La Paeria promou un oci nocturn igualitari i lliure de sexisme amb la campanya “Més bon tracte”
L’Ajuntament de Lleida ha presentat la campanya “Més bon tracte” de sensibilització en temes de gènere en espais d’oci a la ciutat. L’objectiu és sensibilitzar la població per revenir situacions de discriminació o violència per raó de gènere i promoure la tolerància zero davant qualsevol tipus d’assetjament o agressió. A més, es vol apoderar les persones que han pogut ser víctimes d’una agressió sexista. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presentat la campanya i ha estat clar a l’hora d’afirmar que en temes de violència de gènere no s’ha de donar “ni un pas enrere” i que la campanya que ara comença va més enllà de les Festes de la Tardor, que s’ha d’incorporar en la vida quotidiana. Segons ha dit, Lleida ha de ser excel·lent en la divulgació de valors i s’ha d’incidir en el respecte i la igualtat. També s’ha de socialitzar el missatge de la iniciativa “més bon tracte”, un lema en positiu que reforça els objectius de la campanya, de respecte i bon tracte envers les persones, independentment del seu cos, gènere o expressió de gènere.
El paer en cap ha destacat “Nits Q”, un projecte "valent" que promou la festa saludable i l’oci lliure de sexisme. En aquest sentit, ha agraït la implicació dels diferents agents (com entitats socials, veïnals, cossos de seguretat, etc.) i els espais d’oci que col·laboren en el projecte.
La campanya, impulsada des de l'àrea de Promoció de la Salut, es difondrà en diversos formats i durant les Festes de la Tardor preveu instal·lar un Punt Lila a la zona de concerts, a la plaça del Dipòsit, el divendres 28 i el dissabte 29, de les 23 h a les 03 h. Aquest punt, coordinat per l’Àrea de la Dona, estarà gestionat per professionals de l’entitat Antisida i facilitarà la informació de la campanya, repartirà material i atendrà persones que denunciïn qualsevol tipus d’agressió. També es repartiran les polseres “Lleida, per unes festes sense agressions sexistes” i xapes amb el lema “Més bon tracte”. L'equip de voluntaris NIts Q Lleida farà una sortida el dissabte a la nit pel Centre Històric i repartirà, com és habitual, el Kit dels plaers i material de difusió de la campanya.
Els tinents d’alcalde Xavier Rodamilans, regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, i Sara Mestres, regidora de Polítiques per al Civisme i la Igualtat, han destacat algunes dades vinculades a temes de gènere. Rodamilans s’ha referit a l’enquesta d’avaluació del programa Nits Q (2016), en que s'indica que un 35% de les persones enquestades van afirmar que en el seu grup d’amistats alguna noia havia esta víctima d’assetjament sexuals per part de nois. El regidor ha assenyalat que s’han d’eradicar actituds intolerants i conductes permissives i que s’han de disposar de les eines per accedir a la informació i per conviure en la diversitat.
Igualment, Mestres ha explicat que la societat ha d’avançar amb respecte i conscienciació vers la igualtat. La regidora ha apuntat que el 2017 el Centre d’Informació i Atenció a les Dones ha atès 85 consultes i que s’ha facilitat allotjament segur i acompanyament professional a 20 dones víctimes de violència. Mestres ha remarcat la importància del conjunt d’accions de sensibilització, com el “Punt Lila”, les polseres, les xapes o el material divulgatiu.
La presentació, que s'ha fet a Palma-Centre de Recursos Juvenils, ha comptat amb la presència dels regidors M. Carme Culleré, José María Córdoba i Joan Vilella, així com de diversos representants d'entitats i de responsables de locals d'oci de la ciutat.
“Més bon tracte”
La campanya s’inicia aquest mes de setembre amb les Festes de la Tardor, però tindrà continuïtat amb altres accions. L’autor de la imatge és el dissenyador Toni Pontí, qui també està al darrere del logo de Nits Q. El missatge s’ha plantejat en positiu i, deliberadament, s’ha fugit de missatges negatius, optant per un missatge amb l’opció contrària.
Lleida se suma així a les veus d’altres punts del territori català i espanyol i ha unit esforços per eliminar qualsevol tipus de comportament i agressions sexistes per motiu de gènere, sexe, aparença o orientació sexual.
S’ha de recordar el treball que es fa en el marc del projecte Nits Q Lleida i que la Paeria té en marxa el III Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere (2017-2021) que té com a eix principal la disminució de l’impacte de les manifestacions de violència masclista i continuar amb la prevenció, la detecció, l’atenció i l’eradicació d’aquestes conductes. El document contribueix a la conscienciació sobre la responsabilitat col·lectiva de la ciutadania i, entre altres, es concreta amb accions la campanya de gènere, el Punt Lila i les polseres, etc.
Més informació: La Paeria impulsa aquest maig festiu una campanya per prevenir agressions sexistes