Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Actuacions per la promoció d'hàbits saludables Notícies 25 anys de programes municipals de prevenció de les drogodependències i promoció de la salut

25 anys de programes municipals de prevenció de les drogodependències i promoció de la salut

El Saló de Sessions de la Paeria acull demà un acte commemoratiu, amb el psicòleg Jaume Funes, expert en infància i adolescència, que parlarà de la prevenció i l’acompanyament de vides que van canviant. Al matí es farà la 16a jornada de formació per a professionals al Teatre Municipal de l’Escorxador, centrades en l’afectivitat i la sexualitat i el rol de l’educador/a

Els programes municipals de prevenció de les drogodependències i promoció de la salut celebren el 25è aniversari. Per celebrar-ho, demà tindrà lloc, a les 19 h, al Saló de Sessions de la Paeria un acte commemoratiu durant el qual es farà un reconeixement a les diferents entitats i institucions que han col·laborat durant aquests 25 anys amb l’Ajuntament. L’acte, que estarà presidit per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, comptarà amb el psicòleg Jaume Funes, expert en infància i adolescència, qui impartirà la conferència De la il·lusió de prevenir a la necessitat d'acompanyar vides que van canviant.

A banda d’aquest acte institucional, tindrà lloc al matí l’anual jornada de formació per a professionals. Es tracta de la 16a edició d’aquestes jornades formatives organitzades amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i l’entitat Fundesplai i es realitzarà al Teatre Municipal de l’Escorxador. Aquest any versarà sobre afectivitat i sexualitat i aprofundirà en el rol educador/a. Ente altres, hi haurà la conferència del reconegut psicòleg i especialista en relacions de parella i sexualitat, Antoni Bolinches, que ens parlarà de com fer “L’acompanyament a infants i joves per una sexualitat plaent, sana i responsable. I un taller Rol experience dinamitzat per professionals de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, Fundesplai i tècniques municipals.

En aquest entorn, es presentaran els resultats de l’avaluació del projecte Max in love que va realitzar l’Institut de Recerca Biomèdica el curs passat. Després de 3 anys de trajectòria d’aquest projecte i amb la participació del 90% dels centres educatius de la ciutat, es va avaluar si l’impacte del projecte era l’esperat. Els resultats mostren un canvi positiu i un increment dels coneixements dels joves de quasi un 60% respecte abans d’haver participat en el programa

Està prevista una assistència de 80 professionals a aquesta jornada formativa, tant de l’àmbit educatiu (mestres de primària, professorat de secundària i educadors/es) com social i sanitari, esdevenint, un any més, una trobada interdisciplinar.

L’any 1991 l’Ajuntament de Lleida va crear l’Àrea de prevenció de drogodependències, una iniciativa pionera en aquells moments que sobrepassava les competències estrictament municipals, per donar resposta a les necessitats detectades, tant en matèria de prevenció com en el suport a entitats que treballaven en l’atenció a persones drogodependents. Des d’aleshores, la Paeria ha creat i impulsat projectes adaptant-los a les diverses necessitats socials i educatives, donant-los-hi resposta i acompanyant en el procés educatiu els agents clau: professorat, mestres, famílies, etc.

Alguns dels programes municipals s’han consolidat amb el pas del temps com Max en escena, que treballa la prevenció de drogodependències i en el qual participen des de fa més de 19 anys el 90% dels centres educatius de la ciutat. O les Històries de Max, Saps de què va? Aventura de la vida, Ordago, etc. en col·laboració amb diverses entitats, com Fundesplai o Antisida de Lleida. També el projecte Max in Love, que obre un nou àmbit d’intervenció, l’educació afectivo-sexual. Aquests programes municipals són d’abast universal, gratuïts i són projectes continuats en el temps.

En aquests 25 anys l’Ajuntament de Lleida ha diversificat els àmbits d’intervenció en educació per a la salut: drogues, sexualitat i afectivitat, hàbits de salut, convivència i oci nocturn, pantalles, etc., adaptant-se i donant resposta a les necessitats educatives i socials de cada moment.

L’Ajuntament ha pogut realitzar aquesta tasca amb el suport i la col·laboració de diferents institucions i entitats, així com de les persones que les integren, amb les quals s’han creat les sinèrgies i complicitats necessàries per fer de Lleida una ciutat que es cuida de l’educació per a la salut. Cal remarcar especialment el suport dels departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat, així com de la Diputació de Lleida, que han permès tenir un marc d’actuació coordinada des de les principals institucions competents a la ciutat. També de les entitats amb les quals l’Ajuntament ha dinamitzat projectes de manera continuada i compartida, destacant l’Associació Antisida de Lleida i Fundesplai.

Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration