Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies Campanya “Aliments per a tothom des del comerç de proximitat” a les associacions de comerciants dels barris de Lleida

Campanya “Aliments per a tothom des del comerç de proximitat” a les associacions de comerciants dels barris de Lleida

Impulsada conjuntament des de les regidories de Benestar Social i Ocupació i Promoció Econòmica, Comerç i Mercats, Horta i Medi Ambient i la xarxa d’entitats socials d’atenció a les necessitats bàsiques

L’Ajuntament, conjuntament amb la xarxa d’entitats d’atenció a les necessitats bàsiques, ha endegat un nou projecte en col·laboració amb el Banc dels Aliments consistent en implicar els petits comerciants de proximitat en la recollida i distribució d’aliments per a les famílies que ho necessiten. El projecte es troba en procés d’adhesió de comerços.

Aquesta experiència ha realitzat diferents intervencions prèvies a la posada en marxa de la campanya : taules de treball territorials per barris que apleguen tots els actors implicats en la distribució d’aliments bàsics i les persones susceptibles de rebre’ls; recollir les necessitats d’alimentació que detecten les entitats distribuïdores al barri; contactar amb els diferents comerços per demanar la seva col·laboració en el projecte i ordenar la rebuda d’aliments i la seva distribució amb les necessitats per les entitats distribuïdores. Els comerços participants tindran un distintiu que els acreditarà com a establiments solidaris.

Els tinents d’alcalde Josep Presseguer i Rafel Peris s’han reunit aquesta tarda amb el president dels Bancs dels Aliments de Lleida, Josep Maria Forné, representants del Gremi de Forners i de diferents associacions de comerciants i gremis de la ciutat per presentar la iniciativa, que també s’obrirà a la participació dels paradistes dels Mercats Municipals i del Mercat Central.

El tinent d’alcalde Josep Presseguer ha explicat que amb aquest projecte, capdavanter a Catalunya, “Lleida es converteix en ciutat de referència en solidaritat i es tracta d’evitar que no es perdi un kilo de menjar que pugui ser aprofitat per les famílies”. Arxiu de so Josep Presseguer.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde Rafel Peris ha destacat l’alt grau de solidaritat que hi ha en el comerç de Lleida i la bona resposta assolida: ”Ara arbitrem el mecanisme perquè el dia a dia funcioni amb la recollida d’aquests aliments. La voluntat és cooperar, juntament amb els mercats municipals i també estem parlant amb el Mercat Central, fet que pot ajudar a que el projecte es consolidi”. Arxiu de so Rafel Peris.

Josep Maria Forner, representant del Banc d’Aliments ha explicat que “es tracta d’aprofitar al 100% els aliments en un moment de necessitat i també per la mateixa sostenibilitat i la racionalitat i d’evitar malbarament de recursos”.

El projecte té com a objectius:

- Conèixer les necessitats alimentàries de les persones amb especials dificultats i de les entitats de la ciutat que reparteixen aliments. (aliments frescos, envasats...)

- Augmentar els aliments que es puguin distribuir entre la població que els necessiti, a través de les entitats distribuïdores

- Sensibilitzar la ciutadania de Lleida sobre les necessitats alimentàries.

- Animar els petits comerços alimentaris de proximitat a solidaritzar-se en la cobertura de necessitats bàsiques

- Donar resposta coordinada a la cobertura de necessitats bàsiques alimentàries a la població de la nostra ciutat des de la proximitat.

- Cercar noves col·laboracions entre els petits comerços de la ciutat en aquest projecte.

- Ordenar les donacions d’aliments i les necessitats específiques de les entitats que distribueixen aliments dins d’un barri.

- Evitar el malbaratament d’aliments.

- Evitar els residus alimentaris quan encara poden ser aprofitables

- Millorar la recollida de residus alimentaris

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida