86 persones han estat acollides als habitatges d’inclusió social des de l’any 2006
86 persones han estat acollides als habitatges d’inclusió social des de l’any 2006. L’Ajuntament de Lleida disposa, des de l’any 2006, de tres pisos que acompleixen la funció de donar suport professional diari a persones sense llar que estan en un estadi final de reinserció social. Es tracta d’ un servei residencial temporal per a persones adultes, que facilita allotjament, manutenció i atenció socioeducativa en un medi semblant a una família i sol ser una darrera fase en les trajectòries vitals d’aquestes persones abans de passar a la vida autònoma.
Aquest servei permet a les persones recuperar-se física, social laboral i emocionalment per poder afrontar els reptes d’una vida més autònoma. Durant l’any 2013, fins al 31 de juliol, s’han acollit 33 persones diferents, amb una mitja d’estada de 94 dies, la persona més jove té 24 anys i la més gran, 63. De les 33 persones acollides 20 ja han efectuat la sortida del recurs i 13 continuen allotjades.
L’ alcalde accidental Josep Presseguer, que avui ha visitat un d'aquests pisos, ha explicat que les persones que els ocupen han tingut un procés delicat tant personal com professional. “Generalment venen del carrer i es veuen en una situació de desemparament molt important, amb aquest programa intentem que trobin l’ apoderament social que es mereixen com a persones. És un procés tutelat per professionals i treballen en programes individualitzats per cada persona”.
El període d’estada varia en funció dels objectius que es marquen per cada persona i es pot arribar a 3-4 anys, ha explicat l’alcalde accidental. A aquest programa s’hi destinen 111.000 euros anualment i els casos d’ èxit arriben al 75%.
De les 20 persones que han sortit enguany de l’habitatge, 15 han aconseguit els objectius que varen marcar a l’entrar. Les dades demostren que la majoria de les persones que han passat pel recurs d’habitatges d’inclusió social municipal han pogut millorar la seva qualitat de vida en diferents aspectes