Esteu aquí: Inici Serveis Especialitzats Atenció a les persones en situació de pobresa extrema o sense llar Notícies El projecte “Growing Together” incideix en l’apoderament de les persones migrants per fomentar la inclusió en l’entorn comunitari

El projecte “Growing Together” incideix en l’apoderament de les persones migrants per fomentar la inclusió en l’entorn comunitari

Lleida ha acollit la segona trobada del projecte, que es desenvolupa a tres bandes amb Follonica (Itàlia) i Odemira (Portugal) i que ha avançat amb la definició de la metodologia. La línia de treball a seguir estableix l’objectiu comú d’impulsar la inclusió de les famílies migrades a través d’accions educatives i comunitàries, però amb aplicacions diferents, adaptades a cada context, fet que suposar un major enriquiment del projecte

Lleida ha acollit els dies 17 i 18 de maig la segona trobada del projecte europeu “Growing Together”, en el qual la Paeria i l’escola Balàfia treballen conjuntament amb el socis de Follonica (Itàlia) i Odemira (Portugal) per impulsar la inclusió de les famílies migrades a través d’accions educatives i activitats comunitàries. El projecte està subvencionat per Erasmus+ i és pioner a l’Estat en la línia “Adult Education Strategic Partnerships”. Després de les sessions de treball a Lleida, la iniciativa ha donat un pas endavant i ha definit la metodologia a seguir, basada en un objectiu comú però que tindrà aplicacions diferents adaptades a cada context, donada la diversitat i varietat d’enfocaments entorn a les famílies migrades de cada població.

Els socis han pogut contrastar i establir els diferents mètodes de treball per avançar en la implementació del projecte. Cada país ha plantejat la seva realitat des de la diversitat de les famílies migrades que hi ha en les escoles participants en el projecte. Els contextos i les experiències que planteja Odemira, Follonica i Lleida han generat aportacions per seguir, a partir del mateix objectiu, en contextos diferents, fet que suposa una major aportació i enriquiment al projecte. Destaca la importància d’aprofitar l’experiència i el coneixement de les famílies, ja que tenen una història de participació i de vivències que aporten aprenentatges nous.

A partir d’aquesta contextualització, s’ha consensuat incidir en l’apoderament de les persones migrants, donar-los eines i recursos, perquè siguin ells mateixos els qui plantegin canvis i facin plantejaments sobre els projectes i les accions a desenvolupar, que han de ser perdurables en el temps, fet que implica les administracions i les famílies migrants. Els tres “partners” del projecte han detectat que si les persones migrants plantegen les iniciatives, les senten més pròpies i la implicació és més elevada. És a dir, s’aposta per treballar des de la lògica comunitària, reconeixent les aportacions de les famílies migrants en la perspectiva de ciutat. Seguint aquesta direcció, s’ha de vetllar perquè la societat d’acollida i les persones migrades tinguin un apropament real –no que aporti únicament una cultura-, amb un coneixement mutu, d’igual a igual. Per això, es potenciarà la dimensió comunitària per fomentar el diàleg entre la ciutadania, a cada territori amb les accions més adients i facilitant espais de trobada, posar el focus en les relacions quotidianes i establir vincles entre les persones i entre les persones i les institucions.

En les dues jornades de treball a Lleida, els membres del projecte han complementat l’estada amb visites al patrimoni històric, cultural i turístic de la ciutat. Entre altres, han visitat la Paeria, la Seu Vella o han fet la ruta “Petits grans racons” de Turisme de Lleida.

Al novembre es farà a Follonica (Itàlia) la tercera trobada del projecte. “Growing Together: Immigrants empowerment as Local Citizens and Educators” té una durada de dos anys (es preveu que acabi a finals de 2018). Els seus representants es van desplaçar a la localitat portuguesa d’Odemira, on es va fer la primera reunió de treball, i ara han estat a Lleida, on el projecte es desenvolupa amb l’escola Balàfia i la Paeria, a través de la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, de la Regidoria de Drets Civils i Cooperació, Europe Direct, i la col·laboració de la Universitat de Lleida i el Departament d’Ensenyament.

Carrer Tallada 34, 1r
25002 - Lleida
Tel: 973 700 306
serveispersonals@paeria.cat

La Paeria - Ajuntament de Lleida
NextGeneration