La Paeria crea una guia online de recursos i serveis per a persones amb discapacitat a Lleida
L’Ajuntament de Lleida ha creat una Guia online de recursos i serveis per a persones amb discapacitat a Lleida. La guia integra les dades, els recursos i els serveis que hi ha actualment a la ciutat de Lleida i té la voluntat de ser un eina útil per als professionals del camp social, així com a per a la ciutadania amb algun tipus de discapacitat per informar-la i per orientar-la sobre els recursos i els serveis que estan al seu abast i als quals es pot accedir per aconseguir una millor qualitat de vida i fomentar la seva autonomia personal.
El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde Doctor, Xavier Rodamilans, que és regidor de les Polítiques per als drets de les persones, ha presentat la guia, que ja es pot consultar al web de la Paeria. S’ha elaborat amb la col·laboració dels membres del Consell Municipal de Persones amb discapacitat, que avui també han estat presents en l’acte que s’ha fet al Saló de Sessions de la Paeria. Aquesta eina ha comptat amb un treball transversal amb diverses regidories així com amb diferents departaments de la Generalitat de Catalunya.
L’alcalde ha explicat que en aquest portal es posen a l’abast de les entitats, dels professionals i de les persones els serveis i els recursos que els poden ser útils o necessaris i que reflecteix l’accessibilitat en totes les àrees, no només en la física, sinó també en l’educativa, l’habitatge o l’ocupació. Ros també ha remarcat la sensibilitat de Lleida en aquest tema, que recentment ha estat reconeguda amb el Premi Reina Letizia 2015, en la modalitat d’accessibilitat universal als municipis.
Per la seva banda, Rodamilans ha assenyalat que quan es parla de discapacitat, es parla de persones i que es tracta de facilitar les eines per afavorir la inclusió a la ciutat i fer la Lleida de tothom.
Es tracta d’un document accessible i contínuament viu, que s’anirà actualitzant, permeten noves aportacions per part de la ciutadania com de les entitats, les associacions i la resta d’administracions, que es poden fer arribar a la Regidoria. Està dissenyada per arribar a la informació que es busca amb tres “ clics” de ratolí com a màxim. El web segueix les pautes d’accessibilitat web de la llei 34/2002 de 11 de juliol de serveis de la Societat de la informació i de comerç, i les recomanacions adoptades pel Consorci World Wide Web - W3C, impulsades a través de la Iniciativa d'Accessibilitat a la Web (Web Accessibility Iniciative – WAI.
Està estructurada per àmbits d’actuació per facilitar la recerca d’informació, de serveis i recursos segons l’àmbit d’interès i en funció de les diferents necessitats:
1. Accessibilitat i mobilitat urbana
2. Habitatge i Foment de l’autonomia personal
3. Educació i Formació
4. Lleure, Cultura i Esport
5. Inserció laboral
6. Participació i comunicació
7. Atenció social i sanitària
8. Prestacions, pensions i ajuts econòmics
9. Entitats, associacions i federacions de persones amb discapacitat a Lleida
10. Normativa
11. Contacta amb nostres.
Per tant, s’hi pot consultar dades referents a l’Ajuntament de Lleida, així com d’altres informacions de la comarca a través del Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials de la Generalitat de Catalunya.
En l’acte de presentació s’ha destacat que Lleida ha estat guanyadora amb el Premi Reina Letizia 2015 i s’ha mostrat el vídeo que resumeix les accions d’accessibilitat en els diferents àmbits de la ciutat que s’han fet els últims anys: accions de mobilitat urbana i accions en matèria d’habitatge, d’educació, formació, d’oci, cultura, etc. A més, es posen en relleu actuacions i projectes com les escoles municipals esportives que porten a terme activitats adaptades per a nois i noies amb discapacitats; accions de foment de la inserció laboral de persones amb discapacitat mitjançant contractes i convenis de pràctiques laborals dins del propi consistori; accions de comunicació i d’impuls de la participació d’aquest col·lectiu. S’ha de remarcar igualment l’adaptació de les noves tecnologies de la informació, amb la creació d’una app eAccessible que permet saber quins establiments de la ciutat són accessibles mitjançant una aplicació de telefonia mòbil, una actuació que va rebre la felicitació de las Naciones Unidas Discapacidad y Accesibilidad.