Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies El projecte “Empodera’t” de la Paeria, finalista del Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela

El projecte “Empodera’t” de la Paeria, finalista del Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela

Aquest guardó, que convoca la Diputació de Barcelona, pretén reconèixer el valor de la intervenció social comunitària. “Empodera’t” desenvolupa un model d’intervenció social amb persones sense llar, que supera el caràcter assistencial dels serveis d’atenció a necessitats bàsiques i s’obre a la perspectiva comunitària a través de l’art, el medi ambient i el patrimoni cultural. El dia 15 celebrarà l’acte de lliurament de premis

El projecte “Empodera’t” de l’Ajuntament de Lleida és un dels finalistes del Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela, convocat per l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona. El guardó vol reconèixer el valor de la intervenció social comunitària. L’acte de lliurament es farà el dijous 15 de desembre a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. 38 projectes s’han presentat al premi, dels quals cinc en són finalistes.

L’Ajuntament de Lleida ha presentat “Empodera’t. Nou model d’intervenció social amb persones sense llar. De la lògica del rebre a la lògica de la reciprocitat”, sent un projecte que compta amb la complicitat de diverses regidories i diversos agents de la cuitat. Des de l'Àrea d'Inclusió de la Paeria s’aposta per una intervenció innovadora amb les persones sense llar. Amb aquest plantejament, es va elaborar el pla el 2015 amb un objectiu ferm de consolidació durant aquest 2016 que ha aconseguit incidir en les possibilitats i la promoció personal de les persones sense llar de Lleida. La línia a seguir s’ha traçat amb accions que superen el caràcter assistencial dels serveis d'atenció a necessitats bàsiques i s'obren a la perspectiva comunitària a través del món de l'art, del medi ambient i el patrimoni cultural de la ciutat, buscant el seu arrelament a la ciutat, la seva participació social i comunitària, la reciprocitat social i l'apoderament.

El projecte “Empodera’t” uneix l'atenció socioeducativa a la dignificació dels serveis d'acollida, la participació de les persones sense llar, la col·laboració institucional, la transversalitat d'actuacions, la interdisciplinarietat, la capacitat organitzativa de la comunitat i l’enfortiment del teixit social des d’una perspectiva comunitària. La metodologia ha estat planificada a partir de la raó de ser del projecte: des de la lògica i la intenció de promoure canvis reals en la realitat intervinguda, generant un impacte a diferents àmbits, tant organitzatiu i individual de les pròpies persones sense llar com comunitari (barri i ciutat).

Donada la seva perspectiva comunitària, s’han definit les condicions necessàries per assolir les aliances necessàries amb diferents camps eterns a l’àmbit social. La interdisciplinarietat del projecte es materialitza de forma indirecta amb:

-La Regidoria de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat.

-L’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

-El Centre d’Art La Panera.

-El Consorci del Turó de la Seu Vella.

-Empresariat agrícola.

-L’Imo, Institut Municipal d’Ocupació.

-La Fundació Orfeó Lleidatà.

-Entitats del 3r sector i entitats veïnals del Centre Històric de Lleida vinculades al Pla de Desenvolupament Comunitari de la zona.

A més, el projecte compta amb el suport econòmic de la Fundació “La Caixa”, que hi aporta 12.500€.

Algunes de les accions concretes del projecte Empodera't són la Saleta de La Panera, espai expositiu, on es visualitzen i es poden visitar exposicions dels resultats dels projectes dirigits per diferents artistes locals i catalans. La iniciativa compta amb la participació de persones sense llar i de l’alumnat de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol. La posada en marxa de dos horts socials és una altra activitat que té l'objectiu de formació, autonomia i reciprocitat social (els aliments són consumits per les mateixes persones que els produeixen i els excedents reverteixen en el menjador social i el servei de distribució d'aliments a famílies amb necessitats alimentàries). Un altre exemple és la formació ocupacional en la construcció de mobiliari amb material reciclat, mobles que actualment estan en ús al projecte Housing First, pel qual les persones accedeixen a un habitatge en primera instància. Hi ha altres accions en l’àmbit de l'art i la música, com la creació d'un grup de Batukada amb diferents entitats del territori. D'altra banda, el projecte implementa també una línia de detecció i de sensibilització social i ciutadana.

Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela

La novena edició del Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela, amb una dotació de 5.000 euros per al millor projecte d'intervenció i de 2.500 per al segon ja s’ha publicat en el BOPB del 10 de desembre de 2015. El Jurat està format per persones expertes i representants dels col·legis professionals, d'ajuntaments de la demarcació de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, presidit per la coordinadora de l'Àrea d'Atenció a les Persones Angels Ponça.

L'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona convoca el Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela "La dimensió comunitària en la intervenció social", de caràcter bianual i d'àmbit territorial de Catalunya per a premiar i reconèixer projectes d'intervenció social al voltant de l'acció comunitària.

La convocatòria d'aquest premi vol significar un record a Josep Ma. Rueda com a persona solidària, preocupada per les desigualtats socials, i un reconeixement a la seva tasca com a professional en els àmbits de la docència, la investigació social i el treball comunitari.

El Premi té per objecte impulsar projectes i actuacions que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social, i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat. És considerat una plataforma per fer visibles aquelles intervencions locals, que potencien vincles entre els actors socials i la comunitat; i així estendre les pràctiques del treball comunitari des dels serveis de benestar.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration