La ciutat de Lleida, més cardioprotegida amb la instal·lació de 4 desfibril·ladors al carrer
Lleida és a partir d’ara una ciutat més cardioprotegida amb la instal·lació de 4 desfibriladors externs que s’han ubicat en espais públics de la ciutat: la plaça de la Paeria, la plaça de Ricard Viñes i a les parets externes del pavelló Barris Nord i del Camp d’Esports. El paer en cap, Àngel Ros, ha presentat la ubicació dels nous aparells, coincidint amb la Festa Major, quan hi ha llocs que concentren una afluència massiva. L’alcalde ha explicat que els 4 nous desfibril·ladors se sumen als 39 ja existents en espais públics municipals, esportius i emblemàtics, dels quals 5 són portàtils. L’alcalde ha destacat la facilitat d’accés i d’ús dels aparells, que estan distribuïts estratègicament per la ciutat, per aconseguir realment l’objectiu, que és el de salvar vides. Ros ha subratllat que la tecnologia i la comunicació associada als aparelles s’ha desenvolupat a Lleida, a través de NeoSalus-Cardioprotecció integral ubicada al Parc Científic de Gardeny. L’alcalde ha conclòs que amb aquest treball i actuacions s’aconsegueixen llocs de major cardioprotecció.
El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha explicat que quan hi ha una aturada cardiaca per causa d’un transtorn del circuit elèctric del cor, un metge pot recuperar el 5% de les persones, un percentatge que s’eleva al 75% utilitzant el desfibril·lador per part de qualsevol persona. Per això, ha assenyalat que la formació en aquest àmbit és decisiva per respondre a situacions d’emergència. Rodamilans ha apuntat que els Serveis d’Educació de la Paeria coordinen anualment 10 cursos de formació per a nens/es d’entre 10 i 12 anys dels diversos centres educatius de la ciutat, que es fan l’últim trimestre del curs escolar. El missatge és insistir i sensibilitzar la ciutadania en general de la importància de tenir prop un desfibril·lador extern i ser coneixedors de la seva utilització per “salvar vides”. A més dels escolars, l’Ajuntament dóna formació sobre reanimació cardiopulmonar als treballadors i les treballadores de la Paeria i oferirà un Curs de formació de Reanimació Cardiopulmonar/desfibril·ladors als usuaris de les Llars Municipals de la ciutat en el pròximes setmanes.
El gerent de NeoSalus, Rafa Ramírez, ha explicat la innovació tecnològica que s’ha aplicat per tal de controlar el manteniment i el funcionament dels aparells, així com l’aplicació que permet conèixer els punts on s’ubiquen, els que es troben més pròxims o com arribar-hi.
Els edificis de l’Ajuntament on hi ha ubicats els desfibril·ladors automàtics, a les zones d’entrada o de recepció del públic, són 20: Paeria, l’edifici Pal·les, Sant Francesc, l’Audiència, la Sala Jaume Magre, la Regidoria de Cultura, el Casino, l’Auditori Municipal Enric Granados, l’edifici de Tallada, l’Institut Municipal Ocupació, la Guàrdia Urbana, el Centre d’Art La Panera, l’edifici Àgora – Mercats, el Teatre Municipal de l’Escorxador, el Centre Recursos Juvenils, el Cementiri municipal i el Parc Científic. També n’hi ha a espais emblemàtics de la ciutat, a La Seu Vella, l’Arborètum i La Mitjana
Els pavellons i equipaments esportius municipals compten amb desfibril·ladors: pavelló de la Bordeta, pavelló de Pardinyes, Camp Escolar, pavelló Barris Nord, Pistes d’atletisme, pavelló de Magraners, pavelló de Cappont, pavelló Agnès Gregori, pavelló Juanjo Garra i pavelló dels Camps Elisis.
A més, s’ha d’afegir els 5 desfibril·ladors portàtils, als vehicles de la Guàrdia Urbana de Lleida, que es poden desplaçar als llocs i/o actes multitudinaris que es fan a la ciutat, com els actes de festa major, esdeveniments esportius, etc.
L’àrea de Salut Pública de la Paeria du a terme el projecte Ajuntament de Lleida-Espai cardioprotegit, amb l’objectiu clar i directe de salvar vides. S’estima que cada any es produeixen més de 24.500 aturades cardíaques (mitjana d’una cada 20 minuts) a l’Estat. L’anàlisi de la mortalitat a Catalunya de l’any 2011 indica que el 7,45% de les defuncions són a causa de malalties isquèmiques del cor i que a la regió sanitària de Lleida van morir per afectacions circulatòries 515 dones i 462 homes (2011). El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, sent la fibril·lació ventricular la responsable inicial de fins al 85% de les aturades cardíaques extra hospitalàries.
En el 90% dels casos es podrien revertir si es fes una desfibril·lació ventricular. Aquesta activitat disminueix molt ràpidament, concretament pel retard de cada minut en la desfibril·lació es redueix la supervivència en un 7-10%, després de 10 minuts les possibilitats de sobreviure són mínimes.
La disponibilitat de desfibril·ladors automàtics externs facilita la desfibril·lació precoç de les persones amb aturades cardíaques extra hospitalàries. L’accés precoç a la persona indisposada pot millorar notablement mitjançant la informació i l’educació sanitària d’aquells ciutadans que amb major possibilitat poden ser testimonis d’una parada cardíaca.