Conveni entre la Paeria i el Banc Mare Nostrum per la cessió de 24 allotjaments per a lloguer social a Lleida
Les polítiques d’habitatge són una prioritat de l’Ajuntament de Lleida. Així ho ha manifestat avui l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha recordat que l’Ajuntament de Lleida encapçala el treball en matèria d’habitatge i té l’objectiu d’ampliar el parc públic d’habitatge per dedicar-lo a lloguer social.
L’alcalde de Lleida, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, el tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Doctor Xavier Rodamilans, i el representant del Banc Mare Nostrum, Angel Gabriel Gil, han presidit avui la signatura d’un conveni entre la Paeria i el banc Mare Nostrum per la cessió de 24 allotjaments per a lloguer social a Lleida. Els allotjaments cedits seran gestionats per l’Oficina Local d’Habitatges través de la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social i seran assignats a col·lectius especialment vulnerables inscrits al Registre de sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial.
El paer en cap ha explicat que “el conveni signat avui és el primer d’un conjunt d’acords als quals volem arribar amb diverses entitats bancàries per aconseguir durant un any fins a un total de 200 habitatges que, entre compra i convenis de cessió, se sumaran als aproximadament 500 habitatges que formen part actualment a la Borsa d’Habitatges de l’Ajuntament de Lleida”. “L’objectiu de la política d’habitatge de l’Ajuntament de Lleida és que tota persona tingui un habitatge digne”, ha afegit l’alcalde. El paer en cap ha recordat que “la Paeria aposta clarament les polítiques d’atenció social als col·lectius més desfavorits”.
Per la seva banda, el doctor Xavier Rodamilans ha destacat que “Lleida vol ser exemple de solidaritat i convivència i garanteix els drets de les persones”. Finalment, Fèlix Larrosa ha afegit que la Paeria té la clara voluntat d’avançar en una nova política d’habitatge i ha avançat que continuen obertes noves negociacions amb altres entitats bancàries amb l’objectiu de seguir sumant i augmentar el parc d’habitatges de la ciutat. A més a més, el regidor ha explicat que l’Ajuntament de Lleida ha requerit a les companyies de consums (aigua, llum, gas) els consums registrats en centenars de pisos a Lleida per poder acreditar la seva consideració legal de “pis buit”.
Els destinataris prioritaris dels allotjaments que formen part del conveni amb Mare Nostrum signat avui són persones joves menors de 35 anys, persones majors de 65 anys, dones víctimes de violència de gènere i altres col·lectius afectats per situacions catastròfiques. Els allotjaments estan situats a Lleida, en un edifici que actualment és propietat del Banc Mare Nostrum. Set dels allotjaments són tipus estudi i la resta tenen un dormitori. La propietat els cedeix nous, moblats i amb aire condicionat. El preu de renda mensual serà de 185€ els estudis i 195€ els allotjaments amb un dormitori.
La Paeria destinarà a lloguer social el tercer habitatge aconseguit amb el dret de tempteig
L’Ajuntament de Lleida ha obtingut l’autorització de la Generalitat per exercir el dret de tempteig en un altre habitatge provinent d’una execució hipotecària, d’acord amb la Llei 24/2015 de la Generalitat de Catalunya. L’habitatge s’incorporarà al parc d’habitatges municipals i serà destinat a lloguer social.
Els criteris en què es basa l’Ajuntament de Lleida per exercir el dret de tempteig d’un habitatge és que sigui habitable, accessible i estigui en bones condicions, a més a més que la relació m2/preu sigui ajustada al mercat. Cal recordar que la Comissió Tècnica d’Habitatge de la Paeria és l’encarregada d’avaluar les propostes d’habitatges prèvia inspecció.