El debat sobre “Què funciona” centra la 15a jornada formativa en promoció d’habilitats saludables
El debat sobre “Què funciona” ha centrat la 15a jornada formativa en promoció d’habilitats per a la vida, que ha tingut lloc avui organitzada per l’Ajuntament de Lleida. La jornada ha tingut un escenari de luxe per celebrar els seus 15 anys, que s'han organitzat de manera ininterrompuda. El tinent d’alcalde Doctor, Xavier Rodamilans, ha clos la sessió, i ha assegurat que el que “segur funciona” és el conjunt de professionals que intervenen en l’educació integral, que és la que alhora garanteix la igualtat d’oportunitats perquè “qualsevol persona pugui participar plenament en la societat”. El regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones ha remarcat la importància de l’educació en emocions, capacitats i habitats, i també el clima emocional que es generi al seu entorn, fet que afavoreix l’aprenentatge.
L’obertura ha anat a càrrec de la tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Montse Parra, qui ha donat la benvinguda a la sessió formativa, que ha registrat 150 professionals de diferents àmbits: socials, educatius i sanitari, fet que demostra el grau d’implicació i d’interès dels professionals assistents. L’objectiu ha estat oferir una formació contínua al col·lectiu de professionals que dia a dia treballen amb programes de la salut i prevenció de conductes de risc, així com crear un espai d’intercanvi d’experiències.
La Paeria organitza la jornada a través de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, impulsant així uns espais de formació per a mestres, professorat que implementa programes de promoció de la salut en centres escolars i també per a altres professionals que participen en projectes de salut i prevenció en entorns comunitaris, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i entitats com Fundesplai o l’Associació AntiSida de Lleida
El contingut de la jornada ha convidat a reflexionar sobre aquells aspectes que durant aquests 15 anys han estat claus en la promoció d’hàbits saludables i prevenció de conductes de risc, com per exemple el vincle entre adult i infant o jove. Sota el títol “Què funciona?”, la jornada ha esdevingut un espai de formació que ha facilitat eines als professionals que treballen amb infants i joves que els ha permès generar dinàmiques relacionades amb les habilitats per a la vida, fomentant la interrelació entre iguals i adults. La jornada ha comptat amb una taula rodona en què s’ha debatut què funciona en prevenció de les drogodependències i promoció de la salut. Després s’han exposat experiències que han funcionat a les aules i als grups de joves. Una flash teatral, de la companyia VermuTeatre ha donat pas l’últim diàleg a tres veus sobre allò que funciona per crear vincle. Consultar programa i ponents
Aquesta formació s’emmarca dins els programes educatius que s’estan duent a terme a centres educatius de la ciutat des de fa més de 20 anys:
“L’Aventura de la vida”: en aquest programa hi participen 18 escoles d’educació primària de la ciutat de Lleida, amb 1.564 infants.
Programes de promoció de la salut per adolescents i joves: Ordago, Max a escena, Max in love, Saps de què va?, Preserva’t, els quals compten amb la participació de 33 centres educatius de la ciutat, amb 6.700 alumnes.