Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies El Pla Iglú es consolida com a eina d'inclusió social

El Pla Iglú es consolida com a eina d'inclusió social

Ha atés 689 persones oferint un total de 9.829 allotjaments i ha facilitat l’inici de processos d’inserció, que s’han vist beneficiats per l’entrada en funcionament del nou Espai Zero L’alcalde, Àngel Ros, destaca la tasca dels serveis socials, la Guàrdia Urbana i l'entitat Jericó per protegir les persones usuàries del servei

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest matí el balanç de la campanya d'allotjament hivernal d'urgència, el Pla Iglú, que un any més es consolida no només com una via per donar aixopluc puntual a persones sense sostre, sinó com una veritable eina d'inclusió social d'aquest col·lectiu.

Durant els 146 dies que ha estat vigent el programa, ha explicat l'alcalde, s'han atés un total de 689 persones (653 homes i 36 dones), als quals s'han facilitat un total de 9.829 allotjaments. La mitjana diària de persones ateses ha estat de 67 amb un pic de 97 persones derivades a l'alberg dins d'aquest Pla Iglú. Les xifres són força similars a les de l'any anterior, amb un lleu augment de l'1% en el nombre d'allotjaments. Un total de 27 persones acollides al pla segueixen ara utilitzant l'allotjament residencial d'urgència i seguint un pla de treball d'inserció social.

"Vull agrair la tasca dels tècnics implicats dels serveis socials i també de la Guàrdia Urbana, que en nits de molt fred intenten convèncer les persones que estan sense sostre que vinguin a ser ateses dins del Pla Iglú", ha afirmat Ros. "Darrere d'una persona que decideix dormir al carrer hi ha molt més que un problema econòmic, hi ha unes patologies determinades, és molt més complex que la dimensió econòmica. Els treballadors socials i la Guàrdia Urbana han de fer i fan un paper proactiu de protecció de la seva salut i la seva vida en alguns casos", ha afegit i també ha elogiat la tasca de l'entitat Jericó. Tall de veu d'Àngel Ros

Els serveis socials tenen detectades un total de 19 persones que rebutjaven ajuda. La posada en marxa del nou servei Espai Zero, amb una menor exigència, s'ha mostrat molt positiva per tal d'aconseguir treballar en la seva integració, ha destacat el tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans. "Hem aconseguit que traslladar allí gent sense sostre que tenien problemes de sociabilitat a Jericó, per tal que amb una major permissibilitat puguem treballar per la seva integració social. De 19 persones que rebutjaven tota atenció hem aconseguit moltes vegades reduir-les a 6 i, per tant, són 13 persones que han acceptat recursos i continuïtat assistencial", ha assenyalat. Tall de veu de Xavier Rodamilans

Tant a Jericó com a l'Espai Zero no s'han produït incidents amb els usuaris del servei. L'Ajuntament també afavoreix la continuïtat assistencial amb el servei de la Saleta de la Panera per atendre aquests col·lectius en horari diürn. També es compta amb el programa d'inserció Housing First, que compta amb 5 habitatges, que es preveu ampliar fins a 10 a finals d'any i que està donant molt bons resultats, ha indicat Rodamilans.

L'objectiu del Pla Iglú és prevenir les conseqüències del fred en la població amb pocs recursos i una situació d'habitatge precària. Es pretén oferir els recursos necessaris adequats a cada situació d'emergència que es plantegi com a conseqüència del fred, de manera que aquesta població no pateixi les seves conseqüències i rebi l'atenció adient.

Les tasques que es duen a terme són la recerca activa per part de la Guàrdia Urbana de persones que dormen al carrer quan les temperatures baixin per sota dels zero graus o, quan encara que no s'assoleixi aquesta temperatura, es consideri que les condicions climàtiques són adverses i poden representar risc per la salut de les persones. Se'ls informa de la possibilitat d'allotjar-se en un allotjament hivernal d'urgència.

El perfil de les persones ateses es majoritàriament d'una persona d'origen immigrant (el 40% provenen de l'Àfrica subsahariana, el 29 del Magreb i només el 16% tenen nacionalitat espanyola), mentre que el 49% tenen entre 36 i 50 anys i un 23% entre 26 i 35 anys.

El projecte, tant a La Saleta de la Panera com a Jericó, compta amb diversos professionals de l'àmbit social, voluntaris de la Creu Roja de Lleida i de la Fundació Jericó, d'educadors d'entorn i d'un equip d'atenció social que reforça l'equip de professionals de l'àrea d'inclusió social.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida