La Paeria s’adhereix al decàleg per a comerciants per tractar amb respecte les persones amb discapacitat intel·lectual
L’Ajuntament de Lleida s’ha adherit al decàleg de Dincat que conté 10 pautes per donar suport a una persona amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament com a client. El document, que compta amb la participació de la Federació Allem de Lleida i amb la col·laboració de les federacions de comerciants de la ciutat, s’ha elaborat com eina per ajudar a superar les barreres que dificulten una relació adequada amb aquest col·lectiu. El document pretén orientar els comerciants amb pautes sobre com dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual en restaurants, cafès i botigues, entre altres.
El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha participat en la presentació del decàleg a Lleida amb el president de la Federació Allem, Antoni Mateus; el membre de l’Observatori de Drets de Dincat, Xavi Orno, i la representant de Dincat, Susi Cordón. Diversos representats del sector comercial del a ciutat han assistit a la presentació.
Rodamilans ha afirmat que s’han de posar les eines perquè les persones puguin desenvolupar les seves capacitats i accedir amb normalitat als serveis que s’ofereixen. El tinent d’alcalde ha parlat de les lleis que protegeixen aquests col·lectius i del respecte i el compliment que se’ls ha de donar i ha manifestat el desig que el decàleg es compleixi arreu. També ha agraït als serveis tècnics de la Regidoria l’activitat i el treball que fan i la sensibilitat que mostren en aquest àmbit, així com també les entitats de la ciutat.
El decàleg, elaborat el 2015, té com a objectiu ensenyar a dirigir-se a les persones amb discapacitat intel·lectual quan són clients d’un establiment comercial o del sector de la restauració, donat que habitualment no es tracta aquest col·lectiu com a adults, no es dirigeixen a aquestes persones i no es respecta el seu ritme. Xavi Orno ha estat l’encarregat d’enumerar les 10 pautes, posant exemples del comportament que s’hauria de seguir.
En la presentació del document, s’han exposat dades de l’estudi “El turisme inclusiu com una oportunitat de riquesa”, elaborat per ESADE i l’Ajuntament de Barcelona, en que s’indica que el sector turístic europeu està perdent fins a 142 bilions d’euros a l’any a causa de la deficient infraestructura, els serveis i les actituds cap a les persones amb necessitats especials. L’estudi afegeix que si les destinacions europees fossin totalment accessibles pera les persones amb discapacitat (accessibilitat en els productes i serveis que ofereix la comunitat), la demanda podria augmentar fins a un 44% cada any.
Dincat, format per entitats sense ànim de lucre que treballen en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, ha editat el decàleg en format pòster i de butxaca, amb dibuixos que són de l’il·lustrador Miguel Gallado i els textos s’han redactat en lectura fàcil per garantir-ne la comprensió. Abans de la presentació, s’ha fet una acció directa a les botigues del centre de la ciutat.
Allem és membre del Consell Municipal de Persones amb discapacitat impulsat per la Paeria i va ser una de les entitats que van participar en l’elaboració del Pla Local d’Acció, el 2006, per afavorir la participació i la inclusió social de les persones amb discapacitat a la ciutat.
La Fundació Allem, agrupació d’entitats per l’atenció del minusvàlid de les comarques de Lleida, està formada per 16 entitats: Adda, Aspros, Sant Joan de Déu, La Torxa, Plançó, Aspamis, Aremi, Salvador Seguí, Apromi, Claror, Nou Camí, L’Estel, Castell del Remei, Alba, L’Olivera i Acudam.