques com mentals. “El Candi segueix aportant a la societat, amb valors d’igualtat i de treball per als demés”, ha conclòs Ros. Tall de veu À.Ros

Xavier Rodamilans ha posat en relleu que aquest Premi demana la igualtat d’oportunitats, de drets i polítiques participatives. La finalitat, segons ha comentat, és triple: reconèixer el valor de les bones pràctiques; mostrar la realitat de les entitats i la gent que fan possible els projectes i recordar la figura del Candi.

Durant l’acte s’ha projectat el vídeo del projecte de la Paeria que ha rebut el Premi Reina Letizia d’Accessibilitat Universal de Municipis 2015, així com imatges de Candi Villafañe i dels projectes que va tirar endavant com a regidor. Els regidors Paco Cerdà, José Luís Osorio, Carles Vega i Dolors López han assistit al lliurament, que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria.

La Paeria, a través de la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, convoca biennalment aquest guardó, d’àmbit estatal, que reconeix els projectes que fomenten la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, essent una plataforma de reconeixement i visibilitat d’aquelles intervencions que generen una major consciència social sobre les necessitats i la feina feta i per fer en aquesta àrea.

El premi vol seguir significant un record al desaparegut Candi Villafañe, com a persona solidària, sensible i lluitadora per les igualtats socials i amb una reconeguda tasca com a regidor de la Paeria. Alhora, pretén ser una plataforma de reconeixement social, fent visibles les intervencions que generin una major consciència social sobre les necessitats i la igualtat d’oportunitats.

Projecte guanyador i mencions especials

Fem un tracte? Bon Tracte i envelliment. ABD Associació Benestar i Desenvolupament. Barcelona. Projecte que pretén fer ressorgir els valors de bon tracte i respecte cap a les persones quan envelleixen i evitar la discriminació per raons d’edat a través de tres eixos: Realització de tallers per a infants i joves d’entre 7 i 18 anys a centres educatius de primària, secundària, batxillerat i formació professional d’arreu de Catalunya; La promoció d’activitats intergeneracionals, i la divulgació del Manual “Fem un tracte? Bon tracte i Envelliment” als centres educatius.

EnTàdem, AFEV. Voluntariat Social Universitari. Barcelona. Mentoria social per a joves i infants. Amb aquest projecte es treballa per contribuir en l’educació integral d’infants i joves vulnerables, prevenint el fracàs escolar i augmentant la igualtat d’oportunitats d’infants/joves, tant a nivell educatiu com a nivell social i artístic, fent-los partícips (i no només beneficiaris) de la seva pròpia educació, mitjançant l’acompanyament de mentors voluntaris universitaris.

Tastet de Lleure, Associació Alba. Tarrega-Lleida. Projecte que té com a objectiu apoderar el col·lectiu de persones amb discapacitat o problemes de salut mental, ja que acostumen a tenir falta de coneixement del seu entorn; de les associacions i els serveis que ofereix la comunitat on viuen, fomentant la descoberta, la participació i la seva plena inclusió a la comunitat per tal de millorar la seva qualitat de vida. L’objectiu és acompanyar i oferir els suports necessaris a les persones, focalitzant-se en les seves necessitats de lleure (música, esports, gastronomia, arts, manualitats, lectura, cultura popular, etc.).

Premi Candi Villafañe

L’objectiu de la convocatòria és impulsar projectes i actuacions d’intervenció en el territori que fomentin la igualtat d’oportunitats en diferents àmbits com: infància i adolescència, gènere, gent gran, persones amb discapacitat física i/o mental, persones excloses socialment o amb risc d’exclusió, etc.

17 treballs s’han presentat a la convocatòria d’aquesta cinquena edició, en què s’ha establert una única modalitat: Projecte d’intervenció a realitzar, en procés o finalitzat, havent de ser un projecte inèdit que s’hagi realitzat o a realitzar en els últims dos anys (2016-2018) i la dotació econòmica és de 5.000 euros. En les quatre edicions convocades s’han presentat 123 projectes.

Els elements generals de valoració que el Jurat del Premi ha tingut en compte són la inclusió d’elements per a la igualtat de les oportunitats, el treball comunitari, la innovació o el pluralisme, entre altres.

Els membres del jurat han estat el tinent d’alcalde X. Rodamilans, com a president; la representant d’ALLEM i directora d’INTRESS a Lleida, Meritxell Draper; la cap de la Secció d’Intervenció Social al Territori de la Diputació de Barcelona, Olga Larrosa; la representant del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya a la demarcació de Lleida, Pilar Planella; el professor del Departament de Geografia i Sociòloga de la Universitat de Lleida, Xavier Pelegrí; el professor del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona, Antoni Vilà; el director dels SSTT del Departament de Treball, Afers Socials i Família a Lleida, Joan Santacana, i la tècnica de la Regidoria, Aida Cereijo, com a secretària del jurat.

5 edicions del Premi Candi Villafañe

L’any 2008 es van reconèixer els treballs “Guia de camins i senders naturals accessibles de Lleida”, d’Aspic, i “Laboratori antiracista”, de SOS Racisme Catalunya. L’any 2010 es van guardonar els projectes “Dispositiu d’Igualtat d’Oportunitats-DIDO”, de Cijca, i el projecte “que te CRAE’S”, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Els treballs premiats la convocatòria de 2012-2013 van ser “Per què no participem?”, del Grup d’estudis d’Immigració i Minories Ètniques de la UAB, i “Cercles: Xarxes familiars de suport i ajuda per superar el context de crisi”, del Casal dels Infants per l’Acció Social als barris de Barcelona. En la darrera edició, “Intel·ligència emocional amb cavalls”, de l’Ajuntament de Barcelona”, i “Casa Escuela: iguales para compartir” de l’Ajuntament de Granada van ser els projectes escollits.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration