Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Actuacions per la promoció d'hàbits saludables Notícies Lleida, compromesa amb l'educació i la promoció de la salut

Lleida, compromesa amb l'educació i la promoció de la salut

L’alcalde Ros ha presidit l’acte commemoratiu dels 25 anys de programes municipals de prevenció de les drogodependències i promoció de la salut i ha destacat el treball que es fa per l’educació en estils de vida amb valors vers la salut. L’acte ha comptat amb la conferència del psicòleg Jaume Funes

L’Ajuntament de Lleida ha celebrat els 25è aniversari de programes municipals de prevenció de les drogodependències i promoció de la salut amb un acte institucional al Palau de la Paeria. El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit l’acte, destacant el treball que es fa per promoure hàbits saludables i l’educació per a la salut, recordant que Lleida, ciutat educadora, té cura especial en aquest àmbit. El tinent d’alcalde i regidor de les Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha destacat que l’Ajuntament va crear l’any 1991 l’Àrea de prevenció de drogodependències, una iniciativa pionera en aquells moments que sobrepassava les competències estrictament municipals, per donar resposta a les necessitats detectades, tant en matèria de prevenció com en el suport a entitats que treballaven en l’atenció a persones drogodependents.

L’acte ha comptat amb el psicòleg Jaume Funes, expert en infància i adolescència, qui ha impartit la conferència De la il·lusió de prevenir a la necessitat d'acompanyar vides que van canviant.

A continuació, s’ha fet un reconeixement a les diferents entitats i institucions que han col·laborat durant aquests 25 anys amb l’Ajuntament. Han estat una setantena de representants de centres educatius, entitats i institucions que han recollit un diploma commemoratiu.

Des que es va crear l’Àrea de prevenció de drogodependències, la Paeria ha creat i impulsat projectes adaptant-los a les diverses necessitats socials i educatives, donant-los-hi resposta i acompanyant en el procés educatiu els agents clau: professorat, mestres, famílies, etc.

Des del principi, s’ha entès la prevenció i la promoció de la salut com l’educació en estils de vida plens de valors cap a la salut i la relació positiva cap a els altres (treballant l’autoestima, les relacions familiars, l’afectivitat i sexualitat, les relacions cooperatives, la solidaritat com a valor, la comunicació amb respecte cap a la diferència, els hàbits d’alimentació, el descans i la reducció de riscos associats al consum de drogues).

Alguns dels programes municipals s’han consolidat amb el pas del temps com Max en escena, que treballa la prevenció de drogodependències i en el qual participen des de fa més de 19 anys el 90% dels centres educatius de la ciutat. O les Històries de Max, Saps de què va? Aventura de la vida, Ordago, etc. en col·laboració amb diverses entitats, com Fundesplai o Antisida de Lleida. També el projecte Max in Love, que obre un nou àmbit d’intervenció, l’educació afectivo-sexual.

Aquests programes municipals són d’abast universal, gratuïts i són projectes continuats en el temps. La major part són programes cooperatius, ja que requereixen de tota la comunitat per ser efectius: educadors/es, famílies, joves, entitats, etc. És per això que, a banda dels projectes directament adreçats a infants i joves, l’Ajuntament ha portat a terme una formació continuada a educadors/es a través de jornades formatives i suport a famílies amb el programa Moneo amb 14 anys de trajectòria. A més, va reunificar els seus serveis d’atenció a joves i famílies en el Servei de Salut Jove ubicat a Palma - Centre de Recursos Juvenils, ara fa 6 anys.

En aquests 25 anys l’Ajuntament de Lleida ha diversificat els àmbits d’intervenció en educació per a la salut: drogues, sexualitat i afectivitat, hàbits de salut, convivència i oci nocturn, pantalles, etc., adaptant-se i donant resposta a les necessitats educatives i socials de cada moment.

Aquests projectes suposen la participació anual de:

-8.800 infants i joves de la ciutat de Lleida que participen cada curs escolar als diversos programes educatius

-Es formen i acompanya anualment 600 professionals i 450 famílies

-33 centres d’educació primària (60% dels centres de Lleida).

-23 centres d’educació secundària (95% dels centres de Lleida)

-12 centres de formació professional i ocupacional (100% dels centres de Lleida)

-Centre d’educació no formal (centres oberts, ciberaules, i programes de joventut i de serveis socials amb joves)

-Atenció individual i familiar a través del servei de salut jove: 200 persones

L’Ajuntament ha pogut realitzar aquesta tasca amb el suport i la col·laboració inestimable de diferents institucions i entitats, així com de les persones que les integren, amb les quals s’han creat les sinèrgies i complicitats necessàries per fer de Lleida una ciutat que es cuida de l’educació per a la salut. Cal remarcar especialment el suport dels departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat, així com de la Diputació de Lleida, que han permès tenir un marc d’actuació coordinada des de les principals institucions competents a la ciutat. També de les entitats amb les quals l’Ajuntament ha dinamitzat projectes de manera continuada i compartida, destacant l’Associació Antisida de Lleida i Fundesplai.

Jornada de formació per a professionals

Aquest matí l'alcalde Ros ha inaugurat la 16a edició d’aquestes jornades formatives organitzades amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat i l’entitat Fundesplai, que s'ha fet al Teatre Municipal de l’Escorxador. L’objectiu és que a través d’aquestes jornades es pugui oferir una formació contínua al col·lectiu de professionals que implementen programes de promoció de la salut en centres escolars i també per a altres professionals que participen en projectes de salut i prevenció en entorns comunitaris. La formació dels educadors/es que acompanyen a infants, adolescents i joves és un element clau en prevenció i promoció de la salut.

La jornada d’aquest any ha versat sobre afectivitat i sexualitat i ha aprofundit en el rol educador/a. Ha començat amb una conferència del reconegut psicòleg i especialista en relacions de parella i sexualitat, Antoni Bolinches, que ha parlat de com fer “L’acompanyament a infants i joves per una sexualitat plaent, sana i responsable. Després s’ha presentat els resultats de l’avaluació del projecte Max in love que va realitzar l’Institut de Recerca Biomèdica el curs passat. Després de 3 anys de trajectòria d’aquest projecte i amb la participació del 90% dels centres educatius de la ciutat, es va avaluar si l’impacte del projecte era l’esperat. Els resultats mostren un canvi positiu i un increment dels coneixements dels joves de quasi un 60% respecte abans d’haver participat en el programa.

En aquest marc, s’ha presentat un nou material educatiu interactiu d’aquest mateix projecte Max in love, una eina àgil i dinàmica que pretén facilitar encara més la tasca del professorat que participa amb els seu alumnat d’aquest projecte.

La jornada formativa s’ha clos amb un taller Rol experience dinamitzat per professionals de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, Fundesplai i tècniques municipals, on s’ha treballat la trobada de l’educador/a amb el grup d’infants o joves i el compromís dels professionals en la construcció d’espais de salut i prevenció. 30 joves de l’institut Joan Oró han col·laborat desinteressadament en aquest taller.

Uns 80 professionals han participat en aquesta jornada formativa, tant de l’àmbit educatiu (mestres de primària, professorat de secundària i educadors/es) com social i sanitari, esdevenint, un any més, una trobada interdisciplinar.

La tasca no s’atura amb la celebració d’aquests 25 anys i l’Ajuntament continua treballant en la promoció de la salut. En la propera constitució del Consell Municipal de Salut es presentarà l’estratègia de promoció de la salut de l’Ajuntament de Lleida que incideix principalment en la parentalitat positiva, l’afectivitat, el gènere i els hàbits saludables. Aquesta estratègia està coordinada i s’emmarca l’Estratègia de Promoció de la salut i prevenció del sistema Nacional de Salut impulsada per la Federación de Municipios y Provincias.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration