Estrena d'un nou curs dels espectacles "Max a Escena" i "Max in Love" al Teatre de l'Escorxador
El Teatre Municipal de l'Escorxador acull aquesta setmana l'estrena dels espectacles teatrals "Max a escena" i "Max in Love", adreçats als joves de 15 i 16 anys amb l'objectiu de promoure la salut i el benestar dels adolescents i la prevenció de conductes de risc.
Aquests dos projectes, impulsats per la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones de l'Ajuntament de Lleida, han estat creats i dirigits per professionals de l'Aula Municipal de Teatre i l'edat dels actors, que va dels 13 als 18 anys, provoca la immediata identificació del públic adolescent amb allò que està passant damunt de l'escenari i motiva pel diàleg posterior.
Els seus educadors i educadores disposen d'una guia didàctica i de l'assessorament i formació per part de tècnics municipals, per conduir el debat i acompanyar els i les joves a fer les seves pròpies reflexions sobre les temàtiques tractades durant les obres de teatre.
"Max a escena" planteja sense dramatisme situacions típiques de la vida dels i les adolescents, amb l'objectiu de motivar la reflexió sobre temes tan cabdals per ells i elles com els riscos que suposa el consum de drogues, la presa de decisions per davant de les pressions del grup, les alternatives saludables d'oci, les relacions familiars, el paper positiu del grup d'amics i amigues, etc. Tot plegat, apropant-s'hi de la mateixa forma que els i les joves tenen de viure aquests temes.
"Max in Love" l'hi dóna continuïtat abordant aspectes emocionals de l'adolescència lligats a les relacions, l'afectivitat, la sexualitat o els rols de gènere per promoure unes relacions afectives lliures, sense violència i sense risc. Enfocant el tema des d'una perspectiva bio-psico-social i educativa.
En el cas de "Max a escena" aquest serà el 21è curs escolar consecutiu que la Paeria ofereix als centres educatius de la ciutat la possibilitat de participar-hi. La vigència d'aquest projecte, que s'ha anat renovant durant aquests anys, es veu confirmada amb la participació del 93% dels centres educatius de secundària de la ciutat de Lleida, tant públics com concertats. Per aquest curs està prevista la participació d'aproximadament 3.300 joves de 3r i 4t d'ESO pertanyents a vint-i-tres centres de secundària de Lleida.
Els resultats de les avaluacions qualitatives i quantitatives que s'han anat fent d'aquests projectes demostren que funcionen, fins al punt que el projecte està sent replicat a diferents ciutats catalanes, com per exemple Tarragona. Les millores de coneixements i els canvis d'actituds dels joves que hi participen són directament proporcionals a les hores de dedicació que cada centre educatiu dedica a treballar aquests projectes.
Al mes d'abril està previst fer una representació per a les famílies, per tal que pares i mares puguin gaudir de l'espectacle acompanyats dels seus fills i filles, esperant que això els permeti encetar a casa el diàleg sobre les drogues i la sexualitat.
Com a novetat per aquest any, l'Aula Municipal de Teatre ha ofert a tots els joves de la ciutat la possibilitat de participar d'un taller de selecció dels actors i actrius que participen en aquests projectes. Amb la voluntat que el projecte esdevingui encara més un projecte de tota la ciutat de Lleida.